Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Τζένη Καρέζη: Τα Κινηματογραφικά


Η Τζένη Καρέζη δεν ήταν τραγουδίστρια ούτε φιλοδοξούσε να είναι. Είχε τη σωστή φωνή που οφείλει να έχει κάθε ηθοποιός. Στον κινηματογράφο και το θέατρο τραγούδησε μόνο όταν το απαιτούσε ο ρόλος της και τα ερμήνευσε σαν ηθοποιός και όχι σαν τραγουδίστρια. Και τα κατάφερε πολύ καλά, της εμπιστεύτηκαν τραγούδια οι μεγαλύτεροι Έλληνες συνθέτες τα οποία και έμειναν κλασικά στο πέρασμα των χρόνων. Με την ιδιόμορφη εκφραστικότητα της φωνής της και την σπανιότητα του ταλέντου της έδωσε σε όλα τη δική της σφραγίδα. Τα τραγούδια της ποτέ κανείς μεγάλος τραγουδιστής δεν τα ερμήνευσε καλύτερα από εκείνη.
   Ως μεγάλη θεατρίνα υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρή με τον εαυτό της και ποτέ δεν δέχτηκε να κυκλοφορήσουν τα τραγούδια των ταινιών της σε δισκάκια, ακολουθώντας τη μόδα της εποχής.
   Η πρώτη απόπειρα έγινε το 1955 στην πρώτη ταινία της, το "Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο". Εκεί μαζί με τους συμπρωταγωνιστές της Μίμη Φωτόπουλο και Βασίλη Αυλωνίτη τραγουδούν το "Τα δυο χείλια σου είναι μέλι"(των Μάνου Χατζιδάκι και Αλέκου Σακελλάριου) που βέβαια ποτέ δεν κυκλοφόρησε σε δίσκο.
   Το 1959 η Τζένη Καρέζη πρωταγωνιστεί στο πολεμικό δράμα "Το Νησί των Γενναίων" του Δημήτρη Δαδήρα. Από αυτή τη ταινία κλασική έχει μείνει η ερμηνεία της στο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι "Μην τον ρωτάς τον ουρανό", που γράφτηκε ειδικά για εκείνη. Ντυμένη με μια υπέροχη τουαλέτα και με μια σάρπα στους ώμους μαγεύει το κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια σκηνή από το ανθολόγιο του ελληνικού κινηματογράφου. Την ίδια χρονιά η Μαίρη Λω το ηχογράφησε σε δίσκο 45 στροφών και στο πέρασμα των χρόνων γνώρισε πολλές επανεκτελέσεις με αποκορύφωμα την ηχογράφηση του τραγουδιού στην αγγλική γλώσσα από την Brenda Lee με τον τίτλο "All alone I am", το 1962. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι οι στίχοι είναι του Γιάννη Ιωαννίδη.

   Στο "Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος"(1960) μαζί με τον Ντίνο Ηλιόπουλο τραγουδούν το "Χρυσόψαρο", επίσης τον Χατζιδάκι. Οι σκηνές του τραγουδιού θεωρούνται ένα πολύ πρωτοποριακό βιντέο κλιπ για την εποχή, γυρισμένο σε πολλά ιστορικά σημεία των Αθηνών.

    Το 1961 η Τζένη Καρέζη τραγουδά τη "Μαργαρίτα Μαργαρώ" του Μίκη Θεοδωράκη για τις ανάγκες της ταινία της "Ποιά είναι η Μαργαρίτα". Την ίδια χρονιά θα το τραγουδήσει και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης στο κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ του Κλέαρχου Κονιτσιώτη "Η Αθήνα τη νύχτα" και θα το περάσει και στη δισκογραφία.
   "Η νύφη τόσκασε" γυρίστηκε το 1962 από τον Αλέκο Σακελλάριο με τη Τζένη Καρέζη να τραγουδά εδώ δυο υπέροχα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα. Τα: "Σαραβαλάκι μου" και "Μακριά σου ένα χρόνο", που κυκλοφόρησαν τότε σε δισκάκι 45 στροφών από την Minos-Emi.


   Το 1963 η Τζένη Καρέζη συγκροτεί θίασο και ανεβάζει στο ιστορικό θέατρο Κοτοπούλη  - ΡΕΞ  τη "Γειτονιά των Αγγέλων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η παράσταση, δυστυχώς, απέτυχε και δεν κράτησε πάνω από ένα μήνα. Παρά τις μεγαλεπήβολες προϋποθέσεις (Μίκης Θεοδωράκης στη μουσική, Γιάννης Πουλόπουλος στο τραγούδι και ο Νίκος Κούρκουλος παρτενέρ της Τζένης), η παράσταση χτυπήθηκε από τους κριτικούς της εποχής, για πολιτικούς λόγους. Εδώ η Τζένη μαζί με τον Νίκο Κούρκουλο τραγουδούν "Από το παράθυρο σου" των Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη. Το ευτύχημα είναι ότι το σάουντρακ της παράστασης εκδόθηκε σε δίσκο 33 στροφών από την  Minos-Emi.
   Τα επόμενα τραγούδια της Τζένης είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τον Σταύρο Ξαρχάκο. Στα "Κόκκινα Φανάρια" τραγουδά το "Ούτε ένα ευχαριστώ"(Παράπονο) με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και στη "Λόλα" το "Δεν έχει αρχή" με στίχους του Βαγγέλη Γκούφα.
   Στην προσπάθεια της να κάνει διεθνή καριέρα, η Τζένη Καρέζη το 1966, πρωταγωνιστεί στο φιλμ "Une Balle Au Coeur" (Μια σφαίρα στην Καρδιά). Τη μουσική και τραγούδια γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης και η Τζένη τραγουδά τα: "Πήρα τους δρόμους τ΄ουρανού" και "Κουράστηκα να σε κρατώ" που εκδόθηκαν σε δίσκο 45 στροφών, που σήμερα είναι δυσεύρετος. Και τα δυο τραγούδια δισκογραφημένα εκ νέου από τη Μαρία Φαραντούρη συμπεριλήφθηκαν στον κύκλο τραγουδιών του συνθέτη "Κύκλος Φαραντούρη".
Η επόμενη επάφη της με το τραγούδι θα γίνει στα χρόνια του 70 στις θεατρικές παραστάσεις "Το μεγάλο μας τσίρκο"(1973) και "Ο εχθρός λαός"(1975).Τα τραγούδια εκδόθηκαν σε δίσκους 33 στροφών. Το 1990 στην τελευταία θεατρική της εμφάνιση "Διαμάντια και μπλουζ" η Τζένη θα τραγουδήσει το "Χάθηκα μεσ΄στη ζωή μου" της Ελένης Καραϊνδρου με τους υπέροχους στίχους της Λούλας Αναγνωστάκη. Ένα κομμάτι που γράφτηκε για τη Τζένη και που οι δημιουργοί του δεν επιτρέπουν καμία επανεκτέλεση.

   Δισκογραφικά τα τραγούδια της Τζένης εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1993 σε δίσκο 33 στροφών με την επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα. Το 2005 κυκλοφορούν τα άλμπουμ: "Τα Κινηματογραφικά"(10΄΄ δίσκος) και "Βίοι Παράλληλοι"(έκδοση μόνο σε cd, με τραγούδια της Τζένης και της Αλίκης Βουγιουκλάκη). Η τελευταία ολοκληρωμένη έκδοση με όλες τις επιτυχίες της κυκλοφόρησε το 2014 από τη Minos Emi.
  Η βαθιά και υγρή φωνή της Τζένης Καρέζη πέρασε στην αιωνιότητα, ταξίδεψε μέσα από τα κινηματογραφικά καρέ και ευτυχώς τα θεατρικά της πέρασαν στη δισκογραφία. Είναι κρίμα που έφυγε νωρίς, σε ηλικία 60 ετών, τότε ακριβώς που θα μπορούσε να προσφέρει τα μέγιστα στην υποκριτική τέχνη. Η θύμηση της είναι πάντα ευχάριστη αφού κατάφερε να μαγέψει και τις επόμενες γενιές με το ταλέντο της, την ιδιαίτερη φωνή της και την σπάνια γοητεία της!!!

Τα τραγούδια της συλλογής:

1.Μην το ρωτάς τον Ουρανό - από την ταινία "Το Νησί των Γενναίων"(1959)
2.Το Χρυσόψαρο - από την ταινία "Το Κοροϊδάκι Της Δεσποινίδος"(1960)
3.Ούτε ένα ευχαριστώ - από την ταινία "Τα Κόκκινα Φανάρια"(1963)
4.Μαργαρίτα, Μαργαρώ - από την ταινία "Ποια Είναι η Μαργαρίτα"(1961)
5.Μακρυά σου Ένα Χρόνο - από την ταινία "Η Νύφη το΄σκασε" (1962)
6.Δεν Έχει Αρχή - από την ταινία "Λόλα" (1963)
7.Το Σαραβαλάκι μου από την ταινία "Η Νύφη το΄σκασε" (1962)
8.Κουράστηκα Να σε Κρατώ - από την ταινία "Μια Σφαίρα Στην Καρδιά"(1965)
9.Πήρα τους Δρόμους τ΄ουρανού - από την ταινία "Μια Σφαίρα Στην Καρδιά"(1965)
10.Λαχτάρισα μια Χώρα - από τη θεατρική παράσταση "Ο Εχθρός Λαός"(1975)

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ