Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Γιώργος Ζωγράφος - Επιτυχίες (ανέκδοτη συλλογή)

Ηθοποιός και τραγουδιστής, από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του Νέου Κύματος, ο Γιώργος Ζωγράφος γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1939 και έφυγε από τη ζωή στις 12 Αυγούστου 2005. Ήταν 69 ετών. 
Απόφοιτος της Δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν προέρχονταν από καλλιτεχνική οικογένεια. Πατέρας του ήταν ο σπουδαίος ηθοποιός του Εθνικού Νίκος Ζωγράφος και μητέρα του η θεατρίνα της Λυρικής Σκηνής Αλίκη Ζωγράφου. 
Την χρονική περίοδο 1962 - 1963 μαζί με τους Δήμο Μούτση, Ντόρα Γιαννακοπούλου και Διονύση Σαββόπουλο εμφανίζονται στη μπουάτ "Συμπόσιο", στην Πλάκα. Χρονικά την ίδια περίοδο εμφανίζεται στη θρυλική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι "Οδός Ονείρων", ενώ στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα συνεργαστεί διασκογραφικά με όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες. Από το Νότη Μαυρουδή και το Γιάννη Μαρκόπουλο μέχρι το Μίκη Θεοδωράκη και το Νίκο Μαμαγκάκη. Στα μέσα της δεκαετίας του 60, σε μια προσπάθεια ανανέωσης του ελαφρού τραγουδιού δημιουργείται το "Νέο Κύμα". Τρυφερά τραγούδια με τη μορφή μπαλάντας που εκτελούνται συνήθως από μια κιθάρα και μια φωνή, φέρνουν μια επανάσταση στο ελληνικό τραγούδι αλλά και στη δισκογραφία. Ο Γιώργος Ζωγράφος υπήρξε από τους στυλοβάτες του. Πρωτοπόρος στο είδος συνέβαλε στην εδραίωση των Μπουάτ ως χώρων γνήσιας λαϊκής μουσικής ψυχαγωγίας. 
Ανάμεσα στα τραγούδια που ερμήνευσε ήταν τα: "Μικρό Παιδί", "Άκρη δεν έχει ο ουρανός", "Πέρα από τη Θάλασσα" και άλλα. Κάποια από αυτά συγκέντρωσα στη συλλογή που σας παρουσιάζω με το γενικό τίτλο "Επιτυχίες". Φόρος τιμής σ΄έναν καλλιτέχνη που ήρθε στις ζωές μας αθόρυβα και μας παρέσυρε σε μουσικούς κόσμους που όμοιους σίγουρα δε θα ξαναζήσουμε!
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ