Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Ούλα Μπάμπα, το "ξωτικό" των κέντρων στα χρόνια του 50!!!

Πέρα από τα μυθικά και αναγνωρισμένα πρόσωπα στο χώρο του θεάματος υπήρξαν και κάποια που σήμερα δυστυχώς είναι ξεχασμένα. Και αν οι μνήμες των παλαιότερων εξασθενούν εμείς οι νεότεροι οφείλουμε να τους θυμόμαστε, να τους ξαναβγάλουμε στην επιφάνεια. Και αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τις υπερβολές αναφερόμενοι σε τέτοια πρόσωπα, στην περίπτωση της Ούλα Μπάμπα, όλα μοιάζουν πολύ δύσκολα.
Μικροκαμωμένη, καταμελάχρινη και πολύ τσαχπίνα υπήρξε ίσως η πρώτη σόου γούμαν της Ελλάδας. Από τα πρώτα της βήματα έδειχνε έμπειρη με πολύ ενδιαφέρουσα φωνή και μια απίστευτη σκηνική παρουσία στα κέντρα της εποχής.
Ποια ήταν όμως η Ούλα Μπάμπα;
Γεννήθηκε στη Ρόδο, ως Καθολική Κόντη. Αυτό ήταν το πραγματικό της όνομα. Έχασε τους γονείς της κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής και υιοθετήθηκε από την οικογένεια Παναγιωτούρου. Παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής στο Ελληνικό Ωδείο, έχοντας για δασκάλα τη σπουδαία Μαριάννα Λάζου. Μετά την οικονομική καταστροφή που υπέστη ο θετός πατέρας της αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη φωνή και το ταλέντο της και άρχισε τις εμφανίσεις σε διάφορα νυχτερινά μαγαζιά. Πρωτοεμφανίστηκε μόλις 15 χρονών στην Πλάκα μαγεύοντας με τη φωνή της τους θαμώνες αλλά και τους μουσικούς της εποχής.
Έχοντας και θεατρική παιδεία τη μετέφερε στις πίστες   και έγινε αγαπητή αμέσως, με τους συναδέλφους της να την αποκαλούν "Ξωτικό". Παρότι υπηρέτησε το λαϊκό τραγούδι αγαπούσε πολύ και το ελαφρό ηχογραφώντας κατά καιρούς ανάλογα τραγούδια. Μέχρι τα 25 της είχε εμφανιστεί στα μεγαλύτερα Αθηναϊκά μαγαζιά αλλά και όπου υπήρχε ομογένεια ανά τον κόσμο.
Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 60 έζησε στην Αμερική και όταν το 1965 ήρθε για λίγο στην Ελλάδα ο σπουδαίος Αλέκος Πατσιφάς της έδωσε την ευκαιρία να ηχογραφήσει σε δίσκο 45 στροφών δύο σπουδαία τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου, την "Υπομονή" και τη "Φτωχολογιά".
Η Ούλα Μπάμπα έφυγε από τη ζωή μόλις στα 52 της χρόνια έπειτα από μάχη που έδινε για χρόνια με τον καρκίνο. Ήταν 19 Ιανουαρίου 1991...
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ