Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Μαίρη Χρονοπούλου - Τα Κινηματογραφικά (ανέκδοτη συλλογή)

Εντυπωσιακή γυναίκα και ταλαντούχα ηθοποιός, η Μαίρη Χρονοπούλου, έγινε σταρ στην καλύτερη εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, τη δεκαετία του ’60. Με πλούσια υποκριτικά   προσόντα σφράγισε πολλές ταινίες της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο…Η αδρή παρουσία της, το γεμάτο γωνίες πρόσωπο της αλλά και η παράξενη γοητεία που ασκούσε στους σκηνοθέτες  την καθιέρωσαν ως μία από τις κορυφαίες παρουσίες στο χώρο του θεάματος.
Η Μαίρη Χρονοπούλου γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1933  και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο εμφανίστηκε στις ομάδες του χορού, σε αρχαία δράματα. Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο, κάνοντας εμφανίσεις στο Ακροπόλ στα έργα των Σακελλάριου - Γιανακόπουλου «Η Κυρία» και «Ρομάντζο μιας Καμαριέρας». Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε σαν κομπάρσος στο «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Ντίνου Δημόπουλου, παραγωγή της Φίνος Φιλμ το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια μαζί με την ΜάρωΚοντού. Οι δύο κυρίες συμμετείχαν στο τραγούδι του Γιώργου Οικονομίδη «Μα εγώ αγαπώ την Λιάνα». Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο «Τελευταίο Ψέμα» του Κακογιάννη, πάλι στη Φίνος Φιλμ. Το «Χωρίς Ταυτότητα» το 1963 είναι ο πρώτος μεγάλος ρόλος της σε ταινία του Φίνου. Η Μαίρη θα μείνει στην θρυλική εταιρεία για μία δεκαετία περίπου έχοντας κυρίως δραματικό προφίλ, κάτι όμως που δεν την εμπόδισε να παίξει μεγάλους ρόλους και σε μιούζικαλ. Το «Χωρίς Ταυτότητα» είναι η πρώτη ελληνική ταινία που γυρίστηκε με φακούς zoom, τους οποίους μόλις είχε φέρει στην Ελλάδα ο Φιλοποίμην Φίνος. Θα ακολουθήσει ο ρόλος της στα «Κόκκινα Φανάρια» της Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης, σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.  Η ταινία υπήρξε υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας στην 36η απονομή των βραβείων το 1964.
"Τα Κόκκινα Φανάρια" - 1964

Το 1966 μετά από δική της επιμονή ο Γιάννης Δαλιανίδης της δίνει έναν μικρό ρόλο στο μιούζικαλ «Οι Θαλασσιές Οι Χάντρες», όπου μάλιστα τραγούδησε το «Έκλαψα χθες» του Μίμη Πλέσσα. Στο επόμενο μιούζικαλ έχει τον τίτλο του φιλμ επάνω της. Είναι το «Μια κυρία στα Μπουζούκια», η ταινία που εκτόξευσε στα ύψη το άστρο της, η οποία ερμηνεύει καταπληκτικά τα τραγούδια «Του Αγοριού Απέναντι» και «Είμαι Γυναίκα του Γλεντιού» που έγιναν διαχρονικές επιτυχίες. Στην επόμενη μουσική ταινία, το «Γοργόνες και Μάγκες», η Μαίρη θα σαγηνεύσει το κοινό με το ακαταμάχητο στυλ και ταπεραμέντο της, όχι μόνο υποκριτικά, αλλά ερμηνεύοντας και το μεγάλο σουξέ «Καμαρούλα».
"Μια Κυρία Στα Μπουζούκια" - 1968

Τις τραγουδιστικές ικανότητες της θα τις δείξει και σε δραματικές ταινίες ερμηνεύοντας σπουδαία τραγούδια των Κώστα Καπνίση, Γιώργου Μητσάκη και Γιάννη Μαρκόπουλου. Αξέχαστες θα μείνουν και οι ταινίες της: «Ο φόβος» (1966), «Το Παρελθόν μιας Γυναίκας» (1968), «Όταν η πόλις πεθαίνει» (1969), «Εν ονόματι του νόμου (1970) και άλλες.
"Πολύ Αργά Για Δάκρυα" - 1966

"Το Παρελθόν Μιας Γυναίκας" - 1968

Στο ενεργητικό της έχει σημαντικές ερμηνείες και στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, όπως στις εξαίρετες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα», ενώ κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία «Τα Παιδιά της Χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.
Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου. Το 1972 συγκρότησε τον δικό της θίασο με τον οποίο ανέβασε τα έργα: «Τι Ώρα θα γυρίσεις Πηνελόπη» του Μομ και «Ένα Καυτό Κορίτσι» του Καμπανέλη. Το 1987 η Μαίρη Χρονοπούλου φωτογραφήθηκε γυμνή από τον Ντίνο Διαμαντόπουλο για το Play Boy, το περιοδικό σημείωσε εμπορική επιτυχία παρότι η Μαίρη ήταν ήδη πάνω από 40 ετών.Την περίοδο 1992-94 πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά του MegaChannel "Μάνα είναι μόνο μία".
Από την προσωπική ζωή της δεν έλλειψαν οι θυελλώδεις δεσμοί ,όπως αυτός με τον Κώστα Πρέκα,αλλά και με τον Ανδρέα Μπάρκουλη.Έχει κάνει έναν γάμο τον Αύγουστο του 1975 με τον τότε δήμαρχο Σπάτων Δήμο Μπότσαρη.
Η γόησσα της μεγάλης οθόνης υπήρξε μεγάλη πλανεύτρα αλλά και μαγκάκι, πολύ μπροστά για την εποχή της, όχι μόνο ήταν από τις πρώτες που κάπνισαν στον κινηματογράφο, αλλά έπαιξε με το κομπολόι και δε δίστασε να ερωτευτεί έντονα και να προκαλέσει την κοινή γνώμη ποζάροντας γυμνή.

Τα τραγούδια της συλλογής:

1.Καμαρούλα - από την ταινία "Γοργόνες και Μάγκες" (1968)
2.Σήκω Λεβέντη μου - από την ταινία "Το Παρελθόν μιας Γυναίκας"(1968)
3.Τα Δάκρυα μου - από την ταινία "Το Παρελθόν μιας Γυναίκας"(1968)
4.Είμαι Γυναίκα του γλεντιού - από την ταινία "Μια Κυρία Στα Μπουζούκια"(1968)
5.Το Τραγούδι της Φλώρας - από την ταινία "Γοργόνες και Μάγκες" (1968)
6.Υπάρχει Κάπου ένα Παιδί - από την ταινία "Όταν η Πόλις Πεθαίνη"(1968)
7.Έκλαψα Χθες - από την ταινία "Οι Θαλασσιές Οι Χάντρες"(1967)
8.Του Αγοριού Απέναντι - από την ταινία "Μια Κυρία Στα Μπουζούκια"(1968)
9.Ώρες Αργές - από την ταινία "Τα Παλιόπαιδα"(1963)
10.Ένα Καράβι είναι η Ζωή - από την ταινία "Τα Παλιόπαιδα"(1963)
11.Η Φυγή - από την ταινία "Το Κορίτσι της Κυριακής"(1964)
12. Ένα Καράβι απ΄τον Πειραιά / Τα Παιδιά του Λιμανιού" - από την ταινία "Το Κορίτσι της Κυριακής"(1964)
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ