Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Το Φαινόμενο Φλέρυ Νταντωνάκη (1937 - 1998)

Η Ελευθερία Παπαδαντωνάκη, γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους ως Φλερυ Νταντωνάκη, έγινε γνωστή μέσα από την συνεργασία της με το Μάνο Χατζιδάκι, και ιδιαίτερα μέσα από την ερμηνεία της στο άλμπουμ "Ο Μεγάλος Ερωτικός". 
Γεννημένη στις 11 Μαΐου 1937 στην Αθήνα (κατ' άλλους στην Κρήτη) καταπιάστηκε από μικρή με τις τέχνες και κυρίως με την υποκριτική, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στο ότι ο πατέρας της ήταν σκηνοθέτης, ηθοποιός και κινηματογραφικός παραγωγός. Με την ενηλικίωσή της πήγε στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε Ιστορία και Φιλολογία ενώ σύντομα ξεκίνησε καριέρα ηθοποιού, συμμετέχοντας σε παραστάσεις στη Νέα Υόρκη. 
Η ενασχόληση της με το τραγούδι ξεκίνησε μέσα από τυχαίες ευκαιρίες, στις οποίες τραγουδούσε δημοτικά τραγούδια για τους φίλους της. Σταδιακά άρχισε να εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές, με ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιλάμβανε λαϊκή μουσική της Ελλάδας, της Ισπανίας, αλλά ακόμη και της Βραζιλίας. Το 1965 κυκλοφόρησε ο πρώτος της δίσκος με τίτλο "Fleury: The isles of Greece" που περιλάμβανε ένα ετερόκλητο ρεπερτόριο από λαϊκά άσματα του Απόστολου Καλδάρα (που τότε βρισκόταν στο αποκορύφωμα της καριέρας του), τρία κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και βραζιλιάνικα χορευτικά κομμάτια. Το 1967 η νεαρή Φλέρυ ξεκινά τον αντιδικτατορικό της αγώνα, εμφανίζεται στην αμερικανική τηλεόραση κάνοντας δηλώσεις εναντίον της χούντας στην Ελλάδα, τραγουδά σε συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και παράλληλα γνωρίζεται με τη Μελίνα Μερκούρη. Το 1970 η γνωριμία της με το Μάνο Χατζιδάκι θα σταθεί μοιραία και για τους δυο καλλιτέχνες. Μαγεμένος από τη φωνή της, ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης ηχογραφεί μαζί της το άλμπουμ "Η Φλέρυ Νταντωνάκη στα Λειτουργικά του Μάνου Χατζιδάκι" το οποίο αποτελεί την τελευταία δισκογραφική ενασχόληση του Χατζιδάκι με τα ρεμπέτικα τραγούδια. Παράλληλα οι δύο καλλιτέχνες συνεργάστηκαν στο δίσκο "Κύκλο του C.N.S." (1971), στον οποίο η Φλέρυ τραγουδά έξι τραγούδια σε επανεκτέλεση μετά τον Γιώργο Μούτσιο (πρώτη εκτέλεση, 1959), σε ποίηση του συνθέτη. 
Το 1972 η Φλέρυ και ο Μάνος επιστρέφουν στην Ελλάδα και ηχογραφούν το δίσκο "Ο Μεγάλος Ερωτικός", με τη συμμετοχή του Δημήτρη Ψαριανού. Το άλμπουμ περιλαμβάνει μελοποιήσεις αρχαίας και νέας ελληνικής ποίησης με θέμα τον έρωτα. Τον ίδιο χρόνο η Νταντωνάκη μπαίνει ξανά στο στούντιο με τον Χατζιδάκι για την ηχογράφηση του "Καπετάν-Μιχάλη", ενώ συμμετείχε και στον δίσκο "Δώδεκα τραγούδια του Γιώργου Ποταμιάνου", του ομώνυμου Έλληνα εφοπλιστή, με τον οποίο τη συνέδεε μεγάλη φιλία από τον καιρό που ήταν στις ΗΠΑ.
Θα ακολουθήσει η συνεργασία της με το Χρήστο Λεοντή, η οποία δεν τελεσφόρησε, ενώ τελευταία της δισκογραφική εμφάνιση ήταν το 1986, οπότε και τραγούδησε το "Τραγούδι της νύχτας" στον δίσκο "Τσιμεντένια Τρένα" του συγκροτήματος Τερμίτες. Έκτοτε αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας. Έμεινε απομονωμένη με τη μητέρα της και την κόρη της Ζωή, ενώ μάταια αρκετοί καλλιτέχνες την προσέγγιζαν, με σκοπό την επανεμφάνισή της. Η μοίρα την χτυπά διπλά. Αποξενωμένη, με την ψυχική της υγεία διαταραγμένη, προσβλήθηκε και από καρκίνο. Πέθανε στις 18 Ιουλίου του 1998, σε μια κλίνη του Νοσοκομείου Μεταξά, καταρρακωμένη και σε σύγχυση.
Η Φλέρυ μαζί με τις επίσης σπουδαίες φωνές Μαρίζα Κωχ και Μαρία Φαραντούρη.
Στη συλλογή που σας παραθέτω θα βρείτε κάποια από τα τραγούδια της Φλέρυς Νταντωνάκη από τον πρώτο δίσκο της που κυκλοφόρησε μόνο στην Αμερική.

Τα Τραγούδια της συλλογής:

1.Ραμπί - Ραμπί
2.Μαντουβάλα
3.Κοκοράκι
4.Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη
5.Μυρτιά
6.Δε με πονάς
7.Ο Γιάννος και η Παγώνα
8.Φύγε
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ