Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Σπύρος Φωκάς: Ο Έλληνας που γοήτευσε το Χόλιγουντ

Ο Σπύρος Φωκάς γεννήθηκε ως Σπύρος Ανδρουτσόπουλος, στις 17 Αυγούστου 1937, στη Πάτρα. Απίστευτα γοητευτικός μπήκε στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου το 1959 με την ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού "Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα". Ένα βουκολικό δράμα που φτάνει μέχρι τις Κάννες, με τους ξένους παραγωγούς και σκηνοθέτες να προσέχουν την αρρενωπή εμφάνιση του νεαρού Σπύρου. Και ενώ έχει ήδη αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη, ταξιδεύει στην Ιταλία και περνάει από διάφορες οντισιόν στην Τσινετσιτά. Σύντομα αρχίζει να παίζει σε ταινίες των Βιντσέντε Μινέλι, Λουκίνο Βισκόντι και Φράνκο Ρόσι. Για το ρόλο του στο φιλμ "Ο Θάνατος ενός Φίλου" κερδίζει και βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.
Το επόμενο βήμα του θα τον οδηγήσει στο Χόλιγουντ όπου και παίξει μικρούς ρόλους σε αμερικάνικες παραγωγές. Στα μέσα της δεκαετίας του 60 επιστρέφει στην Ελλάδα και θα γυρίσει στη Φίνος Φιλμ τις αριστουργηματικές ταινίες "Εγωισμός" και "Η Στεφανία". Ταινίες που αφήνουν εποχή χάρη στην πρωταγωνίστρια τους Ζωή Λάσκαρη αλλά και την παρουσία του Σπύρου Φωκά, ο οποίος πάντα τις θεωρούσε ως τις καλύτερες εμφανίσεις του στον ελληνικό κινηματογράφο. Την ίδια εποχή θα παίξει και στις αξιόλογες ταινίες "Ντάμα Σπαθί" και "Ο Φόβος".
Με τη Ζωή Λάσκαρη στο κοινωνικό δράμα "Η Στεφανία"(1967)

Σπύρος Φωκάς και Έλενα Ναθαναήλ στην ιδιαίτερη ταινία "Ντάμα Σπαθί"(1966).
Σύντομα όμως ξαναφεύγει για Αμερική, όπου και θα πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες παραγωγές που θα κάνουν τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Ανάμεσα τους το "Διαμάντι του Νείλου" και το "Ράμπο 3". Έζησε αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ αλλά κάποια στιγμή η νοσταλγία για την πατρίδα αλλά και η νοοτροπία των Αμερικανών το ξαναφέρνουν στην Ελλάδα.
Σήμερα ζει μακριά από την Αθήνα με την 4η σύζυγο του.
Από τη συμμετοχή του στην Ιταλική ταινία "Ο Ρόκο και τα αδέλφια του". Δίπλα στην επίσης Ελληνίδα, Κατίνα Παξινού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ