Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Το τραγούδι που δεν ακούσαμε ποτέ στο μιούζικαλ "Γοργόνες και Μάγκες"!

Το καλοκαίρι του 1968 ο Γιάννης Δαλιανίδης γυρίζει το μιούζικαλ "Γοργόνες Και Μάγκες". Ο κορυφαίος σκηνοθέτης μας είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τη Μαρινέλλα. Ζήτησε λοιπόν από το Μίμη Πλέσσα να γράψει ένα μοντέρνο τραγούδι, γνωρίζοντας πολύ καλά και οι δύο ότι η Μαρινέλλα μπορούσε να τραγουδήσει τα πάντα. Έτσι ο Πλέσσας και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος γράφουν το "Πες μου πού πας". Το αποτέλεσμα δεν ενθουσιάζει το Δαλιανίδη, όχι βέβαια γιατί δεν ήταν ωραίο, αλλά γιατί ήθελε κάτι διαφορετικό για τη μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού. Κάτι που να ξαφνιάσει το μουσικό και κινηματογραφόφιλο κοινό. Έτσι γράφτηκε τελικά το "Άνοιξε Πέτρα". Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το κομμάτι το απέρριψε ο ίδιος ο Φίνος γιατί του θύμιζε έντονα το "Τόσα Καλοκαίρια", που είχε ήδη ενταχθεί στο σάουντρακ της ταινίας.
Το "Πες μου πού πας" τελικά ο Μίμης Πλέσσας το εμπιστεύτηκε στη Βίκυ Λέανδρος, που τότε ετοίμαζε ένα δίσκο με τίτλο "Η Μικρή μας Ιστορία". Η Βίκυ που τότε ξεκινούσε και διεθνή καριέρα το τραγούδησε σε πολλές γλώσσες (γερμανικά, ιταλικά και γαλλικά) και τελικά το έκανε επιτυχία σε όλη την Ευρώπη.
Στη συλλογή που σας παραθέτω υπάρχουν η ελληνική version αλλά και η ιταλική, η γερμανική αλλά και η γαλλική. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο τραγούδι χρησιμοποιήθηκε σε ορχηστρική έκδοση και στην ταινία της Φίνος Φιλμ "Το Θύμα".

Τα τραγούδια της συλλογής:

1.Πες μου πού πας
2.L' ultima Bugia (Ιταλική έκδοση)
3.Wann, sag Wann (Γερμανική έκδοση)
4.Nous n' amerions jamais assez la vie (Γαλλική έκδοση)
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ