Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Ντίνος Δημόπουλος - Ο Λογοτέχνης του Ελληνικού Κινηματογράφου (ανέκδοτη συλλογή)

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, στιχουργός και λογοτέχνης. Αυτός ήταν ο Ντίνος Δημόπουλος. Γνήσιος, χαρισματικός, μετρημένος έκανε τη δουλειά του χωρίς έπαρση, χωρίς αλαζονεία. Όπως άλλωστε όλοι οι κορυφαίοι σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου. Αυτοδίδακτος στον κινηματογράφο, αλλά όχι αμόρφωτος ή ακαλλιέργητος μας χάρισε ταινίες μυθικές. Ταινίες που συνδύασαν την εμπορικότητα με την τέχνη και την αισθητική.
Άρχισε την καριέρα του ως ηθοποιός, σύντομα όμως στράφηκε στην σκηνοθεσία με προτροπή του Φίνου. Πρώτη σκηνοθετική του δουλειά το φιλμ "Οι Ουρανοί είναι δικοί μας"(1953) ενώ θα ακολουθήσουν περίπου 50 ταινίες, οι οποίες απέκτησαν θρυλική διάσταση στη συνείδηση του κινηματογραφόφιλου κοινού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ηθογραφίες: "Το Αμαξάκι", "Μανταλένα", "Ο Θόδωρος και το Δίκαννο", το μιούζικαλ "Χαρούμενο Ξεκίνημα", τη βουκολική ταινία "Αστέρω", τις μουσικές κωμωδίες: "Μια Τρελή Οικογένεια", "Η Αρχόντισσα κι ο Αλήτης", "Η Ωραία του Κουρέα", "Μια Ιταλίδα απ΄την Κυψέλη", τα κοινωνικά δράματα "Κατηγορώ τους Ανθρώπους", "Οι Εχθροί", "Πυρετός Στην Άσφαλτο", "Αμόκ", "Το Ταξίδι", "Ο Βάλτος", "Λόλα" και τις κομεντί "Το Κλωτσοσκούφι" και  "Δεσποινίς Διευθυντής".
Ο Ντίνος Δημόπουλος στα γυρίσματα της ταινίας "Το Ταξίδι"(1962) μαζί με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Νίκο Κούρκουλο και Λίλη Παπαγιάννη.

Ο Ντίνος Δημόπουλος γεννήθηκε  το 1921 στο Πάλερο, ένα μικρό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας. Η καταγωγή του ήταν από την Άρτα. Ο πατέρας του ήταν τελωνειακός και γύριζε από χωριό σε χωριό. Δηλαδή έπαιρνε μετάθεση από το ένα τελωνείο στο άλλο, αλλά πάντα στον ίδιο χώρο, το χώρο του Αμβρακικού. Ο Ντίνος ένιωθε πάντα τον Αμβρακικό σαν γενέθλια γη. Αυτή η αγάπη του τον οδήγησε να γυρίσει εκεί τρεις ταινίες, το "Αμόκ", το "Βάλτο" και τα "Δελφινάκια του Αμβρακικού".
Η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από εικόνες ησυχίας την οποία αναζητούσε πολλές φορές στη μετέπειτα ταραχώδη ζωή του αλλά και από ταινίες του βωβού κινηματογράφου που έφθαναν στην επαρχία.
Η πρώτη του επαφή με τη λογοτεχνία έγινε από έναν Εβραίο, ο οποίος του έφερε κάποτε ένα βιβλίο του Βάρναλη, "Το Φως που Καίει". Ήταν η πρώτη συλλογή ποιημάτων που είχε διαβάσει και πολύ σύντομα άρχισε να γράφει και ο ίδιος κείμενα σε διάφορα μαθητικά περιοδικά. Τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύτηκαν, στα χρόνια της Κατοχής, στα "Ελεύθερα Γράμματα". Η απώλεια του πατέρα του θα το σημαδέψει και με το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών δίνει εξετάσεις στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Απορρίφθηκε και μπήκε τελικά στη σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη. Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση ως ηθοποιός θα γίνει στη σκηνή του θεάτρου Κοτοπούλη το 1946 με το έργο "Οι Γερμανοί Ξανάρχονται". Τον ίδιο ρόλο θα παίξει και στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου το 1948 από τη Φίνος Φιλμ.
Στην ταινία "Θύελλα στο Φάρο"(1950) εμφανίζεται ως ζεν πρεμιέ. Η σπουδαία Ελένη Βλάχου γράφει την εποχή εκείνη: "Επιτέλους για πρώτη φορά στον κινηματογράφο, βγήκε ένας ζεν πρεμιέ, αλλά ένας δραματικός ζεν πρεμιέ, με πρόσωπο γεμάτο γωνίες και με φωτογένεια".
Με την Ίντα Χριστινάκη στην ταινία "Θύελλα στο Φάρο"(1950).
Λίγο πριν τη "Θύελλα στο Φάρο" θα παίξει στην ταινία του Νίκου Τσιφόρου "Χαμένοι Άγγελοι". Όταν όμως το φιλμ βγει στις αίθουσες τα πλάνα του Δημόπουλου έλλειπαν. Ο Ντίνος ρώτησε το Τσιφόρο γιατί,  και εκείνος του απάντησε ότι κόπηκαν πολλά γυρίσματα γιατί μεγάλωνε κατά πολύ η διάρκεια της ταινίας.
Το 1953 ξεκινά η συνεργασία του με το Φίνο. Εκεί στη Φίνος Φιλμ ο Δημόπουλος θα γυρίσει τις καλύτερες ταινίες του συνεργαζόμενος με όλους τους σταρ του ελληνικού κινηματογράφου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, το Νίκο Κούρκουλο, τη Μαίρη Χρονοπούλου και τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Εισπρακτικά η εμπορικότερη ταινία του ήταν η "Αρχόντισσα κι ο Αλήτης".
Ο Ντίνος Δημόπουλος καθοδηγεί τη Μάρθα Καραγιάννη για τις ανάγκες της ταινίας "Η Ωραία του Κουρέα"(1968).
 Στα χρυσά χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου ο Ντίνος Δημόπουλος ασχολήθηκε και με το στίχο γράφοντας υπέροχα τραγούδια που ακούστηκαν στις ταινίες του. Κάποια μάλιστα από αυτά έκαναν και μεγάλη καριέρα στη δισκογραφία. Τα τραγούδια αυτά συγκέντρωσα σε αυτήν τη διπλή συλλογή ως φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο με αίσθηση και αισθητική.
Τα Τραγούδια της Συλλογής (Α΄ μέρος)
1.Βαριά είν΄ η καρδιά μου - Ζωή Φυτούση (Σταύρου Ξαρχάκου - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Αμόκ"(1963)
2.Το Μεγάλο Μυστικό μου" - Καίτη Χωματά (Κώστα Καπνίση - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Τζένη - Τζένη"(1966)
3.Κόκκινο Γαρούφαλλο μου - Νόρα Βαλσάμη (Γιώργου Χατζηνάσιου - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Οι Βάσεις και η Βασούλα"(1975)
4.Ήλιε μην κοιτάς - Δήμητρα Γαλάνη (Γιώργου Χατζηνάσιου - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Ο Βάλτος"(1973)
5. Αγάπη μου, άνοιξε να μπω - Κλειώ Δενάρδου (Κώστα Καπνίση - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Κοντσέρτο για Πολυβόλα"(1967)
6.Θα ρθει βροχή - Ρένα Κουμιώτη (Γιώργου Χατζηνάσιου - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Οι Βάσεις και η Βασούλα"(1975)
7.Παλικάρι Διψασμένο - Βίκυ Μοσχολιού (Σταύρου Ξαρχάκου - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Πολύ Αργά για Δάκρυα"(1968)
8.Έσβησε το Τραγούδι - Βίκυ Μοσχολιού (Σταύρου Ξαρχάκου - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Πολύ Αργά για Δάκρυα"(1968)
9.Πέρα στον Πέρα Κάμπο - Αλίκη Βουγιουκλάκη (Μίμη Πλέσσα - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Η Κόρη του Ήλιου"(1971)
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Τα Τραγούδια της Συλλογής (Β΄ μέρος):
1.Άγγελε του Παραδείσου - Αδελφές Μπρόγερ (Μίμη Πλέσσα - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Δεσποινίς Διευθυντής"(1964)
2.Το Θύμα - Ζωζώ Σαπουντζάκη (Μίμη Πλέσσα - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Το Θύμα"(1969)
3.Γαλάζια Πέτρα - Γιάννης Πουλόπουλος (Νίκου Μαμαγκάκη - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Η Ωραία του Κουρέα"(1969)
4.Έναν αϊτό ζωγράφισα - Γιάννης Πουλόπουλος (Νίκου Μαμαγκάκη - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Η Ωραία του Κουρέα"(1969)
5.Κι όλο ρωτώ - Δέσποινα Σταυρουλάκη (Νίκου Μαμαγκάκη - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Μια Ιταλίδα απ΄την Κυψέλη"(1968)
6.Σκληρό μου Αγόρι - Πόπη Αστεριάδη (Νίκου Μαμαγκάκη - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Μια Ιταλίδα απ΄την Κυψέλη"(1968)
7.Η Αγάπη θέλει δύο - Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ (Νίκου Μαμαγκάκη - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Η Αρχόντισσα κι ο Αλήτης" (1968)
8.Ο Φαφλατάς - Νέλη Γκίνη (Δημήτρη Κωνσταντάρα - - Ντίνου Δημόπουλου)
από την ταινία "Ο Φαφλατάς"(1971)
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.
Πέρα από τις ταινίες του, ο Ντίνος Δημόπουλος διακρίθηκε και στη λογοτεχνία για το σημαντικό συγγραφικό του έργο στην ποίηση και την πεζογραφία, που συνοψίζεται σε πετυχημένες εκδόσεις, πολλές εκ των οποίων είναι για παιδιά. Για το βιβλίο του «Αν όλα τα πιτσιρίκια του κόσμου» κέρδισε το κρατικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 1989 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Η Μεσαία Όχθη» και τρία χρόνια αργότερα η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Ένας Σκηνοθέτης Θυμάται». Ήταν επίσης τακτικός καθηγητής της δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηναίων και της αντίστοιχης του Εθνικού Θεάτρου. 
Έφυγε από τη ζωή στις 28 Φεβρουαρίου 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ