Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ρίκα Διαλυνά: η ηθοποιός, η εικαστικός, η συγγραφέας!!!

Όσοι την έχουν γνωρίσει από κοντά μιλούν για ένα αφάνταστα ευαίσθητο πλάσμα. Με ευγένεια στη ψυχή και στη συμπεριφορά. Μια πραγματική κυρία. Η Ρίκα Διαλυνά κουβαλώντας τον τίτλο της Σταρ Ελλάς 1954 πέρασε και από τον κινηματογράφο, ελληνικό και διεθνή. Η εντυπωσιακή παρουσία της καταγράφηκε με τον καλύτερο τρόπο στα κινηματογραφικά καρέ ερμηνεύοντας ρόλους προκλητικής και κακιάς γυναίκας. Αρκεί να τη θυμηθούμε στις ταινίες: "Ένας Βλάκας και Μισός", "Λαός και Κολωνάκι" και "Συννεφιασμένη Κυριακή".
Κρητικοπούλα στην καταγωγή γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών αλλά και στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου έχοντας για καθηγητές της την Κατίνα Παξινού και το Δημήτρη Ροντήρη. Το 1954 κερδίζει τον τίτλο της Σταρ Ελλάς και στη συνέχεια πηγαίνει στις ΗΠΑ όπου στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος κατακτά την 5η θέση. Ωστόσο η Ρίκα παρέμεινε στην Αμερική παρακολουθώντας μαθήματα υποκριτικής και κάνοντας έναν γάμο με τον επιχειρηματία Νικ Παπαδάκο. Η γνωριμία της με τον Ηλία Καζάν υπήρξε καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της. Εμφανίζεται σε σειρές και σόου της Αμερικάνικης τηλεόρασης. Θα ακολουθήσουν ταινίες στην Ιταλία και το 1964 θα πρωταγωνιστήσει στο γερμανικό θρίλερ "The Secret of Dr.Mabuse". Λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας του 50 επιστρέφει στην Ελλάδα για τα γυρίσματα μιας ξένης παραγωγής, και καθώς είναι περιζήτητη από τους Έλληνες παραγωγούς αρχίζει να γυρίζει ταινίες και στη χώρα μας. Μπορεί να μην πέρασε ποτέ την πόρτα της Φίνος Φιλμ ωστόσο έπαιξε σε αξιόλογες ταινίες μικρότερων παραγωγών, όπως: "Λαός και Κολωνάκι"(1959), "Ένας Βλάκας και Μισός"(1959), "Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα"(1959), "Το Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος"(1960), "Ο Καλός μας Άγγελος"(1961) και οι "Διπλοπενιές"(1966).

Φωτογραφικό υλικό από την ταινία της "Ένας Βλάκας και Μισός"(1959).
Στην Ελλάδα η κινηματογραφική της καριέρα χωρίζεται σε δύο περιόδους. Την ασπρόμαυρη που προαναφέραμε, και στην έγχρωμη στα πρώτα χρόνια του 70, παίζοντας κυρίως δίπλα στο Λάμπρο Κωνσταντάρα και τον Κώστα Βουτσά. Παράλληλα εμφανίστηκε και στο θέατρο ενώ δεν παραμέλησε ποτέ τη μεγάλη της αγάπη, τη ζωγραφική. Έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση και το 1991 έγραψε και την αυτοβιογραφία της η οποία εκδόθηκε με τον τίτλο "Ίσως να ήταν μόνο όνειρο".
Μερικά από τα εκατοντάδες εξώφυλλα της Ρίκας Διαλυνά στα λαϊκά έντυπα της εποχής...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ