Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Καίτη Χωματά - Τα Κινηματογραφικά (ανέκδοτη συλλογή)


Όταν ξεκίνησα να γράφω για την Καίτη Χωματά αντιμετώπισα την δυσπιστία κάποιων."Η Χωματά είναι παντελώς άγνωστη στις νεότερες γενιές που χειρίζονται το διαδίκτυο", μου είπαν. Οι εποχές άλλαξαν οι μπουάτ δεν υπάρχουν και οι μουσικές προτιμήσεις έχουν απομακρυνθεί από τα τρυφερά τραγούδια του νέου κύματος. Δεν είναι όμως έτσι!!! Η Καίτη Χωματά είναι εδώ καθώς οι διαδικτυακές προβολές  των  τραγουδιών της δεν σταματούν ποτέ.  Ωστόσο η ιστορία της  δεν είναι γνωστή καθώς και η ίδια δεν κυνήγησε τη δημοσιότητα παρά μόνο τη δουλειά της. 
Γεννημένη στις 24 Οκτωβρίου του 1946 χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η «Ιέρεια» του νέου κύματος. Το 1964 βρέθηκε τυχαία στη ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη στο ΕΙΡ. Μετά από μια αποβολή που της έδωσαν στο σχολείο βρέθηκε στη Ραδιοφωνία στο Ζάππειο και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Την ίδια χρονιά ντουμπλάρει τραγουδιστικά τη Ζωή Λάσκαρη στη κωμωδία της Φίνος Φιλμ «Ένα Κορίτσι για Δύο» τραγουδώντας το χασάπικο «Τις νύχτες μου μετρώ», με την υπέροχη μουσική του Μίμη Πλέσσα και τους στίχους του Κώστα Κινδύνη.

Τότε ο Γιάννης Σπανός είχε έρθει από τη Γαλλία αναζητώντας φωνές για να τραγουδήσουν ένα νέο μουσικό ρεύμα που ο ίδιος ονόμασε Νέο Κύμα. Ένα ρεύμα του ελληνικού τραγουδιού που αναπτύχθηκε λίγο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και αποτελούσε μια προσπάθεια ανανέωσης του ελαφρού τραγουδιού. Ο όρος «Νέο Κύμα» μεταφέρθηκε στην ελληνική μουσική από τον Γιάννη Σπανό ενώ χρησιμοποιήθηκε ως διαφημιστικό σλόγκαν από την εταιρεία δίσκων Lyra, ιδέα του ευφυέστατου και ικανότατου παραγωγού της, Αλέκου Πατσιφά. Το νέο κύμα χαρακτηρίστηκε από τρυφερά τραγούδια, αρκετά συχνά στη μορφή της μπαλάντας, που εκτελούνταν από λίγα όργανα ή ακόμα συνηθέστερα από μια κιθάρα και μια φωνή. Τα τραγούδια αυτά σημείωσαν μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του 1960 αλλά και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970, όπου το νέο κύμα παρήκμασε. Τραγουδήθηκαν σε συγκεκριμένους μουσικούς χώρους, τις λεγόμενες μπουάτ (boite στα γαλλικά σημαίνει κουτί). Το όνομα υποδήλωνε το μέγεθος του χώρου που συνήθως ήταν αρκετά μικρό. Οι τραγουδιστές κάθονταν κοντά ή και ανάμεσα στον κόσμο, συχνά συνόδευαν τη φωνή τους παίζοντας οι ίδιοι κιθάρα και προέτρεπαν τους θαμώνες να τραγουδήσουν μαζί τους σαν μια μεγάλη παρέα.
Ο Γιάννης Σπανός επιλέγει την Καίτη αναδεικνύοντάς την σε μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του. Μεταξύ άλλων, της έδωσε να τραγουδήσει το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», που το 1970 τραγούδησε στην ταινία «Σκιές στην άμμο», στην οποία και πρωταγωνίστησε. Η ταινία ήταν  γυρισμένη στη Νάξο και έδωσε ένα εκπληκτικό σάουντρακ με μεγάλες επιτυχίες:"Μαυρομαλλούσα  κοπελιά","Βάρκα χωρίς πανιά","Πήρες λάθος μονοπάτι","Η Μπαλάντα της Καίτης"κ.ά. Συμπρωταγωνιστής της ήταν ο σύζυγος της Βασίλης Μαυρομάτης.
"Σκιές στην Άμμο" - 1970

Κινηματογραφικά η Καίτη Χωματά εμφανίστηκε ως τραγουδίστρια στην κωμωδία «Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι», ερμηνεύοντας το «Στον ουρανό είναι ένα αστέρι». Επίσης στην ταινία «Τζένη Τζένη» ντούμπλαρε τραγουδιστικά τη Νόρα Βαλσάμη στο «Μεγάλο μυστικό μου»(των Κώστα Καπνίση & Ντίνου Δημόπουλου), ένα κομμάτι συγκλονιστικά όμορφο! Το 1965 διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Γιάννη Σπανού "Μιλάς". Η Καίτη έχει τραγουδήσει πάνω από 200 τραγούδια και έχει εκδώσει 18 δίσκους, ενώ συνεργάστηκε με τους συνθέτες Νίκο Δανίκα, Βασίλη Κουµπή, Γιώργο Κριµιζάκη, Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαµαγκάκη, και Ηλέκτρα Παπακώστα. Επίσης σε  δεύτερη εκτέλεση τραγούδησε Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο. Ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες της σημειώνουμε τα: «Να διώξω τα σύννεφα», «Κι αν σ' αγαπώ δεν σ' ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των Βράχων», «Άσπρα καράβια», «Ξημερώνει»(από την ταινία «Σιλουέτες»)και άλλα.
Η Καίτη Χωματά απεβίωσε την ημέρα των γενεθλίων της 2010 τα ξημερώματα, σε ηλικία 64 ετών.
Στη συλλογή που σας παραθέτω υπάρχουν όλα τα κινηματογραφικά σουξέ της, η οποία φυσικά δεν κυκλοφορεί στη δισκογραφία

Τα τραγούδια της συλλογής:

1.Μη ρωτάς - από την ταινία "Ένα κορίτσι για δύο" - 1963 (Μ.Πλέσσα - Κ.Κινδύνη)
2.Τις νύχτες μου μετρώ - από την ταινία "Ένα κορίτσι για δύο" - 1963 (Μ.Πλέσσα - Κ.Κινδύνη)
3.Στον ουρανό είναι ένα αστέρι - από την ταινία "Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι" - 1966 (Γ.Σπανού - Αλ.Σακελλάριου)
4.Το μεγάλο μυστικό μου - από την ταινία "Τζένη, Τζένη" - 1966 (Κ.Καπνίση - Ντ.Δημόπουλου)
5.Ξημερώνει - από την ταινία "Σιλουέτες" - 1967 (Ν.Μαμαγκάκη - Άκου Δασκαλόπουλου)
6.Περιπλάνηση - από την ταινία "Σιλουέτες" - 1967 (Ν.Μαμαγκάκη - Άκου Δασκαλόπουλου)
7.Μια αγάπη για το καλοκαίρι - από την ταινία "Σκιές στη Άμμο" - 1970 (Γ.Σπανού - Γ.Παπαστεφάνου)
8.Η Μπαλάντα της Καίτης - από την ταινία "Σκιές στη Άμμο" - 1970 (Γ.Σπανού - Κ.Κωτούλα)


ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ