Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Γιώργος Ζαμπέτας - Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Μέρα Νύχτα (1967) - σπάνιο 45αρι.

Το τραγούδι ήταν πάντα η κρυφή αγάπη του Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Ήταν όμως και μια έννοια παρεξηγημένη μέσα του. Παίζοντας τα πρώτα χρόνια της καριέρας του στο Εθνικό πίστευε ότι δεν ήταν σοβαρό να βγαίνει και να τραγουδάει στις ταινίες του. Το 1960 είχε αρνηθεί στο Μάνο Χατζιδάκι να ερμηνεύσει τραγούδια του στην ταινία "Η Αλίκη στο Ναυτικό". Ο Μάνος πίστευε ότι ο Παπαμιχαήλ είχε σωστή φωνή που θα μπορούσε να στηρίξει τα τραγούδια του αλλά ο Δημήτρης δε δεχόταν με τίποτα. Η αρχή έγινε με την ταινία "Διπλοπενιές" όπου σχεδόν επιβάλλεται στον ηθοποιό να ερμηνεύσει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου. Μάλιστα την εποχή εκείνη κυκλοφορεί το σάουντρακ της ταινίας στο οποίο ο Δημήτρης τραγουδά τα: "Μάτια Βουρκωμένα", "Αποχαιρετισμός" και "Στου Όθωνα τα Χρόνια". Η τεράστια επιτυχία του δίσκου, από τους πρώτους 33 στροφών που κυκλοφορούν στη χώρα μας, τον υποχρεώνει να τραγουδά σε όλες σχεδόν τις επόμενες ταινίες του. Μεγάλοι συνθέτες γράφουν για το Δημήτρη Παπαμιχαήλ υπέροχα τραγούδια και ο κορυφαίος καλλιτέχνης μας γίνετε ο πιο δισκογραφικός ηθοποιός μας. Ιδιαίτερη υπήρξε η σχέση του με το Γιώργο Ζαμπέτα ο οποίος του εμπιστεύεται καταπληκτικά τραγούδια του, στις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες του "Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια", "Ο Παραμυθάς", "Δημήτρη μου Δημήτρη μου" και "Ανάμεσα σε δύο γυναίκες". Κάποια από αυτά τα τραγούδια κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών που σήμερα είναι δυσεύρετοι και πωλούνται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.
Ένα τέτοιο δισκάκι σας παρουσιάζω με τα τραγούδια: "Μέρα - Νύχτα" και "Γλυκιά Ζωή", γραμμένα από τους Γιώργο Ζαμπέτα και Δημήτρη Χριστοδούλου. Και τα δυο ακούστηκαν για πρώτη φορά στη δραματική ταινία του Κώστα Καραγιάννη "Δημήτρη μου, Δημήτρη μου"(1967).
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ