Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Γιώργος Χατζηνάσιος: Οι Γενναίοι Πεθαίνουν Δυο Φορές (1973) ανέκδοτο OST


«Οι Γενναίοι πεθαίνουν δύο φορές» είναι ένα από τα καλύτερα πολεμικά δράματα του ελληνικού κινηματογράφου. Γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1973 από τη Φίνος Φιλμ εκμεταλλεύομενη τη τηλεοπτική ρέντα των δυο πρωταγωνιστών, της Γκέλυς Μαυροπούλου και του Άγγελου Αντωνόπουλου, λόγω του «Αγνώστου Πολέμου» που χαλούσε κόσμο τότε στη μικρή οθόνη. Το στόρι γραμμένο από το Νίκο Φώσκολο είναι γεμάτο ένταση, πατριωτισμό και αξίες που στις νεότερες γενιές δημιουργών μοιάζουν τουλάχιστον άγνωστες. Η σκηνοθεσία ανήκει στο νεαρό τότε Τάκη Βουγιουκλάκη (αδελφό της Αλίκης).
Η ταινία αποτελεί ουσιαστικά ριμέικ της παλαιότερης ταινίας του Απόστολου Τεγόπουλου «Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο»(1966). Εδώ βέβαια έχουμε να κάνουμε με την αρτιότητα του Φίνου και με ερμηνείες τουλάχιστον συγκλονιστικές, όχι μόνο από τους δύο πρωταγωνιστές  αλλά και από το υπόλοιπο καστ. Συγκλονιστική η μικρούλα Νατάσα Ασίκη, η Ειρήνη Κουμαριανού (ο σπαραγμός της όταν της φέρνουν το νεκρό της παιδί, μας ανατριχιάζει ακόμη και σήμερα),η Ζωή Ρίζου, ο Νίκος Δενδρινός και η Καίτη Γρηγοράτου.
Η σκηνή με το νεκρό παιδί είναι συγκλονιστική!!!
Παρότι η ταινία δεν πήρε καλές κριτικές από τους «διανοούμενους» της εποχής, αποτελεί ίσως την πλέον ρεαλιστική αναπαράσταση της κατοχικής επιδρομής. Λίγες μέρες πριν τη πρεμιέρα του φιλμ το εβδομαδιαίο περιοδικό «Ρομάντσο» κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τους δυο πρωταγωνιστές  και με ένθετο αφιέρωμα στη ταινία. Η πρεμιέρα γίνεται στις 12 Δεκεμβρίου 1973 και κόβει μόλις 132.356 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. Είναι η εποχή που ο ελληνικός κινηματογράφος αρχίζει να πέφτει σε λήθαργο, λόγω της εισβολής της τηλεόρασης.
Καίτη Γρηγοράτου & Γκέλυ Μαυροπούλου

Η μουσική της ταινίας είναι γραμμένη από το Γιώργο Χατζηνάσιο, ο οποίος μπήκε στο χώρο του κινηματογράφου το 1970 με τη ταινία «Οι Αμαρτωλοί». Στους «Γενναίους…» γράφει υπέροχες μουσικές γέφυρες , που στέκονται (χωρίς υπερβολή) επάξια δίπλα στα αριστουργήματα της μουσικής του παγκόσμιου κινηματογράφου. Δυστυχώς και αυτό το σάουντρακ δεν εκδόθηκε ποτέ, ίσως γιατί οι δισκογραφικές εταιρείες να θεωρούν αντιεμπορικό το συγκεκριμένο είδος!!!
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ