Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Γιώργος Μούτσιος (1932 - 2012)

Ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, θιασάρχης, σκηνοθέτης και ερμηνευτής κλασικού τραγουδιού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Γιώργος Μούτσιος ξεχώρισε για την πολυπραγμοσύνη του αλλά και τη σεμνότητα και το ήθος του.
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Η αγάπη του για την τέχνη φάνηκε πολύ νωρίς και τελειώνοντας τις γυμνασιακές του σπουδές μπήκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου ενώ σπούδασε μουσική και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο έχοντας για δασκάλα του την Άννα Σαραντίδου.
Μόλις ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις συνέχισε ανώτερες σπουδές φωνητικής στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης (με την Ελίζαμπεθ Ραντό) και συνέχισε με θέατρο και σκηνοθεσία στο Reinhardt Seminar. Ήταν μόλις 19 ετών όταν έκανε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση, στο Εθνικό, στην παράσταση αρχαίου δράματος "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή. Σημαντικότερη από όλες τις θεατρικές του παραστάσεις, που αποτέλεσε και σταθμό στην ανάδειξή του, ήταν όταν δίδαξε και τραγούδησε σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι στους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν από το Θέατρο Τέχνης το 1960 που έμεινε και ιστορική, ενώ συμμετείχε και στον δίσκο του Μ. Χατζιδάκι "Κύκλος του CNS". Στην υπόλοιπη θεατρογραφία του ξεχωρίζουν οι συνεργασίες του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Σμαρούλα Γιούλη, την Έλλη Λαμπέτη, την Άννα Βίσση αλλά και τη Δέσποινα Νικολαΐδου (με την τελευταία που ήταν και σύζυγος του, είχε συγκροτήσει θίασο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 70). Παράλληλα ο Γιώργος Μούτσιος εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο ενσαρκώνοντας κυρίως κακούς ήρωες. Χαρακτηριστικοί υπήρξαν οι ρόλοι του στις ταινίες:"Ο Κράχτης" (1966), "Τρούμπα 67"(1967), "Εσχάτη Προδοσία"(1971) και "Με Φόβο Και Πάθος"(1972). 
Με την Τζένη Ρουσσέα στο κοινωνικό δράμα της Φίνος Φιλμ "Εσχάτη Προδοσία" - 1971
Ο Γιώργος Μούτσιος είχε επίσης ευρύτατη συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή σε παραστάσεις οπερέτας ενώ ενδιαφέρουσες υπήρξαν οι συμμετοχές του  σε όπερες του Φεστιβάλ Αθηνών. Έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιουλίου 2012, σε ηλικία 80 ετών. 
Το σπάνιο 45αρι που σας παραθέτω περιέχει τέσσερα τραγούδια από τα "Επιφάνεια" του Γιώργου Σεφέρη μελοποιημένα από το Μίκη Θεοδωράκη. Η ενορχήστρωση είναι του Κώστα Κλάββα.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ