Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Τζέλλα Βανάκου - Φίνου (ανέκδοτη συλλογή)

Τζέλλα Βανάκου - Φίνου: Μια γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό του Φιλοποίμενα Φίνου σαράντα και πλέον χρόνια, και κράτησε με αξιοπρέπεια και σεβασμό τη Φίνος Φιλμ όρθια, άλλα τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του. Η ζωή της ήταν ταγμένη στον αγαπημένο της και στο πολύτιμο έργο του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όχι μόνο όσο εκείνος ζούσε, αλλά και μετά το θάνατό του όταν η Φίνος Φιλμ της ανήκε αποκλειστικά.
Στη μνήμη της παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα εξομολογήσεών της:
"Πολύ συχνά, ο Φιλοποίμην στενοχωριόταν γι’ αυτά που νόμιζε ότι μου στερεί, και μου έλεγε να ψωνίζω ρούχα, να οργανώνω διακοπές και να τον αναγκάζω με τον τρόπο μου να με ακολουθεί… Κι εγώ γελούσα, γιατί ήξερα ότι όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Και δεν με πείραζε, γιατί δεν μ’ ενδιέφερε τίποτα πέρα από αυτά που ενδιέφεραν εκείνον. Κι όχι μόνο επειδή ήμουν πολύ ερωτευμένη μαζί του, αλλά και για το δέος που ένιωθα μπροστά στη σημαντικότητα του έργου του, και κυρίως στον τρόπο που το πραγματοποιούσε. Ήταν πώς να το πω, ένα είδος θρησκείας για μένα ο Φίνος, και είχε τέτοια επίδραση πάνω μου, που ότι άρεσε σ’ εκείνον, αυτόματα άρεσε και σε μένα. Ό,τι απεχθανόταν εκείνος, αυτόματα το απεχθανόμουν κι εγώ… Ακόμα και στο φαγητό…".
Με το λατρεμένο της Φιλοποίμενα Φίνο.
 Η Τζέλλα Βανάκου γεννήθηκε το 1915 στην Αθήνα. Το ταλέντο της στο τραγούδι φάνηκε από τα παιδικά της χρόνια, και έτσι άρχισε μαθήματα στο Ωδείο Αθηνών. Δεν άργησε να την ανακαλύψει ο Αττίκ και η Τζέλλα ξεκινά τις πρώτες της εμφανίσεις στη Μάντρα. Το 1936, φτασμένη πλέον τραγουδίστρια, με δισκογραφία και εμφανίσεις σε θέατρα και βαριετέ, γνωρίζει το Φίνο. Μετά από δύο χρόνια σχέσης, ανεξάρτητα από τη θέληση τους χωρίζουν, για να ξανασμίξουν και να μείνουν μαζί μέχρι το τέλος του Φίνου, το 1977. 
Μετά το θάνατο του η Τζέλλα βρέθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο όμως το ξεπέρασε όταν η ιδιωτική τηλεόραση άρχισε να πληρώνει καλά για να προβάλλει τις ταινίες της Φίνος Φιλμ. Ωστόσο η ζωή της Τζέλλας δεν άλλαξε ποτέ. Αρνήθηκε ευγενικά, προτάσεις κορυφαίων δημοσιογράφων να μιλήσει ενώ στάθηκε οικονομικά, δίπλα σε οικογένειες που είχαν πραγματική ανάγκη χωρίς ποτέ να προβάλλει καμία φιλανθρωπία της. 
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ταλαιπωρημένη από άνοια ζούσε ευτυχισμένη μέσα στη ψευδαίσθηση ότι συζητάει με τον αγαπημένο της Φιλοποίμενα Φίνο ότι κυκλοφορούν μαζί μέσα στα στούντιο και ότι το βράδυ κοιμούνται μαζί.
Η Τζέλλα Βανάκου - Φίνου έσβησε ήσυχα στις 28 Αυγούστου 2010.
Το ζεύγος Φίνου με την Ειρήνη Παππά

Γιάννης Δαλιανίδης, Ζωή Λάσκαρη, Φιλοποίμην και Τζέλλα Φίνου

Το 1970, στη βράβευση του Φίνου για την προσφορά του στον Ελληνικό κινηματογράφο. Μαζί με το ζεύγος Φίνου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Η παρουσία της στη δισκογραφία υπήρξε έντονη την προπολεμική περίοδο. Είχε υπογράψει συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με την Οντεόν - Παρλοφόν. Κάποια από αυτά τα τραγούδια συγκέντρωσα σε αυτή τη συλλογή, αφιερωμένα στη μνήμη μιας σπουδαίας τραγουδίστριας, γυναίκας και συζύγου.

Τα τραγούδια της συλλογής:  

1.Ας σε φιλήσω
2. Δώσμου λίγη αγάπη
3.Έχεις τα πιο όμορφα μάτια του κόσμου
4.Κάθε Δειληνό
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ