Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Στην Τρέλα του...Twist: Τα καλύτερα twist του Ελληνικού Κινηματογράφου (ανέκδοτη συλλογή)

«Χόρευε τουίστ, χόρευε τρελά. Χόρευε τουίστ κι όλα θα παν’ καλά. Χόρευε τουίστ και να μη σταθείς, αν δεν αισθανθείς πως θα ξεβιδωθείς», τραγουδούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Αυτό ακριβώς έκαναν εκατομμύρια νέοι σε όλο τον κόσμο στις αρχές τις δεκαετίας του ’60. Χόρευαν μέχρι… ξεβιδώματος. Κι αν ο Αλέκος Σακελλάριος χρησιμοποιούσε μεταφορικά τη λέξη «ξεβίδωμα», σε πολλές περιπτώσεις η λέξη αποκτούσε σχεδόν κυριολεκτική σημασία.
Ενδεικτική της τρέλας του τουίστ είναι μία ανακοίνωση του νεοϋρκέζικου Συμβουλίου για την Ασφάλεια, ότι 49 από τους 54 πολίτες που παρουσίασαν τον Οκτώβριο του 1961 προβλήματα με τη μέση τους είχαν επιδοθεί σε μαραθώνια τουίστ. Την ίδια χρονιά, ο υπάλληλος μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων υπέστη καρδιακή προσβολή χορεύοντας τουίστ σ’ ένα εργασιακό… πάρτι και αλλόφρων η σύζυγός του, μια χυμώδης Αμερικανίδα νοικοκυρά, έσπευσε να υποβάλει μήνυση στην εταιρεία. Το τουίστ δεν υπήρξε απλώς μία χορευτική μανία. Δημιούργησε μια γενικότερη τάση μόδας: Κοστούμια τουίστ, κομμώσεις τουίστ, μανικετόκουμπα, ακόμα και καραμέλες τουίστ, δίνουν μόνο μία γεύση από το κλίμα της εποχής.Φυσικά και στον ελληνικό κινηματογράφο όλοι οι μεγάλοι σταρ χόρεψαν το χορό αυτό,από την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη Ζωή Λάσκαρη με τον Ντίνο Ηλιόπουλο μέχρι τον Θανάση Βέγγο, τον Κώστα Βουτσά και τις Αδελφές Μπρόγερ. Υπέροχο και το τουίστ που χορεύει η Μιρέλλα Κουτσοκώστα στον «Κύριο Πτέραρχο».

Τα Τραγούδια της Συλλογής:

1.Στη Τρέλα του Twist - Κώστας Βουτσάς & Χορωδία (από την ταινία "Κάτι να Καίει" - 1964)
2.Twist - Γιάννης Βογιατζής & Αδελφές Μπρόγερ (από την ταινία "Όταν λείπει η Γάτα" - 1961)
3.Walkin΄ N Twistn - Duane Eddy (από την ταινία "Τύφλα να χει ο Μάρλον Μπράντο" - 1962)
4.Lets Go Twist - Henry (από την ταινία "Ο Κύριος Πτέραρχος" - 1963)
5.Το Twist της Αλίκης - Αλίκη Βουγιουκλάκη (από την ταινία "Χτυποκάρδια στο Θρανίο" - 1963)
6.Twist - Twist - Twist - Ορχήστρα Γεράσιμου Λαβράνου (από την ταινία "Ο Ατσίδας" - 1962)
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ