Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Κώστας Κλάββας: Μικροί και Μεγάλοι Εν Δράσει...(1963) ανέκδοτο OST

Ο Κώστας Κλάββας υπήρξε από τους κορυφαίους συνθέτες, ενορχηστρωτές και διευθυντές ορχήστρας στο χώρο της Ελαφράς Μουσικής. Πρωτεργάτης και διαμορφωτής του Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης ασχολήθηκε και με την κινηματογραφική μουσική. "Έντυσε" με τις μελωδίες του και τα τραγούδια του μερικές από τις πιο εμπορικές ταινίες του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου. Δυστυχώς όμως το μοναδικό του σάουντρακ που κυκλοφόρησε από την πλούσια φιλμογραφία του είναι το "Αυτό το Κάτι Άλλο".
Το "Μικροί και Μεγάλοι Εν Δράσει" γυρίστηκε το 1963 από τον Ορέστη Λάσκο, βασισμένο στο θεατρικό έργο των Γιαλαμά - Πρετεντέρη "Τα Παιδιά μας οι Κέρβεροι". Πρωταγωνιστές η Μαίρη Αρώνη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Βιβέτα Τσιούνη, η Ελένη Ανουσάκη, ο Βαγγέλης Σειληνός, ο Γιώργος Πάντζας, η Μπέτυ Μοσχονά, ο Σταύρος Παράβας και η Μαρίκα Νέζερ. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Κώστας Κλάββας, ο οποίος μας χαρίζει και δύο από τα ωραιότερα κινηματογραφικά του τραγούδια, το "Σου το ΄πα μια, και δυο, και τρεις" με το Γιάννη Βογιατζή και το "Πέταξε ένα Πουλί" με την Ελένη Ανουσάκη (τραγούδι που είχε πρωτακουστεί στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης και μάλιστα κέρδισε το Α΄βραβείο).
Πολύ όμορφη στιγμή το χαριτωμένο τραγουδάκι "Σείλι - Σείλι" με το Βαγγέλη Σειληνό. Μαζί με τους πρωταγωνιστές του φιλμ που χορεύουν στους ρυθμούς του συγκεκριμένου κομματιού διακρίνουμε το σπουδαίο Τάκη Σαγιώρ, την ανερχόμενη τότε Μαρία Ιωαννίδου και το χαριτωμένο Max Roman.
Δυστυχώς και αυτό το σάουντρακ δεν εκδόθηκε ποτέ και έτσι προσπάθησα να το φτιάξω παίρνοντας το υλικό από την έκδοση της ταινίας σε dvd.
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1963 και συγκέντρωσε 327.419 εισιτήρια, Α΄προβολής. Το "Μικροί και Μεγάλοι Εν Δράσει" είναι η 8η έγχρωμη ταινία από καταβολής Ελληνικού κινηματογράφου και η μοναδική έγχρωμη εμφάνιση του Βασίλη Αυλωνίτη.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ