Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Μάνος Χατζιδάκις: Η Αλίκη Στο Ναυτικό (1961) OST

Στις 20 Φεβρουαρίου 1961 κάνει πρεμιέρα η πρώτη έγχρωμη ταινία της Φίνος Φιλμ, "Η Αλίκη Στο Ναυτικό" (η οποία ήταν και η πρώτη έγχρωμη της Βουγιουκλάκη). Γυρίστηκε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τον Πόρο και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στο Πειραιά. Γυρίσματα έγιναν και στο Α/Τ Αετός, ναυαρχίδα του Στόλου. Πανάκριβη παραγωγή του Φίνου σκηνοθετημένη από τον Αλέκο Σακελλάριο, η οποία στοίχισε διπλάσια από τις ασπρόμαυρες παραγωγές της περιόδου, αφού το φιλμ για την εμφάνιση του, έπρεπε να ταξιδέψει στο Παρίσι, αφού ακόμα δεν υπήρχαν στην Ελλάδα τα κατάλληλα εμφανιστήρια. Το εισπρακτικό αποτέλεσμα ξεπερνά κάθε προσδοκία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη να βρίσκεται στο απόγειο της δόξας της. 213.409 εισιτήρια είναι ο απολογισμός των εισπράξεων και η "Αλίκη Στο Ναυτικό" γίνεται η εμπορικότερη ταινία της σεζόν 1960 - 61. Την Εθνική μας Σταρ πλαισιώνουν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Γιάννης Γκιωνάκης, ο Γιώργος Τσιτσόπουλος, ο μικρός Βασιλάκης Καΐλας  αλλά και ένα επιτελείο σπουδαίων ηθοποιών πολλοί από τους οποίους έκαναν τότε τα πρώτα κινηματογραφικά τους βήματα, όπως ο Κώστας Βουτσάς, ο Σταύρος Παράβας και η Δέσποινα Στυλιανοπούλου.
"Η Αλίκη Στο Ναυτικό", αφού ήταν ήδη επιβαρυμένη με το υψηλό κόστος του έγχρωμου φιλμ, δεν επέτρεπε επιπλέον σπατάλες. Η κάθε σκηνή γυριζόταν μόνο με μια λήψη αφού είχαν προηγηθεί πολλές πρόβες. Όσο για τους κομπάρσους που θα πλαισίωναν την Αλίκη, χρησιμοποιήθηκαν μόλις δεκαέξι νεαροί ντυμένοι ναύτες στο αντιτορπιλικό Αετός και στις σκηνές της παρέλασης ο Σακελλάριος με - σχεδόν - ταχυδακτυλουργικό τρόπο έδινε την εντύπωση στο θεατή ότι υπήρχαν τουλάχιστον εκατό δόκιμοι.
Οι κριτικές που γράφονται στα έντυπα της εποχής για την "Αλίκη Στο Ναυτικό" είναι πραγματικοί ύμνοι για την άψογη παραγωγή του Φίνου (συμπαραγωγή με τον κινηματογραφικό οργανισμό Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης) αλλά και για την πρωταγωνίστρια, η οποία όμορφη, γεμάτη δροσιά και χάρη στολίζει τις ωραιότερες εικόνες της ταινίας.
Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος με πολύ κέφι και ευρηματικότητα χαρίζει τις μελωδίες του κάθε πλάνο. Η μουσική του δένει απόλυτα με τα μαγευτικά τοπία, τις ακρογιαλιές και το χρυσαφένιο ήλιο. Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με την Αλίκη. Αυτή τη φορά της γράφει τρία υπέροχα τραγούδια: το "Τράβα Μπρος", το "Γαϊδαράκο" και το "Γλάρο" που έμελλε να μείνουν στην κινηματογραφική μας μυθολογία ως κλασικά πρότυπα ξενοιασιάς και χαράς. Το 1961 από τη δισκογραφική εταιρεία Fidelity κυκλοφορούν δισκάκια 45 στροφών με τα τραγούδια του φιλμ, μέχρι που το 1990 η Lyra παρουσιάζει ολόκληρο το σάουντρακ σε βινύλιο 33 στροφών, το οποίο επανεκδόθηκε πολλές φορές από τότε σε cd. Αυτό σας παραθέτω με διαφορετικό όμως εξώφυλλο από την αρχική του έκδοση!
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ