Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Βίκυ Λέανδρος: Η Πρέσβειρα της ελληνικής τέχνης!


Η Βίκυ Λέανδρος υπήρξε μια ξεχωριστή ιστορία στο τραγούδι. Αγαπημένη για πολλούς, όχι μόνο στην εποχή της αλλά ακόμη και σήμερα, η φωνή της θα μας θυμίζει τη χαμένη μας αθωότητα.
Κόρη του Λέανδρου Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου  στην Κέρκυρα. Εκεί έζησε τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής της, καθώς το 1959 ακολούθησε τους γονείς της στη Γερμανία. Εκεί ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής, κιθάρας και μπαλέτου. Το 1965 κάνει την πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση ηχογραφώντας τα πρώτα της τραγούδια(γερμανόφωνα) σε δίσκους 45 στροφών. Το 1967 η Βίκυ, μόλις 16 χρονών ερμηνεύει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το καταπληκτικό "L' amour est blue"(Η Αγάπη είναι μελαγχολική"), το οποίο αν και βρέθηκε μόλις στη 4η θέση, έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς εκείνης και μάλιστα η Βίκυ το ηχογράφησε σε 6 διαφορετικές γλώσσες.

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό η Βίκυ θα επιστρέψει το 1972 με το τραγούδι "Apres Toi", μια σύνθεση του πατέρα της Λέο (με το ψευδώνυμο Marios Panas) και του Klaus Munro. Το τραγούδι θα εκπροσωπήσει το Λουξεμβούργο, θα πάρει το πρώτο βραβείο και η νεαρή ερμηνεύτρια θα το ηχογραφήσει και στα ελληνικά με τον τίτλο "Μόνο εσύ". Το δισκάκι 45 στροφών που το περιέχει πουλά παγκοσμίως πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα.
Κάπως έτσι αρχίζει το παραμύθι της ζωής της. Η Βίκυ γίνεται Σταρ, τα τραγούδια της ακούγονται σε όλο το πλανήτη και το κοινό της είναι κάθε ηλικίας. Τα αγόρια δηλώνουν ερωτευμένα μαζί της και τα κορίτσια την αντιγράφουν, στο ντύσιμο, το μακιγιάζ, το χτένισμα και τις πόζες. Η δισκογραφία της τεράστια καθώς περιλαμβάνει δίσκους βινυλίου 33 και 45 στροφών, CD, συλλογές και όλα αυτά σε πολλές και διαφορετικές γλώσσες .
Χωρίς να ξεχνά ποτέ τη πατρίδα της, και σχεδόν πάντα με τη καθοδήγηση του πατέρα της, ηχογραφεί πολλά τραγούδια και στην ελληνική γλώσσα. Ξεχωρίζουν τα: "Το Μυστικό σου", "Αναμνήσεις", "Χαμένη Αγάπη", "Ει! Καζανόβα", "Το Τελευταίο Τανγκό", "Μια φορά κι έναν καιρό" και άλλα. Ο πατέρας της παρότι είχε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες αφοσιώνεται στην καριέρα της κόρης του με τραγούδια που παντρεύουν τον ελληνικό ήχο με το Ευρωπαϊκό ύφος.

Το 1969 η Βίκυ ηχογραφεί το "Πες μου που πας" των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το τραγούδι αρχικά γράφτηκε για να το πει η Μαρινέλλα στο μιούζικαλ "Γοργόνες και μάγκες" της Φίνος Φιλμ. Δεν άρεσε στο Δαλιανίδη καθώς θεωρούσε ότι ήταν πολύ μοντέρνο για την Μαρινέλλα, και έτσι παρήγγειλε στον Πλέσσα κάτι διαφορετικό σαν  αυτό που τελικά έγινε με το "Άνοιξε Πέτρα". Τελικά ο Μίμης Πλέσσας το έδωσε στη Βίκυ ενώ η μελωδία του χρησιμοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα στη κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου "Το Θύμα".
Η προσωπική της ζωή υπήρξε πολυτάραχη, με δυο γάμους  και τρία παιδιά. Αποσύρθηκε στα χρόνια του 80 για να αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών της και επέστρεψε αρχικά στην ελληνική δισκογραφία με τα άλμπουμ "Πυρετός του Έρωτα"(1989), "Πρόσεχε! Δε θα καώ ποτέ ξανά"(1991) και "Άντρες"(1993).

Από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της ήταν η δισκογραφική της συνάντηση με το Μίκη Θεοδωράκη. Κυκλοφορούν το άλμπουμ "Τραγούδι Αλλιώτικο" με δώδεκα σπουδαία διαχρονικά τραγούδια από το πλούσιο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Η μοναδική ερμηνεία της Βίκυ δίνει μια άλλη διάσταση στα κλασσικά αυτά τραγούδια, πράγμα που επισημαίνει και ο ίδιος ο συνθέτης. Ανάμεσα στα τραγούδια του δίσκου ξεχωρίζουν τα: "Νύχτα Μαγικιά", "Ξημερώνει", "Σαν Καφενείο", Όμορφη Πόλη", «Καημός», "Αν Θυμηθείς Τ' Όνειρο Μου", "Αγάπη Μου " και άλλα. Η πρώτη επαφή της Βίκυ με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη ήταν το 1973 με το τραγούδι "Καημός" που μόνο στην Γερμανία είχε ξεπεράσει το 1.000.000 αντίτυπα ενώ παράλληλα είχε φτάσει και στις πρώτες θέσεις του βρετανικού top με τίτλο "Love In Your Eyes".
Σήμερα η Βίκυ μετρά μισό αιώνα στο τραγούδι. Έχει πουλήσει πάνω από 55 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Πρέσβειρα της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, θα μας θυμίζει με τη φωνή της τα χρόνια της αθωότητας στη δισκογραφία.

Τα Τραγούδια της Συλλογής:

1.Μια φορά κι έναν καιρό
2.Το φεγγάρι είναι κόκκινο
3.L' amour est blue
4.Πες μου που πας
5.Μόνο Εσύ
6.Ει!!! Καζανόβα!
7.Τα Θέλω Όλα...
8.Die Bouzouki klang durch die sommernacht

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ