Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Γιώργος Χατζηνάσιος: Μυστικοί Αρραβώνες (1979) τηλεοπτικό OST

Κάποτε οι διασκευές λογοτεχνικών έργων για τη μικρή οθόνη ήταν της μόδας. Ο πιο δημοφιλής συγγραφέας σε αυτή την κατηγορία υπήρξε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος. Την χρονική περίοδο 1975 - 1983 μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση 10 μυθιστορήματα του. Η πιο πετυχημένη (με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση) υπήρξε η διασκευή του έργου του "Μυστικοί Αρραβώνες" με πρωταγωνιστές τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τη Νόρα Βαλσάμη και τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Τη διασκευή έκανε η Σούλα Πιερράκου ενώ η σκηνοθεσία είναι του Ερρίκου Ανδρέου.
Οι "Μυστικοί Αρραβώνες" είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ξενόπουλου, στο οποίο παρουσιάζεται ο έρωτας του συγγραφέα με την ποιήτρια Θεώνη Δρακοπούλου. Όσοι έζησαν από κοντά τον έρωτα αυτών των σπουδαίων ανθρώπων των γραμμάτων μίλησαν για μια δυνατή αγάπη, η οποία δυστυχώς δεν κατέληξε σε γάμο.
Η σειρά έκανε πρεμιέρα το Σεπτέμβριο του 1979 και ολοκληρώθηκε σε 38 επεισόδια. Η τηλεθέαση συνήθως ξεπερνούσε το 50% φτάνοντας στα δύο τελευταία επεισόδια το 64%.
Είναι άδικο που και από αυτή τη σειρά δεν έχει σωθεί ούτε ένα πλάνο, καθώς οι "εγκληματίες" του ελληνικού πολιτισμού φρόντισαν να καταστρέψουν το αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης. Το μόνο που έχει σωθεί από τη συγκεκριμένη σειρά (πέρα από  κάποιες φωτογραφίες) είναι το σάουντρακ που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηνάσιου.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ