Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Ο Δάκης στον Ελληνικό κινηματογράφο (ανέκδοτη συλλογή)

"Για εμένα η ζωή μου είναι το τραγούδι", έχει δηλώσει ο Δάκης. Από τους πλέον αγαπημένους τραγουδιστές που ακόμη και σήμερα έχει το δικό του κοινό, κάτι που του δίνει μεγάλη χαρά, ο Δάκης συνεχίζει να τραγουδά.
Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και το πραγματικό του όνομα ήταν Βρασίδας Χαραλαμπίδης. Το 1964 έρχεται με την οικογένεια του στην Αθήνα και αμέσως περνά τις πύλες της Minos όπου και ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο.
Η φωνή του αρέσει και σύντομα αποκτά το δικό του κοινό. Η νεολαία της εποχής ερωτεύεται με μουσική υπόκρουση τη φωνή του και ο Δάκης ηχογραφεί τραγούδια στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά. Η καθιέρωση θα ρθει το 1968 όταν θα τραγουδήσει για πρώτη φορά Μίμη Πλέσσα. Τα τραγούδια "Τόσα Καλοκαίρια" και "Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά" θα γίνουν τεράστιες επιτυχίες και οι θαυμαστές του τον τοποθετούν ανάμεσα στους περιζήτητους ερμηνευτές της εποχής. Το "Τόσα Καλοκαίρια" ακούγεται και στο μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ "Γοργόνες και Μάγκες", χωρίς να εμφανίζεται ο Δάκης. Αρκετά χρόνια αργότερα ο Γιάννης Δαλιανίδης θυμάται για τη συγκεκριμένη σκηνή: "Το Δάκη το συμπαθούσα πάντα πολύ. Δεν τον εμφάνισα γιατί έβρισκα ότι δεν μπορούσε να εμφανιστεί στη συγκεκριμένη σκηνή".
Ο κινηματογράφος την εποχή εκείνη ήταν ίσως το μοναδικό μέσο με το οποίο οι τραγουδιστές μπορούσαν να διαφημιστούν. Έτσι ο νεαρός Δάκης εμφανίζεται στα φιλμ: "Όμορφες Μέρες", "Η Θεία μου η Χίπισσα" και "Η Αλίκη της σύγχρονης γενιάς".
"Η Θεία μου η Χίπισσα" 
"Όμορφες Μέρες"

Στις δεκαετίες που ακολουθούν θα έχει σημαντικές συνεργασίες τόσο στη δισκογραφία όσο και στις πίστες. Παράλληλα θα εμφανιστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ αποσπώντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.
Για κάποια από τα τραγούδια του θα δεχθεί κακές κριτικές, όχι βέβαια για την ερμηνεία αλλά κυρίως για το περιεχόμενο των στίχων. Αρκεί να θυμηθούμε το "Τσάι με λεμόνι" ή τη "Θωρακισμένη Μερσεντές". Τραγούδια ανάλαφρα που ωστόσο γνωρίζουν τεράστια εμπορική επιτυχία.
Σήμερα ο Δάκης συνεχίζει να τραγουδά, ωστόσο δεν κρύβει το παράπονο του για τους παραγωγούς, ότι δείχνουν μια άγνοια για την πορεία των παλαιότερων καλλιτεχνών.
Στη συλλογή που σας παραθέτω έχω συγκεντρώσει τα κινηματογραφικά τραγούδια του Δάκη, τραγούδια που φέρουν τις υπογραφές του Μίμη Πλέσσα, του Γιάννη Σπανού και του Γιώργου Θεοδοσιάδη.
Τα Τραγούδια της Συλλογής:
1.Τόσα Καλοκαίρια - από την ταινία "Γοργόνες και Μάγκες"(1968)
2.Ήρθα ξανά κοντά σου - από την ταινία "Όμορφες Μέρες"(1970)
3.Μαργαρίτα - από την ταινία "Η Αλίκη της σύγχρονης γενιάς"(1973)
4.Αυτό το καλοκαίρι - από την ταινία "Η Θεία μου η Χίπισσα"(1970)
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ