Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Λήδα Κροντηρά (1933 - 2005)

Κόρη της Αντιγόνης Μεταξά και του λογοτέχνη και σκηνοθέτη Κώστα Κροντηρά, πριν κλείσει τα 4 χρόνια της, η Λήδα λάμβανε μέρος στις παραστάσεις του «Θεάτρου του Παιδιού», που είχε ιδρύσει η μητέρα της, καθώς και στις ραδιοφωνικές εκπομπές που διεύθυνε η μητέρα της. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αλλά και παιδαγωγικά ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο εξωτερικό. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της έγινε μόνιμη συνεργάτις της Θείας Λένας στις ραδιοφωνικές εκπομπές του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και της ΥΕΝΕΔ και αργότερα στις τηλεοπτικές εκπομπές της ΥΕΝΕΔ, "Συντροφιά με τη Θεία Λένα". Μετά το θάνατο της μητέρας της ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη συγγραφή, επιμέλεια και παρουσίαση της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής «Καλημέρα παιδιά» της οποίας και υπήρξε δημιουργός.
Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής διατηρούσε παιδική ραδιοφωνική εκπομπή στον υπό γερμανικό έλεγχο Ραδιοφωνικό Σταθμό των Αθηνών. Σύμφωνα με δική της μετέπειτα μαρτυρία, μέσα από τα παραμύθια, τα παιχνίδια και τα μαθήματα που μεταδίδονταν από την εκπομπή της προσπαθούσε να ξεφύγει από τη λογοκρισία και να περάσει μηνύματα που απευθύνονταν προς τους Έλληνες στη Μέση Ανατολή. 
Η Λήδα Κροντηρά έγραψε μετέφρασε και διασκεύασε πολλά παιδικά βιβλία όπως: "Παιδικό Θέατρο - 365 Παραμύθια", "Μπάμπυ", "Το άταχτο γατάκι", "Από μέρα σε μέρα"  και άλλα. Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων, των "Φίλων των Αθηνών", του Ομίλου Αρχαιοφίλων "Η ΑΘήνη" και της Εταιρίας Προστασίας Αναπήρων Παίδων. 
Η Λήδα Κροντηρά έφυγε από τη ζωή στις 3 Αυγούστου 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ