Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Σταύρος Ξαρχάκος: Λόλα (1964) OST - ανέκδοτη έκδοση

Περίπου ένα χρόνο μετά τα "Κόκκινα Φανάρια" του Βασίλη Γεωργιάδη, ο Φιλοποίμην Φίνος παρουσιάζει τη "Λόλα". Μια ακόμη ταινία που το στόρι της κινείται στα καταγώγια και τα κακόφημα σπίτια της Τρούμπας. Ο Ντίνος Δημόπουλος βασισμένος σε ένα υπέροχο σενάριο του Ηλία Λυμπερόπουλου παρουσιάζει τη σύγκρουση του καλού και του κακού, πάντα εκτός νόμου. Από τις σκηνές ανθολογίας του φιλμ είναι η πάλη των ηθοποιών Διονύση Παπαγιαννόπουλου και Παντελή Ζερβού, πολύ καλογυρισμένες αν σκεφτεί κανείς την ηλικία των ηθοποιών και ότι δε συνήθιζαν να γυρίζουν παρόμοιες σκηνές. Η Τζένη Καρέζη υποδύεται για δεύτερη φορά ένα κορίτσι της Τρούμπας μαγεύοντας το φακό αλλά και το κινηματογραφόφιλο κοινό. Τραγουδάει και κάνει κονσομασιόν ενώ έχει και μια θολή σχέση με το αφεντικό της. Πλάθει έναν κινηματογραφικό ρόλο μαγευτικό και βελούδινο. Τα μάτια της, τα χείλη, τα μαλλιά, το υγρό βλέμμα της "σκίζουν" τη μεγάλη οθόνη. Η σκηνή του τραγουδιού της "Δεν έχει αρχή", η σκηνή που χορεύει χασάπικο με το Νίκο Κούρκουλο και το Νίκο Φέρμα, ίσως θα έπρεπε να διδάσκονται σε σχολές κινηματογράφου.

Στα παρασκήνια των γυρισμάτων θα έπρεπε να αναφέρουμε ότι ο Φίνος επειδή ήθελε να αποφύγει το εχθρικό περιβάλλον της Τρούμπας, αναγκάστηκε να φτιάξει έναν ολόκληρο δρόμο της κακόφημης συνοικίας έξω από τα στούντιο, στους Αγίους Αναργύρους.
Στο φινάλε της ταινίας ακούγεται το "Χάθηκε το Φεγγάρι" των Σταύρου Ξαρχάκου και Βαγγέλη Γκούφα. Αρχική επιλογή τόσο του Φίνου όσο και του Δημόπουλου ήταν να το ερμηνεύσει η Καίτη Γκρέυ. Η τελευταία είχε απαιτήσει, να μπει το όνομα της στις αφίσες του φιλμ με γράμματα ίσα με εκείνα της πρωταγωνίστριας. Ο Φίνος βέβαια δε δεχόταν βεντετισμούς και η τύχη χαμογέλασε στην "άγνωστη" τότε Βίκυ Μοσχολιού. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε και αμέσως μετά ξεκίνησε το γύρισμα. Ένα γύρισμα κατά το οποίο η νεαρή ερμηνεύτρια ταλαιπωρήθηκε πολύ και για αρκετές ημέρες. Αξίζει να μνημονεύσουμε την παρουσία του τραγουδιστικού ντουέτου Πάνου Γαβαλά και Ρίας Κούρτη στο "Όνειρο Δεμένο" αλλά και την εμφάνιση του ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή στο μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο του σερβιτόρου, καθώς ερμηνεύει θαυμάσια το φοβισμένο και τρεμάμενο ανθρωπάκι. Ο Σπύρος Καλογήρου αφήνει εποχή καθώς απευθύνει την ατάκα της ταινίας στο Νίκο Κούρκουλο: "Πολλά τα λεφτά Άρη!".
Νίκος Κούρκουλος & Τζένη Καρέζη
Η πρεμιέρα της ταινίας γίνεται στις 14 Φεβρουαρίου 1964 με 313.822 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής ενώ οι κριτικές της εποχής κάνουν λόγο "για ένα δράμα που βρίσκει συχνά ανθρώπινους τόνους." Πολλοί επικεντρώνονται στην τεχνική επιδεξιότητα του Ντίνου Δημόπουλου τονίζοντας ότι "ο σκηνοθέτης φθάνει πολλές φορές σε ένα επίπεδο ευαισθησίας και ποίησης".
Παντελής Ζερβός & Τζένη Καρέζη

Λαυρέντης Διανέλλος & Νίκος Κούρκουλος
Η μουσική και τα τραγούδια της "Λόλας" κυκλοφόρησαν αρχικά σε δισκάκια 45 στροφών και μόλις το 2006 από τη δισκογραφική εταιρεία Legend κυκλοφόρησε σε cd η μουσική του φιλμ από το οποίο ωστόσο απουσίαζε το "Όνειρο Δεμένο". Είχε προηγηθεί μια διαφορετική έκδοση από τη ΕΜΙ με τα τραγούδια της ταινίας από την οποία απουσίαζαν οι μουσικές γέφυρες. Σε μια προσπάθεια να σας παρουσιάσω ολοκληρωμένο το σάουντρακ άντλησα το υλικό από τις δυο διαφορετικές εκδόσεις αλλά και από το dvd της ταινίας.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΑΠΟΓΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΓΕΜΑΤΟ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ!!!!!

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ