Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Μίμης Πλέσσας: Η Θεία μου η Χίπισσα(1970) ανέκδοτο OST


Ένα νεανικό κίνημα που ξέσπασε στις Η.Π.Α στα μέσα του 1960, και διαδόθηκε ταχέως και σε άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο είναι τα Παιδιά των Λουλουδιών ή αλλιώς το κίνημα των Χίπις. Μακριά μαλλιά, ξεβαμμένα ρούχα συχνά επίτηδες με τη χρήση χλωρίνης και πάντα όσο πιο απλά γίνεται ώστε να φανερώνουν την τάση απελευθέρωσης του κορμιού- αλλά και της ψυχής - ψυχεδελική ροκ μουσική, σεξουαλική ελευθερία και χρήση κάνναβης και LSD. Μόνο έτσι θα μπορούσα να περιγράψω το κίνημα των Χίπις.
Η μόδα αυτή έφτασε στη χώρα μας ως καρικατούρα εκεί κάπου στα 1970. Η παραλία των Ματάλων, στα νότια του νομού  Ηρακλείου, γίνετε ο τόπος παραμονής χίπηδων. Τον Ιούλιο του 1968, το τεύχος του αμερικανικού περιοδικού «Life», κυκλοφορεί με εξώφυλλο που έδειχνε ένα νεαρό ζευγάρι σε μια από τις σπηλιές των Ματάλων. Μέσα υπάρχει ένα πολύ καλό ρεπορτάζ που συνοδεύεται από εκπληκτικές φωτογραφίες. Όλος ο κόσμος διαβάζει για τα Μάταλα. Οι απανταχού χίπις, πληροφορούνται για τον επίγειο Παράδεισο, για τις προϊστορικές σπηλιές και την υπάρχουσα κοινότητα των συναδέλφων. Στρατιές χίπηδων καταφθάνουν, οι σπηλιές όλης της περιοχής γεμίζουν από παιδιά και το άσημο ψαροχώρι, μετατρέπεται σε πρωτεύουσα του παγκόσμιου χίπικου κινήματος, και όλα αυτά κάτω από την κατακραυγή των τοπικών αρχόντων και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Παρότι εκείνη τη χρονική περίοδο η χώρα μας ζει τη δικτατορία των συνταγματαρχών ο παντοδύναμος τότε δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε πειστεί πως μία στρατιωτική ή αστυνομική επιχείρηση, στις σπηλιές των Ματάλων,θα τον εξέθετε στο εξωτερικό και θα τον απογύμνωνε από τον «δημοκρατικό» μανδύα που υποκριτικά φορούσε.
Νόρα Βαλσάμη και Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία "Η Θεία Μου Η Χίπισσα"
Ο Ελληνικός κινηματογράφος κατέγραψε μοναδικά το κίνημα των Χίπις. Το 1970 ο Αλέκος Σακελλάριος παρουσιάζει τη ταινία «Η Θεία Μου Η Χίπισσα» με τη Ρένα Βλαχοπούλου. Το σενάριο του, είναι επηρεασμένο από την ταινία του Φρανκ Κάπρα "Κυρία για μια Μέρα" του 1933, το οποίο και ξαναγύρισε το 1961 με τίτλο "Η Κόμισσα και ο Γκάνγκστερ». Στο φιλμ ο Δημήτρης Ταμπόσης ερμηνεύει το τραγούδι «Search for Love» του Μίμη Πλέσσα, συνοδευόμενος από χορογραφία του Φώτη Μεταξόπουλου, δίπλα στις διάσημες σπηλιές μέσα στους βράχους στα Μάταλα της Κρήτης κοντά στην Φαιστό, εκεί που βρήκαν τον παράδεισο τους οι χίπηδες τη δεκαετία του '60, έως τον διωγμό τους που έγινε με πρωτοβουλία της τοπικής εκκλησίας και με τη βοήθεια χωροφυλακής και στρατού. Η σκηνή ξεκινά με ένα ζουμ πάνω στην «μπότα» της ντραμς του συγκροτήματος που υποτίθεται εκτελεί το κομμάτι του Μίμη Πλέσσα. Πάνω στη «μπότα» είναι γραμμένα 3 γράμματα: LSD. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι το σάουντρακ (ανέκδοτο δισκογραφικά) της ταινίας  είναι πλημμυρισμένο με την εξαιρετική μουσική και τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, τα οποία τραγούδησαν ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Ρένα Κουμιώτη, ο Δάκης και ο Δημήτρης Ταμπόσης.
Ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά στην ταινία "Η Θεία Μου Η Χίπισσα", το "Στη Φτωχιά μας την Αυλή".
Η Ρένα Βλαχοπούλου χαρίζει στο κοινό ένα από τα ωραιότερα της τραγούδια, «H Ζωή αρχίζει στα Σαράντα» ενώ ο Σακελλάριος ο οποίος συνήθιζε να εμφανίζεται για κάποια δευτερόλεπτα σε ταινίες του, εμφανίζεται κάποια στιγμή και στην ταινία αυτή, υποδυόμενος έναν χίπη, με τον οποίο η Βλαχοπούλου έχει ένα σπαρταριστό…μπλέξιμο. Όσο για το εντυπωσιακό ντύσιμο του Βασίλη Τσιβιλίκα το είχε επιμεληθεί η σύζυγος του.
Η σκηνή της ταινίας, όπου ο Σακελλάριος κάνει έναν ρόλο - αστραπή. Ο κυρ - Αλέκος συνήθιζε να κάνει ρόλους περάσματα στις ταινίες του.
«Η Θεία Μου Η Χίπισσα» έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 23 Νοεμβρίου 1970 και έκοψε περισσότερα από 480.000 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής.

Το σάουντρακ της ταινίας:

1.Τίτλοι
2.Οι Κούκλες - Ρένα Βλαχοπούλου & Δημήτρης Ταμπόσης
3.Το Κερί μας έσβησε - Ρένα Κουμιώτη
4.Η αλλαγή της κυρα Ελένης
5.Στα Μάταλα
6.Search for Love - Δημήτρης Ταμπόσης
7.H Ζωή αρχίζει στα Σαράντα - Ρένα Βλαχοπούλου
8.Αυτό το Καλοκαίρι - Δάκης
9.Στη Φτωχιά μας την Αυλή - Γιάννης Πουλόπουλος
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ