Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Γιώργος Ζαμπέτας: Δημήτρη μου, Δημήτρη μου (1967) ανέκδοτο OST

Το 1967 το κινηματογραφικό ζευγάρι Αλίκη Βουγιουκλάκη - Δημήτρης Παπαμιχαήλ μετά τη λήξη της συνεργασίας τους με την εταιρεία Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης υπογράφουν συμβόλαιο με τον κινηματογραφικό οργανισμό Καραγιάννης - Καρατζόπουλος . Εκεί λοιπόν γυρίζουν τις επόμενες τρεις ταινίες τους. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γυρίζει και μόνος του, με άλλες πρωταγωνίστριες, εκτός της Αλίκης, κάποιες ταινίες.
Μια από αυτές ήταν το "Δημήτρη μου, Δημήτρη μου"(1967), με τίτλο που παραπέμπει στο μεγάλο τραγουδιστικό σουξέ της Βουγιουκλάκη από την "Κόρη μου τη σοσιαλίστρια". Το στόρι της ταινίας γραμμένο από το Λάκη Μιχαηλίδη παρουσιάζει την ιστορία ενός φτωχού λαϊκού τραγουδιστή, του οποίου η ζωή γίνεται μαρτύριο από τις ραδιουργίες του πλούσιου πεθερού του, ο οποίος αρνείται να αποδεχθεί το νέο για γαμπρό του. Σεναριακά θυμίζει κλασικό μελό του ελληνικού κινηματογράφου. Εκείνο όμως που το κάνει το φιλμ να ξεχωρίζει από τις ανάλογες ταινίες της εποχής είναι η μουσική και τα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα. Ο εκπληκτικός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, αλλά και μοναδικός συνθέτης αμέτρητων επιτυχιών χαρίζει στον ελληνικό κινηματογράφο ένα μοναδικό σάουντρακ, που δυστυχώς και αυτό δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά. Μαγικές μουσικές γέφυρες αλλά και υπέροχα τραγούδια ερμηνευμένα όλα από το Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Εδώ πρωτακούστηκαν τα: "Γλυκιά Ζωή", "Δεν είναι δρόμος η καρδιά", "Μέρα Νύχτα", "Το Ταβερνάκι" και "Στης Αυγής το Παραθύρι". Τα τρία πρώτα με στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου και τα δύο τελευταία με στίχους του Ξενοφώντα Φιλέρη.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Συμπρωταγωνίστρια του Παπαμιχαήλ ήταν η Ξένια Καλογεροπούλου και δίπλα τους εμφανίζονται μεταξύ άλλων ο Χρήστος Τσαγανέας, η Σαπφώ Νοταρά, ο Κώστας Πρέκας, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, ο Ορφέας Ζάχος και η Ρία Δελούτση. Η σκηνή όπου ο Δημήτης Παπαμιχαήλ επισκέπτεται, σε δωμάτιο ξενοδοχείου, τη Ρία Δελούτση, λογοκρίθηκε και σε πρόσφατη τηλεοπτική επεξεργασία (και καθότι η πρωτότυπη ταινία είχε καταστραφεί), η σκηνή αυτή διορθώθηκε με πλάνα της Αλίκης Ζάννου από την ταινία "Ο Μέτοικος"(1975).
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στο φινάλε της ταινίας εμφανίζονται ως γκεστ οι Λάμπρος Κωνσταντάρας, Μάρω Κοντού, Νίκος Ρίζος, Ελένη Ανουσάκη και ο Σταύρος Ξενίδης.
Η ταινία "Δημήτρη μου, Δημήτρη μου" έκανε πρεμιέρα στις σκοτεινές αίθουσες στις 16 Οκτωβρίου 1967 και συγκέντρωσε 498.509 θεατές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ