Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Καμπίρια (1979) ανέκδοτο σάουντρακ

Η "Καμπίρια", βασισμένη στο θεατρικό έργο του Νηλ Σάϊμον "Sweet Charity", παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Αλίκη Βουγιουκλάκη τη χειμερινή περίοδο 1975 - 76 στο Θέατρο της, επί της οδού Αμερικής. Η πρεμιέρα γίνεται στις 18 Οκτωβρίου 1975 και οι κριτικοί γράφουν πραγματικούς ύμνους.
ΦΩΦΩ ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗ: "επί ένα τέταρτο το θέατρο χειροκροτούσε την Αλίκη, της φώναζε "μπράβο" κι εκείνη ενθουσιασμένη από τις εκδηλώσεις αντί να υποκλίνεται, τραγουδούσε - έκλαψε προς στιγμή - και χειροκροτούσε μόνη της. Η Θιασαρχίνα και πρωταγωνίστρια του θεάτρου "Αλίκη" έδωσε μια Καμπίρια αλλιώτικη απ΄αυτήν που ξέραμε αλλά πολύ πειστική, πολύ μπριόζα και πολύ τρυφερή".
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ("Το Βήμα"): "Η κ.Βουγιουκλάκη στις καλύτερες στιγμές της".
Η Εθνική μας Σταρ εμφανίζεται στη σκηνή με μαγιό και μια καρδούλα ζωγραφισμένη στο μπράτσο της ερμηνεύοντας την ηρωίδα του Νηλ Σάϊμον, μια γυναίκα που, όπως λέει η ίδια, "κάνει πολλές γυναίκες να κοκκινίζουν με την ελευθερία της...".
Το καλοκαίρι του 1979 η Αλίκη θα ανεβάσει και πάλι το ίδιο έργο αυτή τη φορά στο Θερινό της θέατρο, έχοντας στο πλευρό της και πάλι τον Παύλο Μάτεσι που έκανε τη διασκευή του έργου. Και σε αυτή τη παράσταση η Εθνική μας Σταρ δείχνει πόσο καλή ηθοποιός είναι, με πλούσιο ταλέντο και κατέχοντας κάποια μυστικά της υποκριτικής τέχνης. Για μια ακόμη φορά το θέατρο της γεμίζει στην κυριολεξία παρακολουθώντας την καλοκαιρινή Καμπίρια. Και εκείνη με τη σειρά της σωστή, διασκεδαστική, ευαίσθητη βρίσκεται για μια ακόμη φορά πολύ κοντά στο κοινό της διατηρώντας μαζί του σχέση, σχεδόν ερωτική.
"Καμπίρια"
Στην παράσταση του 1979 ακούγονται τραγούδια του Σάι Κόλμαν με ελληνικούς στίχους του Μάτεσι. Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν και σε δίσκο βινυλίου (μαζί με κάποια άλλα θεατρικά της και όχι μόνο) και κυκλοφόρησαν από την εταιρεία Lyra. Η αρχική φωτογράφηση για το εξώφυλλο και το ένθετο του άλμπουμ έγινε το Μάιο του 1979 στο στούντιο του Κλεισθένη, στη Ξενοφώντος, στο κέντρο της Αθήνας. Η δισκογραφική εταιρεία κρίνει πολύ τολμηρές τις φωτογραφίες που είχε εμπνευστεί για το εξώφυλλο του δίσκου με τίτλο "Σήμερα Γεννιέμαι Ξανά". Βέβαια για την Αλίκη θα ήταν μια ευκαιρία να αναδείξει τη θηλυκή, ερωτική εικόνα της. Άλλωστε η Βουγιουκλάκη είχε κλείσει τα 45 της, μια κρίσιμη και οριακή ηλικία για κάθε γυναίκα.
Η φωτογραφία της Αλίκης που δε δέχτηκε η δισκογραφική εταιρεία να τη βάλει ως εξώφυλλο στο δίσκο "Σήμερα Γεννιέμαι Ξανά".
Τελικά ο δίσκος κυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο και οι φωτογραφίες με το κοκκινωπό διάφανο ύφασμα μπαίνουν στα συρτάρια.
Τα τραγούδια της παράστασης "Καμπίρια" τα συγκέντρωσα σε μια ανέκδοτη έκδοση και σας τα παρουσιάζω...
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ