Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Τζένη Βάνου: Έξι τραγούδια του Μίμη Πλέσσα - Έξι λαϊκά τραγούδια (1965)


Τζένη Βάνου: Υπήρξε η «κρυστάλλινη» φωνή της ελληνικής δισκογραφίας, μια φωνή φαινόμενο που σημάδεψε ότι και αν ερμήνευσε. Η χροιά της φωνής της, η έκφραση της και το συναίσθημα της καταγράφηκαν μοναδικά σε δίσκους βινυλίου. Έλαβε μέρος σε πολλά φεστιβάλ, ελληνικά και διεθνή και φυσικά δέχτηκε και προτάσεις από το εξωτερικό φλερτάροντας με τη διεθνή καριέρα. Η Νάνα Μούσχουρη είχε πει τότε πως αν διέθετε το φωνητικό χρωματισμό της Τζένης θα ήταν ευκολότερη η καθιέρωση της και η παγκόσμια αναγνώριση. 
Η Τζένη υπήρξε η τραγουδιστική μούσα του Μίμη Πλέσσα ο οποίος είχε γοητευθεί από τη φωνή της όταν την πρωτάκουσε στην παιδική χορωδία Ελληνίδων που είχε ιδρύσει ο εκπαιδευτικός Παναγιωτόπουλος. Μερικά  χρόνια αργότερα η Ευγενία βρέθηκε στα "Ταλέντα" του Γιώργου Οικονομίδη, μαγεύοντας το κοινό αλλά και τον Πλέσσα, ο οποίος την παροτρύνει  να ασχοληθεί με το τραγούδι. Την στέλνει  στον Γεράσιμο Λαβράνο για να την προετοιμάσει  για τις εξετάσεις στην ελληνική ραδιοφωνία και τότε αλλάζει και το επώνυμο της. Και φυσικά και το μικρό της όνομα έγινε Τζένη. Τα θετικά αποτελέσματα της ραδιοφωνίας της αλλάζουν τη ζωή. Ο Μίμης Πλέσσας τη βγάζει να τραγουδήσει με τη συνοδεία της μεγάλης ορχήστρας  του ΕΙΡ και σχεδόν ταυτόχρονα ηχογραφεί (ως δεύτερη φωνή) το "Ξέρω κάποιο αστέρι" με το Δημήτρη Χορν. Ο Μίμης της μαθαίνει να τραγουδά σωστά και γράφει για εκείνη μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του. 
Το 1965 κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία Lyra το πρώτο άλμπουμ της ερμηνεύτριας σε 33 στροφές. Στην πρώτη πλευρά υπάρχουν 6 τραγούδια του Μίμη Πλέσσα (4 καινούρια και δυο μεγάλες επιτυχίες του συνθέτη που δεν είχε όμως, κατά περίεργη σύμπτωση, ηχογραφήσει σε δίσκο η Τζένη) ενώ στη δεύτερη πλευρά βλέπουμε μια άλλη Βάνου ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη να ερμηνεύει 6 λαϊκά τραγούδια, τα οποία γίνονται ακόμη πιο ωραία καθώς την τραγουδίστρια συνοδεύουν ο Στέλιος Ζαφειρίου με το μπουζούκι του, ο Τάσος Διακογιώργης με το σαντούρι και ο Τίτος Καλλίρης με την κιθάρα του. 
Ο δίσκος επανεκδόθηκε και στα χρόνια του 90 σε cd.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ