Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Έφη Οικονόμου (1938 - 2016)


Μια ακόμα γλυκύτατη και τρυφερή παρουσία δεύτερων ρόλων στον Ελληνικό Κινηματογράφο, υπήρξε η Έφη Οικονόμου. 
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1938. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και στη σχολή Μουσικού Θεάτρου Μενέλαου Θεοφανίδη.  Παρά το ότι δεν υπήρξε "εμπορική" ηθοποιός η φιλμογραφία της είναι άκρως εντυπωσιακή. Ξεκίνησε το 1959 στο βουκολικό δράμα εποχής «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα» του Ανδρέα Λαμπρινού. Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 11.671 εισιτήρια ενώ ήρθε στην 30η θέση ανάμεσα σε  51 ταινίες. Θα ακολουθήσουν 76 ταινίες, αριθμός ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Την είδαμε σε διάφορους ρόλους, είτε της γλυκύτατης δεσποινίδας ή σε κόντρα ρόλους "κακιάς" παρουσίας. Έγραψε ιστορία με τις ερμηνείες της στις ταινίες:"Της μιας δραχμής τα γιασεμιά" (1960),"Τύφλα νάχει ο Μάρλον Μπράντο"(1963), "Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης"(1963), "Προδομένη" (1965), "Ο Τελευταίος Αιχμάλωτος" (1970) και άλλες. Το 1984 κάνει την τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση στο νεανικό κοινωνικό δράμα "Νιάτα στη λάσπη".
Οι νεότεροι θα την θυμούνται από τον ρόλο της γιαγιάς Αλεξάνδρας, στη σειρά του ΑΝΤ1 "Πάτερ ημών" την χρονική περίοδο 1995-96 ενώ αξίζει να σημειωθεί και η εμφάνιση  της στο σίριαλ της ΕΡΤ «Εκείνες κι εγώ» δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Από τις υπόλοιπες δουλειές της στη μικρή οθόνη αναφέρουμε: "Ο ταξιτζής"(1979), "Η απερίγραπτη"(1981), "Τ' ανάποδα"(1981, η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ) ενώ το 1997 συμμετέχει σε κάποια επεισόδια της σειράς του MEGA"Το καρέ της ντάμας".
Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η παρουσία της στο θέατρο σε όλα σχεδόν τα είδη. Εμφανίστηκε δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς υπηρετώντας την υποκριτική τέχνη.
Στην προσωπική της ζωή ήταν παντρεμένη με τον γνωστό ηθοποιό Χάρη Παναγιώτου.
Η Έφη τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής της παραθέριζε τα καλοκαίρια στην περιοχή του Διακοπτού. Η σχέση της με τους κατοίκους της περιοχής ήταν πάρα πολύ στενή όπως επίσης και με τα μέλη της θεατρικής ομάδας Διακοπτού τα οποία ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες της.Έτσι και το 2016 έκανε τις διακοπές της, όταν επιδεινώθηκε η υγεία της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε στις 2 Αυγούστου.
Το μέλος της θεατρικής ομάδας Διακοπτού,Μιχάλης Κόσσυφας, έγραψε στο facebook:"Το 1985, όταν ανεβάσαμε στο σχολείο την παράσταση "ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ" είχαμε την ευτυχία να γνωρίσουμε έναν γλυκό άνθρωπο που στάθηκε δίπλα μας με το να μας δίνει οδηγίες, να μας ενθαρρύνει και να μας μιλά με αγάπη....ηΈφη Οικονόμου, ηθοποιός και γνωστή από το θέατρο, τον κινηματογράφο αλλά και την TV, το ίδιο έκανε και όταν φτιάξαμε τη Θεατρική Ομάδα Διακοπτού....με την ίδια αγάπη μας μιλούσε και ερχόταν σε όσες περισσότερες παρατάσεις μπορούσε....
Ο γλυκός αυτός άνθρωπος και φίλη έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων....Καλό ταξίδι Έφη και σε ευχαριστούμε για όλα!!!".



Διάφορα κινηματογραφικά στιγμιότυπα με την Έφη Οικονόμου. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ