Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Σαν Παλιό Σινεμά (ανέκδοτη συλλογή)

Η μουσική επένδυση μιας ταινίας  είναι ένας βασικός παράγοντας για την τελειότητα του έργου, για το οποίο πρέπει να είναι γραμμένη ειδικά, ώστε να συμβαδίζει χρονομετρικά με το μήκος των σκηνών του και ηχητικά με το είδος του. Σε αρκετές  ελληνικές ταινίες, ο παραγωγός ή ο σκηνοθέτης χρησιμοποιούν συχνά παλαιούς ή νέους δίσκους ή φωνοταινίες με κλασικά ή καινούρια κομμάτια. Αυτό δεν είναι βέβαια δημιουργική δουλειά.
Στις φροντισμένες όμως ελληνικές ταινίες, (Φίνος Φίλμ, Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης, Ανζερβός κ.ά) η μουσική επένδυση ανατίθεται σε κορυφαίους  συνθέτες όπως: Μάνος Χατζιδάκις, Κώστας Καπνίσης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας, Γεράσιμος Λαβράνος, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιώργος Ζαμπέτας και άλλοι. 
Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι μία αστείρευτη πηγή που μπορεί και θα μεγαλώσει πολλές γενιές Ελλήνων φτάνει να τον σώσουμε και να του επιτρέψουμε να μας ταξιδέψει στο μαγικό του κόσμο. Σήμερα  η παραγωγή ελληνικών ταινιών δεν είναι  τόσο μαζική όσο στο παρελθόν. Γίνονται καλές δουλειές, ίσως μια-δυο ταινίες, αλλά αυτές είναι κυρίως μη εμπορικές παραγωγές και συχνά πολύ σοφιστικέ για τις ευρύτερες μάζες του Έλληνα. Oταν λέμε για ελληνικό σινεμά ο νους μας τρέχει χρόνια πίσω σε φιλμ που φέρουν την υπογραφή μεγάλων δημιουργών… Όσο για τις μουσικές και τα τραγούδια του, δεν είναι μόνο τα τραγούδια του Χατζιδάκι ή το συρτάκι από την ταινία «Ζορμπάς» που συνιστούν αυτό που λέμε μουσική στον ελληνικό κινηματογράφο. Εκατοντάδες συνθέσεις με ωραιότατη και, το κυριότερο, κινηματογραφικά κατάλληλη μουσική έχουν γράψει  για να επενδύσουν και να υπηρετήσουν τις ταινίες. Ποιος δεν έχει χορέψει, ανατριχιάσει, συγκινηθεί και ανατρέξει στην μνήμη του το πιο αγαπημένο ζεϊμπέκικο που έχει γραφτεί στην Ελλάδα. Μάνος Λοΐζος και το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» στην ταινία του Αλέξη Δαμιανού «Ευδοκία» (1970), η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 21 Σεπτεμβρίου 1971. Χαρακτηριστική η σκηνή με τον φαντάρο που το χορεύει κρατώντας με τα δόντια του ένα τραπέζι. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου, το «Ζαβαρακατρανέμια», ένα τραγούδι που δημιούργησε απορίες ως προς την σημασία της λέξης, αλλά και του γενικότερου νοήματός του ακούγεται στην κινηματογραφική ταινία «Επιχείρησις Απόλλων», μία ελληνο-σουηδική συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκαλενάκη. Το ερμηνεύει ο ίδιος ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Ο Μίμης Πλέσσας από την πλευρά του, με πολλές διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό του, έγραψε μουσική και τραγούδια στα μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ. Από τους μεγαλύτερους Έλληνες μουσουργούς, ο ταλαντούχος και καλλιεργημένος Νίκος Μαμαγκάκης, σφράγισε με τη μουσική του ταινίες όπως: «Η Λεωφόρος Του Μίσους» και «Η Αρχόντισσα Και Ο Αλήτης». Λυρικός, ρομαντικός, και κυρίως σεμνός, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Κώστας Καπνίσης ήταν ένα φαινόμενο πολυγραφότατου μουσικοσυνθέτη, που έντυσε με τη μουσική του, περισσότερες από εκατό κινηματογραφικές ταινίες. Μουσική για κινηματογραφικές ταινίες έχουν γράψει και δεκάδες άλλοι σπουδαίοι Έλληνες δημιουργοί, όπως o Γεράσιμος Λαβράνος, o Γιάννης Μαρκόπουλος,o Γιώργος Χατζηνάσιος,o Τάκης Μωράκης,o Σταύρος Ξαρχάκος,o Γιώργος Μουζάκης και τόσοι άλλοι.
Στη συλλογή που σας παραθέτω θα βρείτε γνωστά κινηματογραφικά τραγούδια σε νεότερες εκτελέσεις αλλά και κάποια που μπορεί μα μην ανήκουν σε κάποια ταινία αλλά οι στίχοι και η ενορχήστρωση τους θυμίζει παλιό σινεμά.

Τα Τραγούδια της Συλλογής:

1.Άρχισαν τα όργανα - Γλυκερία (από την ταινία "Σάντα Τσικίτα")
2.Άλα - Μπάμπτης Τσέρτος (από την ταινία "Ένα Βότσαλο στη Λίμνη")
3.Άστο το Κορίτσι - Κώστας Χαριτοδιπλωμένος
4.Βαρκάδα - Κώστας Μπίγαλης
5.Γυάλινο μου Ποτηράκι - Αθηνά Μόραλη
6.Εσύ - Les Au Revoir (διασκευή επιτυχίας του Μανώλη Χιώτη)
7.Θέλω τα ώπα μου - Καλομοίρα Σαράντη (από την ταινία "Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι")
8.Αν σ΄αρνηθώ - Μελίνα Ασλανίδου (από την ταινία "Φτωχαδάκια & Λεφτάδες")
9.Έλα να σβήσεις τη φωτιά - Κατερίνα Ντίνου (από την ταινία "Πεθαίνω κάθε Ξημέρωμα)
10.Τόσα Καλοκαίρια - Αλέξια (από την ταινία "Γοργόνες και Μάγκες")
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ