Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Νίκος Φέρμας (1905 - 1972)

Αν ψάχνουμε το σταράτο μάγκα του ελληνικού κινηματογράφου τότε σίγουρα θα καταλήξουμε στο Νίκο Φέρμα.
Χάρη στη συμμετοχή του στην ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη "Της Κακομοίρας"(1963) ο Φέρμας έδειξε ότι αδίκως αφέθηκε να πέσει στη μεγαλύτερη παγίδα που μπορεί να στηθεί για έναν ηθοποιό, στην τυποποίηση. Αμέτρητες οι ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε με μικρούς ή μεγάλους ρόλους, τη μια κάνοντας τον πλανόδιο παλιατζή, την άλλη το μάγκα τον "πολλά βαρύ". Ελάχιστες οι φορές κατά τις οποίες η τυποποίηση αυτή έσπασε, αλλά ακόμη και τότε οι ρόλοι που υποδύθηκε είχαν στοιχεία μαγκιάς, όπως για παράδειγμα στην ταινία "Καπετάνιος για Κλάματα"(1961), δίπλα στον Κώστα Χατζηχρήστο.
Είναι αλήθεια πως, πέρα από την τυποποίηση, ο ίδιος απέδωσε έξοχα αυτό τον τύπο του λαϊκού μάγκα, του έτοιμου κάθε φορά να λύσει το ζωνάρι του και ακολούθως τις διαφορές του. Άλλοτε σε αστεία βάση, τις περισσότερες φορές, και άλλοτε με μαχαιρώματα, όπως στην "Ανθισμένη Αμυγδαλιά"(1959), αναβιώνοντας το κλίμα της παλιάς Αθήνας. Γι αυτό και ήταν περισσότερο αστείο και διασκεδαστικό όταν η εικόνα αυτού του βαρύμαγκα έσπαζε, και μάλιστα όταν εμφανίστηκε, με επιδέσμους στο κεφάλι και γύψο στο χέρι, δαρμένος από έναν φοβισμένο υπαλληλάκο, το Ντίνο Ηλιόπουλο στην κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη "Το Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος"(1960).
Χορεύοντας χασάπικο με το Νίκο Κούρκουλο στη ταινία "Λόλα"(1964).

Ποιος όμως ήταν ο Νίκος Φέρμας;
Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1905 ως Νίκος Χατζηανδρέου. Αυτό ήταν το πραγματικό του επώνυμο. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου και έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή το 1925. Μέχρι και το θάνατο του εμφανίστηκε σε έργα πρόζας αλλά κυρίως σε επιθεωρήσεις μεταφέροντας και στο σανίδι τον τύπο του αυθεντικού βαρύμαγκα που είχε λανσάρει μέσα από τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις. Η φιλμογραφία του μετρά περισσότερες από 120 ταινίες (16 από τις οποίες στη Φίνος Φιλμ). Το 1954 πρωταγωνιστεί στην αξιόλογη ταινία "Ξυπόλητο Τάγμα" του Γρηγόρη Θαλασσινού, η οποία κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου και τη Χρυσή Δάφνη του Σελτσινκ.
Ιδιοκτήτης καμπαρέ στη Τρούμπα στην κωμωδία "Καλώς ήρθε το δολάριο"(1967)

Στην προσωπική του ζωή ο Νίκος Φέρμας έκανε ένα γάμο με την ηθοποιό Άννα Παντζίκα. Σύμφωνα με φήμες στο γάμο του παραβρέθηκε και ο Αλέκος Σακελλάριος ο οποίος (γνωστός για τις φάρσες που έστηνε) έριξε μέσα στο θυμιατήρι μια μικρή φλουδίτσα χασίσι. Άρχισαν λοιπόν όλοι  οι προσκεκλημένοι να ζαλίζονται, μα πιο πολύ απ΄όλους μαστούρωσε ο παπάς και ο γάμος έγινε σωστό "πανηγύρι"!!!  Ο Νίκος Φέρμας έφυγε από τη ζωή στις 14 Αυγούστου 1972 έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.
Αυτό που έμεινε από αυτόν τον πολύ καλό καρατερίστα, είναι οι λίγες ολοκληρωμένες εμφανίσεις του σε ταινίες όπως το "Καλώς ήρθε το δολάριο"(1967) και "Της Κακομοίρας", από τις λίγες καλές στιγμές του στα όρια της τυποποίησης. Ήταν επίσης σπουδαίος παπατζής στη "Χαρτοπαίχτρα"(1964), ιδιοκτήτης καμπαρέ στο "Δόλωμα"(1964) και χωρικός στη "Κυρά μας τη Μαμή"(1958).
Μέγας Παπατζής δίπλα στη Ρένα Βλαχοπούλου, στην ταινία "Η Χαρτοπαίχτρα"(1964).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ