Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Γιάννης Καλατζής - Τα Κινηματογραφικά (ανέκδοτη συλλογή)


Ήταν 13 Ιουλίου 2017 όταν ο σπουδαίος Γιάννης Καλατζής πήρε το "Δελφινάκι" του και ταξίδεψε στη γειτονιά των Αγγέλων αφήνοντας πίσω του επιτυχίες τεράστιες που σφράγισαν την ελληνική δισκογραφία. Ιδιαίτερα δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '70, είχε παραγωγική συνεργασία με τους πιο διάσημους Έλληνες συνθέτες της περιόδου εκείνης. Εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο σε μεγάλες εμπορικές επιτυχίες, όπως το "Λεβεντόπαιδο" και  η "Ιδιωτική μου ζωή". Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 70, ο Γιάννης Καλατζής συνεργάστηκε με τον Νίκο Καρβέλα δίνοντας μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες. Ποιος όμως ήταν ο Γιάννης Καλατζής;
Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1943 στη Θεσσαλονίκη. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του ξεκίνησε τη καριέρα του ως μέλος του μουσικού σχήματος Τρίο Μορένο. Μάλιστα στην ταινία "Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης" το συγκεκριμένο μουσικό σχήμα κάνει την πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση, αφού ήδη είχε εμφανιστεί σε εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού τω Ενόπλων Δυνάμεων της συμπρωτεύουσας.

Στην Αθήνα ήρθε αργότερα ξεκινώντας συνεργασία με τον σπουδαίο Γιώργο Μητσάκη. Η συνεργασία του με τον Μάνο Λοϊζο θα δώσει ένα τεράστιο ανθολόγιο επιτυχιών: «Γοργόνα», «Παποράκι του Μπουρνόβα», «Δελφίνι, δελφινάκι», «Τζαμάϊκα», «Το λεβεντόπαιδο», «Ο Σταμούλης ο Λοχίας» και πολλά ακόμη. Τα περισσότερα από αυτά θα κυκλοφορήσουν και σε δισκάκια 45 στροφών που σήμερα θεωρούνται συλλεκτικά. Το τραγούδι του «Παραμυθάκι μου» γράφτηκε ειδικά για το σάουντρακ της ταινίας «Ιδιωτική μου ζωή»(1971), και φυσικά οι πλέον παρατηρητικοί θα θυμούνται ότι ακούστηκε και στο κλασικό αμερικάνικο θρίλερ «Ο Εξορκιστής». Το 1970 συμμετέχει στον αριστουργηματικό δίσκο «Θαλασσογραφίες», ένα διαμάντι της ελληνικής δισκογραφίας όπου ο Λοΐζος εμπιστεύεται τα τραγούδια του, στον καταξιωμένο εκείνη τη περίοδο Γιάννη Καλατζή, στον ανερχόμενο Γιώργο Νταλάρα, που συμμετείχαν και στον «Σταθμό» (προηγούμενη δουλειά του συνθέτη), στον Γιάννη Πάριο και την Μαρίζα Κωχ, ενώ ένα τραγούδι ερμηνεύει, για πρώτη φορά δισκογραφικά, ο ίδιος ο συνθέτης. Τα περισσότερα τραγούδια του Καλατζή από αυτήν τη δισκογραφική δουλειά είχαν ακουστεί ένα χρόνο πριν από τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στο «Λεβεντόπαιδο» της Φίνος Φιλμ.

Οι κινηματογραφόφιλοι θα τον θυμούνται και από τις εμφανίσεις του στις ταινίες «Ο Επιπόλαιος» (όπου ερμήνευε το ομώνυμο τραγούδι) και στον «Τρελό της πλατείας Αγάμων» όπου είχε τραγουδήσει την «Κυρά Γιώργαινα» του Γιώργου Κατσαρού και του Πυθαγόρα. Για την ιστορία ο Πυθαγόρας έγραψε τους στίχους για το συγκεκριμένο τραγούδι αρχικά για να πειράξει τη γυναίκα του Κατσαρού, Μιρέλα, επειδή εκείνος  έλειπε συνέχεια από το σπίτι. Στην Ελλάδα εκείνων των χρόνων ο πιο γνωστός Γιώργος της εποχής ήταν ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος. Ο κόσμος είχε συνδέσει το τραγούδι με εκείνον και τη γυναίκα του Νίκη Βασιλειάδη, με την οποία χώρισε το 1968 για να παντρευτεί την πρώην πολιτική υπάλληλο στη ΓΥΣ Δέσποινα.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 70 ο Γιάννης Καλατζής συναντιέται μουσικά με τον ανερχόμενο Νίκο Καρβέλα. Οι δύο καλλιτέχνες θα δώσουν μεγάλα σουξέ την εποχή εκείνη όπως τα: «Τώρα πλάκα μου κάνεις» και «Στη Χονολουλού». Το 1984 ο Καλατζής αποσύρεται από το χώρο του θεάματος, ενώ το 1985 πήρε μέρος σε μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Μάνο Λοΐζο που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Από τότε έζησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κουβαλώντας το μύθο του διακριτικά και αθόρυβα!!!
Έφυγε από τη ζωή την 13η Ιουλίου 2017 σε ηλικία 74 ετών.

Τα Τραγούδια της Συλλογής:

1.Δάκρυ, Δάκρυ Μανωλάκη - από την ταινία "Ψυχραιμία Ναπολέων"(1968)
2.Μια Θέση και για μένα - από την ταινία "Ψυχραιμία Ναπολέων"(1968)
3.Το Λεβεντόπαιδο - από την ομώνυμη ταινία(1969)
4.Δελφίνι - Δελφινάκι - από την ταινία "Ο Σταύρος είναι Πονηρός"(1970)
5.Η Γοργόνα - από την ταινία "Ο Σταύρος είναι Πονηρός"(1970)
6.Ο Επιπόλαιος - από την ταινία "Οι 4 Άσοι"(1970)
7.Κυρά Γιώργαινα - από την ταινία "Ο Τρελός της Πλατείας Αγάμων"(1971)
8.Η Αγάπη μας χωρίζει - από την ταινία "Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήσει"(1971)
9.Παραμυθάκι μου - από την ταινία "Ιδιωτική μου Ζωή"(1971)
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ