Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Χρήστος Σταθακόπουλος: Ο θεματοφύλακας της εγχώριας έβδομης Τέχνης


Ως άλλος θεματοφύλακας της  εγχώριας έβδομης Τέχνης ο Χρήστος Σταθακόπουλος είναι ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος. Δυστυχώς δεν έχω τη τύχη να τον γνωρίζω προσωπικά. Η πρώτη μας «γνωριμία» έγινε μέσα από την έκδοση του δίτομου βιβλίου «Ελληνικός κινηματογράφος»(2005). Ως συλλέκτης κι εγώ κινηματογραφικού υλικού απέκτησα αυτό το υπέροχο ογκώδες έργο του, που έγραψε μαζί με τον Άγγελο Ρούβα. Έπρεπε να περάσουν περισσότερα από δέκα χρόνια από τότε, ώστε να έχω την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Μιλούσαμε αρκετή ώρα και άκουγα με απόλυτη προσοχή όλα αυτά που μου έλεγε για τον μαγικό κόσμο του Ελληνικού κινηματογράφου. Άρχισα να νιώθω σαν σφουγγάρι, που έπρεπε να ρουφήξει όλα όσα άκουγα από έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο. Έναν εραστή της κινηματογραφικής μυθολογίας μας που θέλει να μοιραστεί τον έρωτα του…
Κλείνοντας το τηλέφωνο σκέφτηκα με τη σειρά μου κι εγώ να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη πρώτη επικοινωνία μου με τον κύριο Σταθακόπουλο…Ο Χρήστος Σταθακόπουλος είναι ένας ρομαντικός άνθρωπος, συλλέκτης νοσταλγικών στιγμών. Η αγάπη του για τον Ελληνικό κινηματογράφο εκδηλώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70, παρακολουθώντας ταινίες στη μεγάλη οθόνη αλλά και στην ασπρόμαυρη κρατική τηλεόραση. Από τότε με πολύ μεράκι και μεθοδικότητα άρχισε να συλλέγει καθετί που αφορούσε τον Ελληνικό κινηματογράφο,με αποτέλεσμα σήμερα να κατέχει την πλουσιότερη συλλογή της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής.
Τώρα, σίγουρα θα σκεφτείτε ότι συλλέκτες υπάρχουν πολλοί. Εδώ όμως μιλάμε για όλη την ιστορία του ελληνικού σινεμά. Ο Χρήστος Σταθακόπουλος έχει στη συλλογή του, 5.500 θέματα αφισών, περισσότερες από 35.000 φωτογραφίες ταινιών, 20.000 εξώφυλλα περιοδικών από το 1920 ως σήμερα, 1100 περιοδικά, 400 ημερολόγια (με θέμα το ελληνικό σινεμά) από το 1966, ζωγραφικές αφίσες μεταξύ άλλων του Στέφανου Αλμαλιώτη, του Γιώργου Βακιρτζή και πολλών άλλων. Η συλλογή του περιλαμβάνει επίσης:500 cd με μουσική κινηματογραφικών ταινιών, 1500 dvd με ελληνικές ταινίες, 1000 βιβλία, 900 χαρτόνια ταινιών, κινηματογραφικές μηχανές (16άρες και 8άρες), 50 παρτιτούρες κινηματογραφικών τραγουδιών κορυφαίων συνθετών όπως του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίμη Πλέσσα. Επίσης, ο Χρήστος Σταθακόπουλος διατηρεί στη συλλογή του αμέτρητα αποκόμματα από περιοδικά από τη δεκαετία του ’20 έως και σήμερα που αφορούν στον ελληνικό κινηματογράφο. Η συλλογή του είναι χωρισμένη ανά δεκαετία και περιλαμβάνει όλα τα γνωστά «ιερά τέρατα» του ελληνικού κινηματογράφου σε σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες, τα οποία ακόμη και σήμερα είναι αξιαγάπητα στο ευρύ κοινό. Αποτελεί, δε, μια προσπάθεια 40 χρόνων, δηλαδή τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, και μαζεύτηκε «κομμάτι κομμάτι», μέχρι να συμπληρωθεί όλο το παζλ.
Το 2005 ο Χρήστος Σταθακόπουλος,σε συνεργασία με τον Άγγελο Ρούβα γράφουν το δίτομο έργο «Ελληνικός Κινηματογράφος», ένα «πραγματικό Ευαγγέλιο» για κάθε συλλέκτη αλλά και ένα «μουσειακό έργο» ως δώρο των χρυσών γενεθλίων του Ελληνικού σινεμά (το 2005 ο ελληνικός κινηματογράφος κλείνει 100 χρόνια ζωής). Ο Άγγελος Ρούβας είχε την επιμέλεια των κειμένων και το «στήσιμο»ενώ ο Χρήστος όλου του φωτογραφικού υλικού, των ζενερίκ (συντελεστές ταινιών)και τα βιογραφικά.Το βιβλίο αυτό αποτελεί σήμερα την καλύτερη καταγραφή της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής χρήσιμο σε ερευνητές, ιστορικούς και όχι μόνο. Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Πέρα όμως από αυτό το εξαιρετικό έργο ο Χρήστος Σταθακόπουλος κατά καιρούς παραχωρεί μέρος του αρχείου του σε δεκάδες εκδόσεις που αφορούν το ελληνικό σινεμά, είτε από επίσημους φορείς είτε από ιδιώτες ερευνητές και συγγραφείς.
Σήμερα ο Χρήστος Σταθακόπουλος ζει συνεχίζοντας να συλλέγει …μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας έχοντας λίγους και καλούς φίλους δίπλα του. Η έννοια του είναι αυτό το τεράστιο αρχείο να βρεθεί ένας επίσημος φορέας να το διασώσει. Και ίσως και η δημιουργία ενός μουσείου για τη Ελληνική έβδομη τέχνη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ