Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Κώστας Πρέκας: Γοητευτικός και Ταλαντούχος!!!

Γοητευτικός με απίστευτες υποκριτικές δυνατότητες ο Κώστας Πρέκας υπήρξε από τους κορυφαίους ηθοποιούς στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.
Αν και πρωταθλητής του Ολυμπιακού στις καταδύσεις, γρήγορα στράφηκε στην υποκριτική, φοιτώντας αρχικά στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Μαθητής ακόμη της σχολής κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως ηθοποιός στον κινηματογράφο και όχι στο Θέατρο, όπως γινόταν με την πλειονότητα των ηθοποιών των χρόνων εκείνων. Εμφανίζεται στην ταινία του Ορέστη Λάσκου "Νύχτες στο Μιραμάρε", δίπλα στη Σμαρούλα Γιούλη και τη Ζωζώ Σαπουντζάκη. Αμέσως μετά θα κάνει την πρώτη θεατρική του εμφάνιση στο έργο "Τρεις Αδελφές" του Τσέχοφ, με το θίασο του κορυφαίου θεατράνθρωπου Κώστα Μουσούρη.
Στα χρόνια της επταετίας ο Κώστας Πρέκας, θα πρωταγωνιστήσει σε ταινίες πατριωτικού περιεχομένου, εξυπηρετώντας ίσως το τότε καθεστώς των Συνταγματαρχών, στην προώθηση του λεγόμενου Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού. Οι ταινίες αυτές έκοψαν απίστευτο αριθμό εισιτηρίων, καθώς παραγωγός τους ήταν ο Τζέιμς Πάρις, φίλος των στρατιωτικών που είχαν καταλάβει την εξουσία στην Ελλάδα. Ενδεικτικοί οι τίτλοι αυτών των ταινιών: "Στα Σύνορα της Προδοσίας", "Όχι" και "Η Μεσόγειος φλέγεται". Ο ίδιος ο Κώστας Πρέκας ακόμη και σήμερα δηλώνει λάτρης εκείνης της περιόδου αλλά και παλαιότερων καταστάσεων εκτροπής.

Ωστόσο από τη φιλμογραφία του ξεχωρίζουν κυρίως οι ταινίες του στη Φίνος Φιλμ: "Η Ζούγκλα των Πόλεων", "Επαναστάτης Ποπολάρος" και "Εσχάτη Προδοσία". Το 1974 πρωταγωνιστεί στην αριστουργηματική ταινία του Ερρίκου Ανδρέου "Ψυχή και Σάρκα", μαζί με την Κορίνα Τσοπέη.
Το ωραίο παρουσιαστικό του σε συνδυασμό με το κινηματογραφικό ταλέντο του τον βοήθησαν να ακολουθήσει με απόλυτη επιτυχία τα βήματα του Νίκου Κούρκουλου, χωρίς βέβαια να τον φτάσει ποτέ, ακόμη και μέσα στη Φίνος Φιλμ.
"Η Ζούγκλα των Πόλεων"(1970)

"Εσχάτη Προδοσία"(1971)
 Με την έλευση και την κυριαρχία της τηλεόρασης στη χώρα μας, ο Κώστας Πρέκας θα πρωταγωνιστήσει σε αξιόλογες τηλεοπτικές παραγωγές, με κορυφαίες στιγμές τις συμμετοχές του στις τηλεοπτικές μεταφορές των μυθιστορημάτων του Γρηγορίου Ξενόπουλου: "Η Απερίγραπτη"(1981), "Ανάμεσα σε τρεις γυναίκες"(1982) και "Μαργαρίτα Στέφα"(1983).
Με τις Αθηνά Ζαφόλια, Άννα Ανδριανού και Ασπασία Τζιτζικάκη στην σειρά "Ανάμεσα σε τρεις γυναίκες".
Σήμερα ο Κώστας Πρέκας συνεχίζει να προσφέρει στο χώρο της τέχνης δημιουργώντας νέους θεατρικούς χώρους, υπηρετώντας το λειτούργημα του ηθοποιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ