Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Γιώργος Λαζαρίδης (1927 - 2012)

Δημοσιογράφος, κριτικός, σκηνοθέτης και παραγωγός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου καθώς και θεατρικός συγγραφέας ο Γιώργος Λαζαρίδης άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο στο χώρο του θεάματος. 
Ξεκίνησε από το χώρο της δημοσιογραφίας αμέσως μετά το τέλος του Εμφυλίου πολέμου γράφοντας σε Αθηναϊκές εφημερίδες χρονογραφήματα, δοκίμια καθώς και θεατρικές κριτικές. Μαγεμένος από τον κινηματογράφο υπήρξε ο συντάκτης του περιοδικού "Κινηματογραφικός Αστέρας", το μοναδικό περιοδικό του χώρου που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα. Από το 1948 θα βρεθεί δίπλα στους Νίκο Τσιφόρο και Αλέκο Σακελλάριο (ως βοηθός σκηνοθέτη) ενώ σενάρια του θα γίνουν ταινίες από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές εταιρείες της χώρας. Το επόμενο του βήμα θα είναι η δημιουργία της εταιρείας παραγωγής ταινιών "Αφοί Ρουσσόπουλοι, Λαζαρίδης, Σαρρής & Ψαρράς". Από τη φιλμογραφία του αξίζει να αναφέρουμε τις ταινίες: "Το Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος", "Η 7η μέρα της δημιουργίας", "Λαός και Κολωνάκι", "Ο Μπλοφατζής", "Ποιος Θανάσης", "Ο Άνθρωπος που έσπαγε πλάκα", "Ο Ποδόγυρος", "Γεύση από Ελλάδα" και άλλες.
Μεγάλη του επιτυχία στο θέατρο υπήρξε η παράσταση "Ο Τρελός του Λούνα Παρκ" με το Θανάση Βέγγο. Ωστόσο ήταν ο δημιουργός 60 περίπου θεατρικών έργων ενώ έντονη υπήρξε και η παρουσία του στη μικρή οθόνη συμμετέχοντας σε πολλές εκπομπές θεατρικού κυρίως αντικειμένου. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται και  τα βιβλία:"Άννα, Μαρία Καλουτά από το θρίλερ στο θρύλο", "Ελήφθη Όβερ", "Το Χόλιγουντ της πλατείας Κάνιγγος" και "Φλας-Μπακ μια ζωή σινεμά".
Ο Γιώργος Λαζαρίδης έφυγε από τη ζωή στις 9 Αυγούστου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ