Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Γιάννης Παπαϊωάννου (1914 - 1972)

Συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού ο Γιάννης Παπαϊωάννου έφυγε από τη ζωή στις 3 Αυγούστου 1972, σε ηλικία 58 ετών, σε τροχαίο δυστύχημα, στο Νέο Πέραμα οδηγώντας νωρίς το πρωί πηγαίνοντας για το εξοχικό του στην Σαλαμίνα. Κάπως έτσι έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο από την ιστορία της ελληνικής μουσικής.
Ένα κεφάλαιο που ξεκίνησε το 1914, όταν γεννήθηκε ο Γιάννης στη Μικρά Ασία. Ορφάνεψε από πατέρα πολύ μικρός και ήταν μόλις 6 ετών όταν έζησε τη φρίκη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ήρθε στη Ελλάδα με τη μητέρα του και τη γιαγιά του και μετά από πολλές περιπέτειες εγκαταστάθηκαν στις Τζιτζιφιές. Από μικρός εργάστηκε ως ψαράς, μαραγκός, σε συνεργείο αυτοκινήτων και σε οικοδομές και σταμάτησε να πηγαίνει σχολείο από νωρίς. Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως στα προπολεμικά χρόνια υπήρξε ποδοσφαιριστής, αγωνιζόμενος ως τερματοφύλακας στην ομάδα του Φαληρικού Συνδέσμου. Μπήκε στο χώρο της μουσικής το 1937. Πρώτο του τραγούδι ήταν η "Φαληριώτισσα" και θα ακολουθήσουν πολλά που έχουν στίχους του, μουσική του ή και τα δύο, μεταξύ των οποίων και είναι τα: "Καπετάν Ανδρέα Ζέπο", "Καραμπιμπερίμ", "Άνοιξε - Άνοιξε", "Τι τα θέλεις τα λεφτά" και άλλα.
Τα τραγούδια του χαρακτηρίζονται από ένα κράμα καντάδας και μπάλου αλλά και μικρασιάτικων ακουσμάτων. Θεωρείται ο πρώτος, στο λαϊκό ρεμπέτικο τραγούδι, που χρησιμοποίησε στις ηχογραφήσεις του το λεγόμενο "πρίμο σεκόντο" (διφωνία). 
Ο Γιάννης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος Έλληνας λαϊκός συνθέτης που ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να τραγουδήσει στους εκεί απόδημους Έλληνες, το 1953. Υπήρξε προσωπικός φίλος του Βασίλη Τσιτσάνη, μόνιμος συνεργάτης του αλλά και κουμπάρος του. 
Στη συλλογή που σας παραθέτω συγκέντρωσα 7 αγαπημένα του τραγούδια, τα περισσότερα σε νεότερες εκτελέσεις.

Τα Τραγούδια της Συλλογής:

1.Άνοιξε - Άνοιξε - Σωτηρία Μπέλλου (το ερμήνευσε και η Ρίτα Σακελλαρίου στην ταινία "Η Μοδιστρούλα")
2.Φαληριώτισσα - Γρηγόρης Μπιθικώτσης (από την ταινία "Η Μοδιστρούλα")
3.Τέντυ Μπόι - Ρίτα Σακελλαρίου (από την ταινία "Ο Μπαμπάς μου κι εγώ")
4.Τι τα θέλεις τα λεφτά - Ελένη Βιτάλη
5.Ο Μπουφετζής - Γλυκερία 
6.Καραμπιμπερίμ - Ελευθερία Αρβανιτάκη
7.Καπετάν Ανδρέα Ζέπο - Σωτηρία Μπέλλου
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ