Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Εφιάλτης (1962) ανέκδοτο OST


Μετά το θάνατο του πατέρα της η Άννα Μαργκό, έχει να αντιμετωπίσει την οργή της εγκαταλειμμένης μητέρας της και τον αδελφό της καθώς και οι τρεις τους έρχονται αντιμέτωποι στο θέμα της κληρονομιάς. Μετά τα απειλητικά τηλεφωνήματα η Άννα ζητά τη βοήθεια του φίλου της Δικηγόρου Τώνη Καρζή για να εντοπίσουν την Εύη Λινάρδου, η οποία και απειλεί ευθέως την Άννα. Το αγωνιώδες μονοπάτι αναζήτησης φτάνει στο καμαρίνι ενός ζωγράφου και του φωτογράφου Βαλεντίνου στους οποίους είχε ποζάρει τολμηρά. Από εκεί και πέρα ξεκινάει ένα γαϊτανάκι φόνων με ένα ψαλίδι – σύμβολο. Αυτό είναι το στόρι ενός φιλμ του 1961,πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Ερρίκου Ανδρέου, του οποίου την ύπαρξη αγνοούν ακόμη και οι κινηματογραφόφιλοι του είδους.
Τίτλος της ταινίας «Εφιάλτης» με πρωταγωνιστές τη εντυπωσιακή Βούλα Χαριλάου στο ρόλο της κοπέλας με διχασμένη προσωπικότητα, η οποία απέσπασε το Βραβείο Ερμηνείας Α΄ Γυναικείου Ρόλου της 'Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου το 1961, το Μιχάλη Νικολινάκο, τη Αθηνά Μιχαηλίδου και το Θανάση  Μυλωνά.  Η Αθηνά Μιχαηλίδου κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας Β΄ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1961, για τον ρόλο της στον "Εφιάλτη". Επίσης, η ταινία απέσπασε Τιμητική Διάκριση στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί 1961.Στα συν της ταινίας η φωνή της Κίας Μπόζου, την οποία δανείζει στην Εύη Λινάρδου, το δαιμονικό alter ego της Άννας.

Ο «Εφιάλτης» έκανε πρεμιέρα στις σκοτεινές αίθουσες στις 15 Ιανουαρίου 1962.
Ο Ερρίκος Ανδρέου μόλις 23 ετών δημιουργεί την πρώτη δουλειά του, σε σενάριο επίσης δικό του. Η σκηνοθετική του ματιά αρκετές φορές εντυπωσιάζει με τις γωνίες λήψης που επιλέγει που είναι ιδιαίτερα καινοτόμες για την εποχή. Από τους πρωτοποριακούς τίτλους της αρχής, μέχρι το ανατριχιαστικό φινάλε, η ταινία έχει μια αισθητική που θυμίζει έντονα την κινηματογράφηση του Hitchcock.Το στόρι υπαινίχθηκε σεξουαλικά όργια και ανδρικό ομοερωτισμό, ιδιαίτερα τολμηρά θέματα για την Ελλάδα που μόλις τότε περνούσε το κατώφλι του 60.


Η ταινία δεν προβάλλεται πλέον από τα τηλεοπτικά κανάλια- άγνωστο για πιο λόγο-δεν κυκλοφορεί σε dvd και αποτελεί συλλεκτικό απόκτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζωγραφική αφίσα της ταινίας είναι δημιούργημα του πρωταγωνιστή της Μιχάλη Νικολινάκου ενώ στην πρεμιέρα της ταινίας είχε κυκλοφορήσει διαφημιστικό έντυπο με τους συντελεστές, βιογραφικά των ηθοποιών, την υπόθεση του έργου και φωτογραφίες.

Ο Μίμης Πλέσσας στην μουσική μας δίνει ανατριχίλες και οι βροντές-καταιγίδες που ακούγονται καθ όλη την διάρκεια παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Το σάουντρακ της ταινίας δε κυκλοφόρησε ποτέ ως αυτόνομο έργο του συνθέτη...
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ