Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Τάκης Μωράκης: Ο Θησαυρός του Μακαρίτη(1959) ανέκδοτο OST

Ο Νίκος Τσιφόρος υπήρξε από τους στυλοβάτες της Φίνος Φιλμ, αφού τα πρώτα 15 χρόνια της θρυλικής εταιρείας ο Τσιφόρος ήταν σχεδόν πάντα δίπλα στο Φιλοποίμενα Φίνο. Πρώτη ταινία της συνεργασίας τους ήταν το κοινωνικό δράμα "Χαμένοι Άγγελοι"(1948) και ίσως η καλύτερη σκηνοθετική του δουλειά κάτω από τη στέγη του Φίνου ήταν η κωμωδία "Ο Θησαυρός του Μακαρίτη"(1959). Μια εξαιρετική κωμωδία με ανεπανάληπτες ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς. Η Γεωργία Βασιλειάδου ως πονηρή σπιτονοικοκυρά σκαρφίζεται ένα έξυπνο κόλπο για να νοικιάσει τα δωμάτια που έχει στο παλιό αρχοντικό της. Δίπλα της ο Βασίλης Αυλωνίτης που εκφράζει στο φιλμ τη νέα πραγματικότητα της εποχής, όπου οι πολυκατοικίες έπαιρναν σβάρνα όλα τα παλιά σπίτια με ψηλό ταβάνι και αυλή. Δίπλα τους ο Νίκος Ρίζος, ο Στέφανος Ληναίος, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Νίκος Φέρμας, ο Γιώργος Λευτεριώτης, ο Γιάννης Βογιατζής, η Νίκη Λινάρδου και η Ταϋγέτη.
Η φωτογραφία του μακαρίτη που ζωντανεύει στο φινάλε της ταινίας, χρησιμοποιήθηκε στα επόμενα χρόνια ως ντεκόρ σε πολλές ταινίες της Φίνος Φιλμ.

Στην ταινία κάνει την πρώτη εμφάνιση της ως ηθοποιός, η Άντζελα Ζήλια, η οποία ερμηνεύει και δυο τραγούδια του Τάκη Μωράκη με στίχους του Γιώργου Γιαννακόπουλου. Την "Πινακωτή" και το "Εγώ κι Εσύ" που τότε κυκλοφόρησαν σε ένα δισκάκι 45 στροφών από τη Columbia, που ήταν και ο πρώτος δίσκος της καριέρας της, για να ακολουθήσουν πολλοί ακόμη, αφού αμέσως υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με την εταιρεία. Η Γεωργία Βασιλειάδου τραγουδάει για πρώτη φορά σε κινηματογραφική ταινία, κάτι που προκαλεί εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς ότι η μεγάλη μας κωμικός δε ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός αλλά ως τραγουδίστρια της Λυρικής σκηνής. Το σάουντρακ της ταινίας δεν κυκλοφόρησε ποτέ ως αυτόνομο έργο του Τάκη Μωράκη. Άλλωστε  όσο ήταν εν ζωή ο συνθέτης είχε δει μόλις ένα σάουντρακ δικό του να κυκλοφορεί στη δισκογραφική αγορά.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ