Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Γιώργος Κατακουζηνός (1943 - 2013)


O σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός έγινε γνωστός ιδιαίτερα από την τεράστια εμπορική επιτυχία του "Άγγελος", μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Ελληνικού κινηματογράφου.
Γεννήθηκε το 1943 στην Αλεξάνδρεια και μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του σε Αθήνα και Παρίσι, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες πριν υπογράψει την πρώτη δημιουργία του ("Διωγμός", "Τα 201 καναρίνια", "Το μπλόκο" κ.α.) Υπήρξε επίσης σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση και ως το τέλος, παρά την ταλαιπωρημένη υγεία του ήταν ενεργό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Το 1982 όταν βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες η πρώτη ταινία του με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Άγγελος", ο σκηνοθέτης δέχτηκε έντονες κριτικές, καθώς αναφερόταν στην ισόβια καταδίκη ενός 19χρονου ναύτη του Χρήστου Ρούσσου ο οποίος δολοφόνησε τον ερωτικό του σύντροφο τον 22χρονο ναύτη Ανέστη Παπαδόπουλο. Η ιστορία ανατρεπτική για την εποχή της δέχθηκε πόλεμο ενώ το σενάριό της δεν γινόταν δεκτό από το υπουργείο Πολιτισμού για τον φόβο αντιδράσεων. Πενταμελής επιτροπή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, εντέλει ενέκρινε την χρηματοδότηση, με ψήφους 4-1 (η αρνητική ψήφος ήταν της Φάνης Πάλλης-Πετραλιά) αλλά όταν η ταινία παίχθηκε ο Χ. Ρούσσος υπέβαλε μήνυση ισχυριζόμενος ανακρίβειες στο σενάριο. Ωστόσο, η ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μιχάλης Μανιάτης ανέβασε την δημοτικότητά του Ρούσσου και μάλιστα βοήθησε στην μείωση της ποινής του αφού το 1990, ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, του απένειμε χάρη.
Το 1987 ο Κατακουζηνός παρουσίασε την δεύτερη ταινία του, «Απουσίες», την ιστορία τριών γυναικών που ζουν μόνες στο κτήμα του πατέρα τους, όπου ένας γοητευτικός λοχαγός λειτουργεί ως καταλύτης. Με την τρίτη ταινία του ο Γιώργος Κατακουζηνός προκαλεί ακόμη μια φορά.Το φιλμ με τίτλο "Ζωή" που γυρίστηκε το 1994, αναφέρεται  στην υπόθεση δολοφονίας της Ζωής Γαρμάνη από τον σύζυγό της Παναγιώτη Φραντζή. Αφού την σκότωσε ο Φραντζής τεμάχισε την σορό της η οποία ανακαλύφθηκε στα σκουπίδια στις 24 Απριλίου του 1987.
Ο Γιώργος Κατακουζηνός έφυγε από τη ζωή στις 13 Αυγούστου 2013, σε ηλικία 70 ετών, ταλαιπωρημένος από χρόνια προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ