Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Τάκης Εμμανουήλ (1933 - 2017)


Έλληνας ηθοποιός με διεθνή καριέρα στον χώρο του κινηματογράφου, ο Τάκης Εμμανουήλ ήταν και σκηνοθέτης, παραγωγός, ενώ ασχολήθηκε και με την λογοτεχνία. Απίστευτα γοητευτικός με μια ιδιαίτερη φωνή υπήρξε από τους πλέον ταλαντούχους της γενιάς του. 
Ο Τάκης Εμμανουήλ γεννήθηκε το 1933 στο Μεσολόγγι και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1960 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή με την "Ιφιγένεια" του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, από το Αρχαίο Αττικό Θέατρο. Οι θεατρικές του εμφανίσεις συνεχίστηκαν έως το 1965 σε διάφορους θιάσους.
Ο κινηματογράφος μπαίνει στη ζωή του το 1960 με "Το Ποτάμι" του Νίκου Κούνδουρου και θα ακολουθήσουν ρόλοι σε ταινίες σταθμούς όπως οι: "Μικρές Αφροδίτες" του Νίκου Κούνδουρου, "Εκείνος κι Εκείνη" του Ερρίκου Ανδρέου, ο "Ουρανός" του Τάκη Κανελλόπουλου και ο "Αλέξης Ζορμπάς" του Μιχάλη Κακογιάννη. 
Το 1963, σκηνοθέτησε την μοναδική του ταινία, το ερωτικό δράμα "Μεσάνυχτα Στη Βίλα Νέλλη", με πρωταγωνιστές τον ίδιο, τον Ανδρέα Ντούζο , την Κατερίνα Χέλμη, τον Κώστα Κακκαβά, την Μάρθα Βούρτση, τον Τόλη Βοσκόπουλο και την Κατερίνα Γώγου.  Η ταινία έκοψε 13.915 εισιτήρια και κατατάχθηκε 47η ανάμεσα σε 82 ταινίες, την κινηματογραφική σεζόν 1962-1963.
Το 1967, ο Τάκης Εμμανουήλ ξεκίνησε διεθνή καριέρα στον χώρο του κινηματογράφου, σε Αμερική, Αγγλία, Ιταλία και Αυστραλία. Το 1969, υποδύθηκε τον κακό Κλεφ στην ταινία "Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Στην Υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας", την μοναδική με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Λάζενμπι στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ .  Έπαιξε δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς, όπως ο Κρίστοφερ Πλάμερ, ο Μάικλ Κέιν και o Άντονι Κουίν.
Το διάστημα 1979 - 1981, σπούδασε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων στο Λος Άντζελες. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την παραγωγή ιδρύοντας δική του εταιρεία. Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης της Ειρήνης Παπά. Το 1989 ήταν εκ των παραγωγών της ταινίας του Πολ Κοξ "Island" με πρωταγωνίστρια την σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό.
Στην καριέρα του, ο Τάκης Εμμανουήλ συμμετείχε συνολικά σε 21 ελληνικές ταινίες, 12 ξένες παραγωγές και σε τηλεοπτικές σειρές ("Ποιος Πληρώνει Τον Βαρκάρη", "The Jazz Age" κ.α.).
Τα τελευταία χρόνια της ζωής στράφηκε στην λογοτεχνία και εξέδωσε δύο μυθιστορήματα: "Το άλλο πρόσωπο του Ιανού" (2002) και "Η έβδομη φωτογραφία" (2007).
Ο Τάκης Εμμανουήλ έφυγε από τη ζωή στις 25 Αυγούστου 2017, σε ηλικία 84 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ