Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Νίκος Μαμαγκάκης: Παρένθεση (1968) OST

Η "Παρένθεση" είναι μια ιδιαίτερη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου. Και την παρουσιάζω ως ιδιαίτερη γιατί στο φιλμ δεν υπάρχουν διάλογοι. Ο θεατής λαμβάνει τις πληροφορίες μέσα από τις αναμνήσεις μιας γυναίκας. Μια γυναίκα που ενσαρκώνει η Αλεξάνδρα Λαδικού. Η ηρωίδα της ταινίας συναντιέται τυχαία με έναν άνδρα. Ταξιδιώτες και οι δύο θα αναπτύξουν μια ιδιαίτερη σχέση όταν το τρένο με το οποίο θα ταξιδέψουν έχει καθυστέρηση. Η γνωριμία τους θα εξελιχθεί σε μια σύντομη σχέση όσο ακριβώς θα διαρκέσει και η καθυστέρηση του τρένου. Ο ξεχωριστός σκηνοθέτης Τάκης Κανελλόπουλος, μας δίνει μια ιστορία με έντονο το στοιχείο του λυρισμού. Ρομαντική και ευαίσθητη ταινία με υπέροχη μουσική υπόκρουση του Νίκου Μαμαγκάκη παρουσιάζει κινηματογραφικές εικόνες που μάλλον θυμίζουν περισσότερο "Καρτ Ποστάλ": ένα γεύμα στη παραλία, μια βόλτα με βάρκα, ένας περίπατος στη προκυμαία και μια εκδρομή στο δάσος. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι η ταινία είναι γυρισμένη στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με την Αλεξάνδρα Λαδικού εμφανίζεται ο Άγγελος Αντωνόπουλος.
Στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η "Παρένθεση" απέσπασε 4 βραβεία (καλύτερης καλλιτεχνικής ταινίας, φωτογραφίας στους Σταμάτη Τρύπο και Συράκο Δάναλη, βραβείο κριτικών καλύτερης σκηνοθεσίας και βραβείο κριτικών καλύτερης μουσικής στο Νίκο Μαμαγκάκη).
Παρά τις διακρίσεις και την άψογη ερμηνεία των ηθοποιών το κοινό της γυρνά τη πλάτη. Στις αίθουσες Α΄προβολής συγκεντρώνει μόλις 2.849 θεατές.
Ο Τάκης Κανελλόπουλος καθώς προσέρχεται στην επίσημη προβολή της ταινίας "Παρένθεση", στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μαζί του η Αλεξάνδρα Λαδικού και ο Άγγελος Αντωνόπουλος (1968)
Το σάουντρακ της ταινίας εκδόθηκε για πρώτη φορά σε cd το 2003, όταν ο συνθέτης ξεκίνησε μια προσπάθεια για την αναβίωση και κυκλοφορία του κινηματογραφικού του έργου. Σας το παρουσιάζω με εξώφυλλο που επιμελήθηκα εγώ!
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ