Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Κατερίνα Χέλμη: η ηθοποιός που εκμηδενίζει την απόσταση ρόλου και πραγματικότητας

Είναι ίσως η μοναδική ηθοποιός που κατάφερνε να πείσει το κοινό της για την ιστορία που υποδύεται. Είχε την απίστευτη ικανότητα να εκμηδενίζει την απόσταση ρόλου και πραγματικότητας. Αρκεί να θυμηθούμε τους ρόλους της στα φιλμ: "Κόκκινα Φανάρια", "Ίλιγγος" και "Νόμος 4000".
Η Κατερίνα Χέλμη γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1939. Με καταγωγή από την Κεφαλλονιά μεγάλωσε μέσα σε μια ήσυχη οικογένεια, κοινωνικά τακτοποιημένη. Ο πατέρας της ήταν εκπαιδευτικός και ο μικρότερος αδελφός της σπούδασε θεατρολογία στο Βερολίνο. Ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής στο Εθνικό το οποίο όμως εγκατέλειψε πολύ γρήγορα όταν ο ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος την παρότρυνε να συνεχίσει τις σπουδές της στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μαθήτρια ακόμη της σχολής κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ηθογραφική ταινία "Μπάρμπα Γιάννης ο Κανατάς"(1957) του Φρίξου Ηλιάδη. Θα ακολουθήσουν μέτριοι εως αδιάφοροι ρόλοι σε ταινίες μικρών παραγωγών μέχρι που το 1962 ο Γιάννης Δαλιανίδης θα της δώσει το ρόλο μιας πόρνης στο κοινωνικό δράμα της Φίνος Φιλμ "Νόμος 4000". Η σκηνή με την Κατερίνα ως καλόκαρδη γυναίκα ελευθέρων ηθών να δίνει μάθημα ανθρωπιάς στον υπερ συντηρητικό εκπαιδευτικό Βασίλη Διαμαντόπουλο, ανήκει στο ανθολόγιο του ελληνικού κινηματογράφου.
Με τους Βασίλη Διαμαντόπουλο και Ελένη Ζαφειρίου στην ταινία "Νόμος 4000".

 Οι επόμενοι ρόλοι της θα είναι στο ίδιο ύφος, όπως στο "Χωρίς Ταυτότητα", "Ίλιγγος" και τα θρυλικά "Κόκκινα Φανάρια".Στην τελευταία η Κατερίνα θα γοητεύσει κοινό και κριτικούς ως πόρνη που σέρνεται στα πόδια του νταβατζή της. Την εποχή εκείνη κυκλοφορεί η φήμη ότι ο Δημόπουλος ετοιμάζει τη νέα του ταινία "Λόλα" με την Κατερίνα Χέλμη, ρόλος που τελικά δόθηκε στην Τζένη Καρέζη. Θα ακολουθήσει το κοινωνικό δράμα "Οι Εχθροί" (τελευταία συνεργασία της με το Φίνο) και το 1968 τη βλέπουμε ως αντίζηλο της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο κοινωνικό δράμα του Κώστα Καραγιάννη "Η Αγάπη μας".
Με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στο φιλμ "Χωρίς Ταυτότητα".

"Χωρίς Ταυτότητα"

Από τη θεατρική παράσταση "Τα Κόκκινα Φανάρια", μαζί με τη Βούλα Χαριλάου.

 Συνολικά η Κατερίνα Χέλμη εμφανίστηκε σε 30 περίπου ταινίες, κάποιες από τις οποίες(όπως χαρακτηριστικά έλεγε η ίδια) τις γύρισε για βιοποριστικούς λόγους. Ωστόσο όλους τους ρόλους της τους αντιμετώπιζε με την ίδια σοβαρότητα. Η Κατερίνα έχει στο ενεργητικό της και ρόλους σε ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως στην εξαίρετη ταινία του Γιώργου Κατακουζηνού "Άγγελος"(1982) και στο ιστορικό φιλμ "Ελ Γκρέκο"(2007) του Γιάννη Σμαραγδή.
Θεατρικά η Κατερίνα Χέλμη εμφανίστηκε σε σπουδαίες παραστάσεις του Εθνικού αλλά και στο ελεύθερο θέατρο. Σήμερα διδάσκει υποκριτική σε δραματική σχολή ενώ ασχολείται και με τη συγγραφή βιβλίων. Είναι από τις ελάχιστες θεατρίνες που εκπέμπει ήθος, σεβασμό, αξιοπρέπεια. Την ευχαριστούμε για όλα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ