Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Τα Κινηματογραφικά του Γιάννη Μαρκόπουλου (ανέκδοτη συλλογή)


Υπέρ ταλαντούχος ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπηρέτησε την ελληνική μουσική γράφοντας μεμονωμένα τραγούδια αλλά και ολοκληρωμένα έργα. Ένα μεγάλο μέρος από το ταλέντο του το επένδυσε στον ελληνικό κινηματογράφο, σε ταινίες εμπορικές, πειραματικές αλλά και πρωτοποριακές. Πολλά τραγούδια του αγαπήθηκαν μέσα από ταινίες, με την πλέον παραγωγική του περίοδο να ξεκινά το 1960 και να φθάνει στα 1968.
Αρκετά από τα κινηματογραφικά του τραγούδια πήραν το δρόμο της δισκογραφίας αλλά πολλά από αυτά έμειναν στα αζήτητα. Το πρώτο σάουντρακ που κυκλοφόρησε στην αγορά ήταν ο "Διχασμός"(1966) και θα ακολουθήσουν τα:"Ο Θάνατος του Αλέξανδρου"(1966), "Το πιο λαμπρό αστέρι"(1967) και "Επιχείρησις Απόλλων"(1968).Την ίδια χρονική περίοδο, σε 7΄΄ δισκάκια θα βγουν στην αγορά οι μουσικές του για τα φιλμ: "Ντάμα Σπαθί" και ο "Ψαρόγιαννος". Οι δισκογραφικές εταιρείες τα χρόνια εκείνα δεν έμπαιναν εύκολα στη διαδικασία καταγραφής των τόσο σημαντικών μουσικών έργων αφού τα περισσότερα από τα σάουντρακ με δυσκολία πουλούσαν 1000 αντίτυπα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στα πρώτα χρόνια του 90 εταιρείες, κοινό και ραδιοφωνικοί σταθμοί ανακαλύπτουν τα κινηματογραφικά τραγούδια, πολλά από αυτά παίρνουν τη μορφή σουξέ και ξεκινά μια προσπάθεια καταγραφής της κινηματογραφικής μουσικής σε βινύλιο.
Το 1988 η δισκογραφική εταιρεία Minos κυκλοφορεί σε δίσκο 33 στροφών 14 τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου από τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα διαμάντια του άλμπουμ είναι τα τραγούδια: "Έρχεται ο καλός μου" (από το φιλμ "Εκείνος κι Εκείνη") με τη Βίκυ Μοσχολιού και το "Ποιός Δρόμος" από το κοινωνικό δράμα "Οι Αδίστακτοι", με τους Στέλιο Καζαντζίδη, Μαρινέλλα και Νίκο Κούρκουλο.
Δίπλα σε όλα αυτά κυκλοφορούν για πρώτη φορά τα σάουντρακ των ταινιών: "Διωγμός / Κυκλάδες", "Όχι Κύριε Τζόνσον", "Διχασμός" και φυσικά επανακυκλοφορούν τα παλιότερα σε νέες εκδόσεις βινυλίου και cd.
Για την ιστορία η πρώτη επαφή του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον κινηματογράφο έγινε το 1961 με την ταινία "Ποιά είναι η Μαργαρίτα" και δύο χρόνια αργότερα ντύνει μουσικά την αριστουργηματική ταινία του Νίκου Κούνδουρου "Μικρές Αφροδίτες". Το 1965 στη ταινία "Όχι Κύριε Τζόνσον" τα τραγούδια του ερμηνεύει η ηθοποιός Βούλα Ζουμπουλάκη, εκτελέσεις που δυστυχώς δε πέρασαν ποτέ στη δισκογραφία. Αξιόλογες ωστόσο θεωρούνται και οι μουσικές για τις ταινίες: "Οι Εχθροί", "Κατηγορώ τους Ανθρώπους", "Το Φυλαχτό της Μάνας", "Μάνα γιατί με γέννησες" και "Τα χρόνια της θύελλας".
Η ιδιωτική έκδοση που σας παρουσιάζω περιέχει 12 κινηματογραφικά θέματα του συνθέτη κάποια από τα οποία δεν κυκλοφορούν στη δισκογραφία. Υπάρχει πολύ υλικό του Μαρκόπουλου που σύντομα θα σας τα παρουσιάσω!

Τα τραγούδια της συλλογής:

1.Βασικό θέμα - Ορχηστρικό (από την ταινία "Διχασμός" - 1965)
2.Που είσαι αυτή την άνοιξη - Μαίρη Δαλάκου (από την ταινία "Διωγμός" - 1964)
3.Θα ξημερώσει - Ορχηστρικό (από την ταινία "Η 7η μέρα της δημιουργίας - 1966)
4.Τίτλοι - Ορχηστρικό (από την ταινία "Η Μοίρα του αθώου" - 1965)
5.Χορευτικό - Ορχηστρικό (από την ταινία "Η Μοίρα του αθώου" - 1965)
6.Παραλλαγή - Ορχηστρικό (από την ταινία "Η Μοίρα του αθώου" - 1965)
7.Τα Παλικάρια - Βούλα Ζουμπουλάκη (από την ταινία "Όχι κύριε Τζόνσον" - 1965)
8.Τι να πω και τι να κάνω - Βούλα Ζουμπουλάκη (από την ταινία "Όχι κύριε Τζόνσον" - 1965)
9.Στα μάτια σου γεννήθηκα - Βούλα Ζουμπουλάκη (από την ταινία "Όχι κύριε Τζόνσον" - 1965)
10.Παρέλαση - Ορχηστρικό (από την ταινία "Όχι κύριε Τζόνσον" - 1965)
11.Σήκω λεβέντη μου - Μαίρη Χρονοπούλου (από την ταινία "Το παρελθόν μιας γυναίκας" - 1967)
12.Τα δάκρυα μου - Μαίρη Χρονοπούλου (από την ταινία "Το παρελθόν μιας γυναίκας" - 1967)
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ