Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Κώστας Χατζής - "Αν σ΄αρνηθώ...και άλλα σπουδαία" (ανέκδοτη συλλογή)

Μεγάλο κεφαλαίο στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, στον 20ο αιώνα αποτελεί σίγουρα ο Κώστας Χατζής. Λαϊκός κιθαρωδός και τραγουδοποιός είχε και έχει φανατικούς οπαδούς στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και στον απόδημο Ελληνισμό. Όπως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες έτσι και ο Χατζής είχε θαυμαστές αλλά και πολλούς που στέκονταν απέναντι του με αρνητική διάθεση λόγω της τσιγγάνικης καταγωγής του.
Ο Κώστας Χατζής γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1936 στη Λειβαδιά της Βοιωτίας. Μέλος τσιγγάνικης οικογένειας έδειξε από μικρός την κλήση του στη μουσική. Άλλωστε ο πατέρας του ήταν δεξιοτέχνης στο σαντούρι.
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 50 θα βρεθεί με την οικογένεια του στην Αθήνα και το 1961 θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο κοινό της πρωτεύουσας, στην Πλακιώτικη μπουάτ "Τιπούκειτος". Την ίδια χρονιά εμφανίζεται και στον κινηματογράφο, στην ταινία του Ορέστη Λάσκου "Φτωχαδάκια και Λεφτάδες". Εκεί θα ερμηνεύσει το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα και της Δανάης "Αν σ΄αρνηθώ". Αρχίζει να γίνεται γνωστός με την ιδιότυπη φωνή του αλλά και το προσωπικό ερμηνευτικό του στυλ. Το 1963 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο και λίγο αργότερα με την εμφάνιση του Νέου Κύματος γίνεται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του είναι η συμμετοχή του στο δίσκο του Γιάννη Μαρκόπουλου "Το Κορίτσι και το Κορδελάκι". Η συνύπαρξη του με τη Μαρινέλλα στα χρόνια του 70 υπήρξε το μουσικό γεγονός της δεκαετίας. Άλλωστε το πρόγραμμα τους, ηχογραφήθηκε σε τριπλό δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε και έσπασε ρεκόρ πωλήσεων με αποτέλεσμα να θεωρείται από τους εμπορικότερους της ελληνικής δισκογραφίας.
Οι περιοδείες του στην Αμερική άφησαν εποχή, με τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ να τον προσκαλεί στο Λευκό Οίκο για να τον συγχαρεί για το ήθος και το έργο του.
Ο Κώστας Χατζής ερμήνευσε τραγούδια που συνήθως περιείχαν θέματα έντονης κοινωνικής κριτικής, εκφράζοντας τη φτωχή τάξη, γεγονός που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου.
Στη συλλογή που σας παραθέτω έχω συγκεντρώσει 8 τραγούδια του που έχουν σφραγιστεί για πάντα από την ερμηνεία του.
Τα Τραγούδια της Συλλογής:
1.Αν σ΄αρνηθώ - από την ταινία "Φτωχαδάκια και Λεφτάδες"
2.Γκρεμισμένα Σπίτια - από το θεατρικό έργο "Το Κορίτσι και το Κορδελάκι"
3.Όταν κοιτάς από ψηλά
4.Στρώσε το στρώμα σου - από τη θεατρική παράσταση "Η Γειτονιά των Αγγέλων"
5.Τ΄αστέρι του Βοριά - από την ταινία "Αμέρικα - Αμέρικα"
6.Βαρκαρόλα - από την ταινία "Το Ταξίδι"
7.Που είσαι αυτή την Άνοιξη - από την ταινία "Διωγμός"
8.Απόψε - από την ταινία "Χαμένη Ευτυχία"
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ