Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Οι Σφαίρες δε γυρίζουν Πίσω (1967) OST

Ο Ντίνος Δημόπουλος στάθηκε η αιτία ο Νίκος Φώσκολος να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία. Όταν ο Φώσκολος πρότεινε στο Φίνο το σενάριο "Οι Σφαίρες δε γυρίζουν Πίσω" συμφώνησαν να το γυρίσει ο Δημόπουλος. Ο τελευταίος όμως αρνήθηκε πιστεύοντας ότι δε θα τα καταφέρει τόσο καλά με μια επική ταινία. Και μετά από επιμονή του Φίνου ο Νίκος ξεκινά τα γυρίσματα σε διάφορα μέρη σύμφωνα με το στόρι: Μετέωρα, Στυμφαλία, Κωπαΐδα, Ορεινή Γκούρα. Ο Φίνος παρακολουθώντας τα γυρίσματα ενθουσιάζεται από τη δουλειά του Φώσκολου. Οι "Σφαίρες" χαρακτηρίζονται από το κοινό ως μια τέλεια ταινία στο είδος της. Τέλεια στο σενάριο, στο μοντάζ, στις ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά πάνω απ΄όλα στη σκηνοθεσία. Όλοι οι ηθοποιοί που έπαιξαν στην ταινία ήταν νέοι και όχι καθιερωμένοι. Ο Κώστας Καζάκος, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, η Μέμα Σταθοπούλου (στη μοναδική της εμφάνιση σε ταινία του Φίνου), η Μπέτυ Αρβανίτη, ο Παύλος Λιάρος και η Χαριτίνη Καρόλου.

"Οι Σφαίρες δε γυρίζουν Πίσω" βγήκαν στους κινηματογράφους στις 9 Οκτωβρίου 1967 και πραγματοποίησε 307.094 εισιτήρια στην Α΄προβολή σε Αθήνα και Πειραιά. Ένα νούμερο ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αν σκεφτεί κανείς πως η ταινία ήταν ασπρόμαυρη και χωρίς τα μεγάλα ονόματα των πρωταγωνιστών.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε η μουσική του Μίμη Πλέσσα που έντυσε την ταινία με τρόπο δεξιοτεχνικό. Πολλοί σύγκριναν τη μουσική του Πλέσσα με το μάγο του είδους Ennio Moricone και πολλοί ισχυρίστηκαν τότε πως οι "Σφαίρες..." σαν ταινία, θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα στις ταινίες των Τζον Φορντ και Άντονι Μον. Βέβαια εδώ δε συναντάμε καουμπόηδες, αλλά βουνίσιους ήρωες, αντιπροσωπευτικούς της Ελληνικής Υπαίθρου.

Το σάουντρακ εκδόθηκε σε δίσκο βινυλίου, από τη Λύρα, για πρώτη φορά σχεδόν ταυτόχρονα με την πρεμιέρα της ταινίας αλλά πουλήθηκαν μόλις 300 αντίτυπα. Η έκδοση που σας παρουσιάζω τώρα περιέχει όλες τις μουσικές γέφυρες με εξώφυλλο που επιμελήθηκα ο ίδιος.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ