Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Αργύρης Κουνάδης: Εν Αθήναις (1976) τηλεοπτικό σάουντρακ

Είναι κρίμα που από τη χρυσή εποχή της ελληνικής τηλεόρασης σώζονται ελάχιστες σειρές μυθοπλασίας. Και όταν μιλάμε για χρυσή εποχή στη μικρή οθόνη χρονικά τοποθετούμαστε στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Τότε που ξεκίνησε η διασκευή κλασικών έργων Ελλήνων συγγραφέων οδηγώντας το τηλεοπτικό κοινό να αγαπήσει και το βιβλίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τηλεοπτικές μεταφορές μυθιστορημάτων του Γρηγορίου Ξενόπουλου ("Αφροδίτη", "Μυστικοί Αρραβώνες", "Αναδυομένη", "Ο Κόσμος κι ο Κοσμάς" κ.α), του Νίκου Καζαντζάκη ("Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται"), του Ηλία Βενέζη ("Γαλήνη") και πολλά ακόμη. Δίπλα βέβαια σε αυτά τα αριστουργήματα γυρίστηκαν και σειρές που το στόρι τους στηριζόταν στη σύγχρονη ζωή. Μια από αυτές τις σειρές ήταν το "Εν Αθήναις", με την υπογραφή του Βαγγέλη Γκούφα και του Μάριου Ποντίκα. Η σκηνοθεσία ήταν του Κώστα Κουτσομύτη (1938 - 2016) και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούσαν μεταξύ άλλων η Βέρα Κρούσκα, ο Κώστας Αρζόγλου, ο Γιώργος Μοσχίδης, ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ο Τίμος Περλέγκας, η Όλγα Πολίτου, η Μαρία Ζαφειράκη,  ο Πέτρος Ζαρκάδης, η Μαρία Μαρτίκα και άλλοι. Στο παρασκήνιο της σειράς ίσως θα έπρεπε να αναφερθούμε στο γάμο των Αρζόγλου  - Κρούσκα την εποχή που παιζόταν το σίριαλ. Ένας γάμος που προκάλεσε πολλές συζητήσεις, εξώφυλλα και συνεντεύξεις των δύο ηθοποιών.
Βέρα Κρούσκα & Κώστας Αρζόγλου
Σεναριακά η σειρά εξελίσσεται σε μια γειτονιά της Αθήνας παρακολουθώντας  την καθημερινότητα δύο οικογενειών του Φώτη και του Ηλία. Οι δύο Αθηναίοι συνδέονται με φιλία χρόνων η οποία όμως θα δοκιμαστεί πολλές φορές. Από μαρτυρίες τηλεθεατών που είχαν παρακολουθήσει το σίριαλ τότε (1976 - 1977) μαθαίνουμε ότι πρόκειται για μαι από τις καλύτερες σειρές από καταβολής της ελληνικής τηλεόρασης. Μέσα από αξιοπρεπή κείμενα παρακολουθούσε κανείς την δύσκολη καθημερινότητα των Ελλήνων αλλά και το χάσμα που χωρίζει την παλιά με τη νέα γενιά. Θέματα διαχρονικά  που θα μπορούσε  να τα παρακολουθήσει κανείς ακόμη και σήμερα. Κρίμα όμως που και από αυτή τη σειρά δε σώζεται παρά μόνο ένα επεισόδιο (από τα 150 που προβλήθηκαν αρχικά), κάποιες φωτογραφίες αλλά και το σάουντρακ της σειράς που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Polydor ταυτόχρονα με τη προβολή της.
Η Μαρία Ζαφειράκη και ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος ζευγάρι στη ζωή αλλά και συμπρωταγωνιστές στη θρυλική σειρά της κρατικής τηλεόρασης "Εν Αθήναις".
Τη μουσική της σειράς γράφει ο Αργύρης Κουνάδης και τους στίχους των τραγουδιών οι δυο σεναριογράφοι Γκούφας και Ποντίκας. Τα τραγούδια ερμήνευαν ο Αντώνης Καλογιάννης και η Λήδα (κατά κόσμον Λήδα - Ειρήνη Χαλκιαδάκη), κόρη της θρυλικής τραγουδίστριας Δανάης. Ο δίσκος με τη μουσική και τα τραγούδια της σειράς δεν επανεκδόθηκε ποτέ και σήμερα είναι πραγματικά δυσεύρετος καθώς δύο από τα τραγούδια του έγιναν τότε μεγάλες ραδιοφωνικές επιτυχίες. Το "Όρτσα Τα Πανιά"(από τα καλύτερα ελληνικά χασάπικα) και "Στη Πλατεία Αβησσυνίας".

Τα Τραγούδια της σειράς:

1.Όρτσα Τα Πανιά - Αντώνης Καλογιάννης
2.Τ΄Είχες Γιάννη - Αντώνης Καλογιάννης
3.Νανούρισμα - Λήδα
4.Ταξίδευε για το Άπειρο - Αντώνης Καλογιάννης
5.Στη Πλατεία Αβησσυνίας - Αντώνης Καλογιάννης
6.Άλλοθι - Λήδα
7.Μεταξάς - Αντώνης Καλογιάννης
8.Η Ωραία του Υπερπέραν - Λήδα
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


1 σχόλιο:

Χρυσούλα είπε...

Δυστυχώς τέτοιες μοναδικές σειρές οι περισσότερες δεν υπάρχουν γιατί τις διέγραψαν.Κρίμα που δεν υπάρχουν να τις γνωρίσουμε όλοι εμείς που δεν τις είδαμε τότε.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ