Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Γκέλυ Μαυροπούλου: Μια Ελληνίδα Σταρ με Χολιγουντιανή λάμψη!!!

Η Γκέλυ Μαυροπούλου είναι ένα αυθεντικό θεατρόπαιδο. Κόρη του Άγγελου Μαυρόπουλου (η ευγενική και φινετσάτη μορφή που έχουμε δει σε πολλές ελληνικές ταινίες) και της Μαρίκας Κρεβατά, ακολούθησε τα χνάρια των γονιών της. Και φυσικά πέρασε και από τον Ελληνικό κινηματογράφο γοητεύοντας το κοινό με την ομορφιά της, την υποκριτική της φυσικότητα αλλά και τη χολιγουντιανή λάμψη της.
Η Γκέλυ Μαυροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 21 Οκτωβρίου 1932. Αμέσως μετά τη Γαλλική Ακαδημία των Αθηνών, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν.
Το 1955 έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο στο Θέατρο Κοτοπούλη με το θίασο Μυράτ - Μερκούρη στο έργο "Επτά Χρόνια Φαγούρα" του Τζόρτζ Αξελροντ. Στην ίδια παράσταση θα κάνει το θεατρικό της ξεκίνημα και η Βιβέτα Τσιούνη. Δύο χρόνια πριν είχε ξεκινήσει και η κινηματογραφική της καριέρα με την ταινία του Νίκου Τσιφόρου "Ο Μπαμπάς Εκπαιδεύεται". Το 1954 θα περάσει την πύλη της Φίνος Φιλμ για να παίξει στην κωμωδία "Η Ωραία των Αθηνών" δίπλα στους Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλη Αυλωνίτη, Νίκο Σταυρίδη και Μίμη Φωτόπουλο. Με τη θρυλική εταιρεία θα συνεργαστεί και στα φιλμ: "Η Θεία Από το Σικάγο"(1957), "Η Κυρία του Κυρίου"(1962) και "Οι Γενναίοι Πεθαίνουν Δύο Φορές"(1973).
Στη ¨Θεία από το Σικάγο" η Γκέλυ Μαυροπούλου είναι μια από τις ανιψιές της Γεωργίας Βασιλειάδου. Είναι αυτή που μαζί με το Θόδωρο Δημήτριεφ λάνσαραν το ροκ εν ρολ στον ελληνικό κινηματογράφο!!! 

Ο ρόλος της Εύας, της πονηρής και φιλόδοξης μεσοαστής που κατευθύνει την καριέρα του συζύγου της, στην ταινία "Η Κυρία του Κυρίου" υπήρξε για την ίδια ότι καλύτερο έκανε στο ελληνικό σινεμά!

Από το αντιστασιακό δράμα των Νίκου Φώσκολου και Τάκη Βουγιουκλάκη "Οι Γενναίοι Πεθαίνουν Δυο Φορές". Μαζί της ο Άγγελος Αντωνόπουλος.
Από την υπόλοιπη φιλμογραφία της ξεχωρίζουν οι ταινίες: "Ο Φανούρης και το Σόι του", "Ευτυχώς Τρελάθηκα", "Εταιρεία Θαυμάτων", "Ο Ανακατωσούρας", "Απαγωγή", "Έξοδος Κινδύνου" και "17 Σφαίρες για έναν Άγγελο".
Επιστρέφοντας στη θεατρογραφία της αξίζει να αναφέρουμε ότι την περίοδο 1955 - 56 προσελήφθη ως πρωταγωνίστρια στο θίασο Φωτόπουλου - Ηλιόπουλου και έπαιξε στις κωμωδίες "Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης" και "Μια Τσουκνίδα στις Βιολέτες". Ένα χρόνο αργότερα στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου Κοτοπούλη - Ρεξ θα παίξει τη Δυσδαιμόνα στην τραγωδία του Σαίξπηρ "Οθέλλος" δίπλα στους Μάνο Κατράκη και Δημήτρη Μυράτ. Το 1961 θα συνεργαστεί με το Εθνικό αφού ήδη έχει προηγηθεί η μοναδική της εμφάνιση στο θέατρο της Επιδαύρου με την "Ορέστεια" του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Δημήτρη Ροντήρη.

Στα χρόνια που ακολουθούν η Γκέλυ Μαυροπούλου είτε ως θιασάρχης είτε συμπράττοντας με σπουδαίους συναδέλφους της γράφει χρυσές σελίδες στην ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου.
Με την έλευση της τηλεόρασης στα πρώτα χρόνια του 70, δέχεται πρόταση από το Νίκο Φώσκολο για να πρωταγωνιστήσει στον "Άγνωστο Πόλεμο". Ο ρόλος της Χριστίνας Ψάχου απογειώνει την καριέρα της καθώς τόσο η ίδια, όσο και ο παρτενέρ της Άγγελος Αντωνόπουλος θα γνωρίσουν μέρες μεγάλης δόξας και αγάπης από ένα ολόκληρο λαό. Υπήρχαν μέρες που ερήμωναν οι δρόμοι, κλείνανε μαγαζιά, οι εκκλησίες, τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ενώ δε γίνονταν γάμοι. Η τηλεθέαση έφτανε το 92%, ποσοστό που ποτέ δε ξανάγινε. Η τηλεοπτική ρέντα των δύο πρωταγωνιστών θα οδηγήσει το Φίνο να γυρίσει ταινία με τη Γκέλυ και τον Αντωνόπουλο, τους "Γενναίους Πεθαίνουν Δύο Φορές"(1973). Μια αντιστασιακή περιπέτεια από τις καλύτερες του ελληνικού σινεμά.
Μετά τον "Άγνωστο Πόλεμο" η Γκέλυ Μαυροπούλου θα παίξει και στο επόμενο σίριαλ του Φώσκολου, το ιστορικό "Εν Τούτω Νίκα"(1973 - 74).
Ο "Άγνωστος Πόλεμος" θα δημοσιευτεί σε μορφή μυθιστορήματος στο περιοδικό "Ρομάντσο".
Σήμερα η Γκέλυ ζει μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. Φινετσάτη, κομψή και ταλαντούχα όπως η ίδια είχε ομολογήσει σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις της είχε συνεχώς τρακ καθώς φοβόταν το κοινό.
Με το Στέφανο Στρατηγό
Η προσωπική της ζωή είχε απασχολήσει τον τύπο της εποχής αφού είχε παντρευτεί τον ηθοποιό Στέφανο Στρατηγό. Έναν άντρα που αρχικά τον είχε αντιπαθήσει. Η πρώτη τους συνάντηση είχε γίνει στα γυρίσματα της ταινίας "Το Φιντανάκι".  Παρά την αρχική αντιπάθεια ο έρωτας τους χτύπησε την πόρτα και φυσικά κατέληξαν σε γάμο. Αν και ο έρωτας τους ήταν μεγάλος η καθημερινότητα τους δεν ήταν όπως το φαντάστηκε εκείνη. Τα προβλήματα δεν άργησαν να εμφανιστούν και να φέρουν το χωρισμό. Στα χρόνια που ακολουθούν δεν έχουν καμία επικοινωνία αλλά λίγο πριν φύγει από τη ζωή ο Στέφανος πήγε και τη βρήκε και της εξομολογήθηκε ότι υπήρξε η μεγάλη του αγάπη. Όλα αυτά βέβαια σύμφωνα με όσα είχε εξομολογηθεί η ίδια σε συνέντευξη της το 2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ