Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Μιχάλης Σουγιούλ: Εκείνες που δεν πρέπει ν΄αγαπούν (1951) ανέκδοτο OST

Μια διασκευή του μουσικού ρομάντζου των Σακελλάριου & Γιαννακόπούλου, "Φτερό στον άνεμο", είναι ουσιαστικά η ταινία της Φίνος Φιλμ "Εκείνες που δε πρέπει ν΄αγαπούν". Η ταινία διαθέτει ένα καστ που το αποτελούν από τη μια το νέο αίμα της εποχής όπως ο Αλέκος Αλεξανδράκης και η Σμαρούλα Γιούλη - ο Αλεξανδράκης πάντα θεωρούσε αυτή ως την πρώτη του ταινία και όχι τo "Δύο Κόσμοι" που είχε γυρίσει δυο χρόνια πριν από αυτήν - αλλά και το Λάμπρο  Κωνσταντάρα, τη Γεωργία Βασιλειάδου, τον νεαρό τότε Γιάννη Γκιωνάκη και βέβαια τη θεατρική ντίβα της εποχής, την Άννα Καλουτά. Αρχική επιλογή τόσο του Αλέκου Σακελλάριου, όσο και του Φίνου για το ρόλο της μεγαλοκοκότας ήταν η Ειρήνη Παππά αλλά όπως διηγούνταν αργότερα ο Σακελλάριος δεν ήταν ιδιαίτερα κολακευτική για την ίδια η εμφάνιση της με σορτς στην παραλία της Γλυφάδας, όπως απαιτούσε το στόρι, κι έτσι προτιμήθηκε η από κάθε άποψη πανέμορφη και γοητευτική Άννα Καλουτά. Από τους υπόλοιπους ηθοποιούς ξεχωρίζουν ο Κούλης Στολίγκας, η Λιάνα Βιτσώρη,(κόρη της Νίτσας Τσαγανέα και γυναίκα του Γιώργου Οικονομίδη, που γι΄αυτήν έγραψε το τραγούδι " Μα Εγώ Αγαπώ Τη Λιάνα"), ο Περικλής Χριστοφορίδης και η Αλέκα Στρατηγού. 
Από τα πρώτα γυρίσματα της ταινίας, πριν αποχωρήσει από το καστ η Ειρήνη Παππά...
Τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας γράφει ο σπουδαίος Μιχάλης Σουγιούλ ενώ ο μεγάλος τραγουδιστής της εποχής Φώτης Πολυμέρης ντουμπλάρει φωνητικά τον Αλέκο Αλεξανδράκη στο θρυλικό σουξέ "Άστα Τα Μαλάκια Σου". Στο φιλμ ακούγονται και τα τραγούδια: "Θα γυρίσει κι ο Τροχός", "Τόσο καιρό που ήσουνα", "Τέτοια μάτια γαλανά" (όλα του Μιχάλη Σουγιούλ με στίχους των Σακελλάριου και Γιαννακόπουλου) αλλά και το τραγούδι του Γιώργου Μητσάκη "Δεν είμαι ο Γιώργος". Το σάουντρακ δεν εκδόθηκε ποτέ ως αυτόνομο έργο του συνθέτη και για αυτό το λόγο άντλησα το μουσικό υλικό από το dvd της ταινίας.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Η ταινία "Εκείνες που δε πρέπει ν΄αγαπούν" έκαναν πρεμιέρα στις 29 Ιανουαρίου 1951 και έκοψε 148.300 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής.
Ως ντοκουμέντο στην ταινία διασώζεται ένα πλάνο έξω από το παλιό κτίριο της Λυρικής Σκηνής στην Οδό Ακαδημίας, που αργότερα γκρεμίστηκε.

Άννα Καλουτά και Λάμπρος Κωνσταντάρας: ζευγάρι στην ταινία αλλά και στη ζωή!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ