Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Ρίτα Σακελλαρίου - Τα Κινηματογραφικά (ανέκδοτη συλλογή)

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Πέραμα όπου την άκουσε ο Στέλιος Χρυσίνης που της έγραψε τα πρώτα της τραγούδια. Αργότερα συνεργάστηκε με τους Βασίλη Τσιτσάνη και Γιάννη Παπαϊωάννου. Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν το τραγούδι "Ιστορία μου, Αμαρτία μου" που την έκανε πρώτο όνομα. Η Ρίτα Σακελλαρίου πέρασε και από τον κινηματογράφο. Ειδικότερα στα δράματα της εποχής οι φτωχοί και αδικημένοι πρωταγωνιστές έπρεπε να περάσουν από ένα φτωχομάγαζο να ακούσουν τα μελοτράγουδα, να ρίξουν τη γυροβολιά τους, να πιουν τη ρετσίνα τους και να βρέξουν με δάκρυα καυτά τα μαντίλια τους. 
Κι όμως απ΄όλες εκείνες τις δακρύβρεχτες ταινίες πέρασαν όλα τα μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού, φυσικά και η Ρίτα Σακελλαρίου. Άλλωστε ο κινηματογράφος ήταν τότε το πιο δημοφιλές μέσον για τη σωστή προβολή των τραγουδιστών αλλά και των τραγουδιών τους.
Κάποιες φορές η Ρίτα ντούμπλαρε κάποιες πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηματογράφου αρκεί να θυμηθούμε τη σκηνή στο φιλμ "Το Ανθρωπάκι" όπου ντουμπλάρει τραγουδιστικά την ηθοποιό Μάρθα Καραγιάννη στο λαϊκό άσμα "Άπονε" των Μίμη Πλέσσα και Γιάννη Δαλιανίδη. 
Στη συλλογή που σας παραθέτω υπάρχουν 8 τραγούδια που πρωτακούστηκαν σε κάποια κινηματογραφικά καρέ.Τραγούδια που καταγράφουν με αληθινό τρόπο την αυθεντική λαϊκότητα μιας ολόκληρης κοινωνίας. 
Τα Τραγούδια της Συλλογής:
1.Ο Τεντυ Μπόι - από την ταινία "Ο Μπαμπάς μου κι εγώ"
2.Κάνε ότι σου αρέσει - από την ταινία "Οι Άνδρες ξέρουν ν΄αγαπούν"
3.Άπονε - από την ταινία "Το Ανθρωπάκι"
4.Αυγή Συννεφιασμένη  - από την ταινία "Σπαραγμός"
5.Μην Ερωτεύεσαι το Σάββατο - από την ομώνυμη ταινία
6.Κάθε Ηλιοβασίλεμα - από την ταινία "Εσένα μόνο αγαπώ"
7.Έπαθα Ζημιά Μεγάλη - από την ταινία "Οι Άνδρες ξέρουν ν΄αγαπούν"
8.Ένα Βράδυ πέρασε - από την ταινία "Είναι μεγάλος ο καημός"
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ