Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ένας δυσεύρετος δίσκος της Μελίνας Μερκούρη!


Μελίνα Μερκούρη: Ο Φίνος δεν ήθελε ούτε ν΄ακούει το όνομα της, μάλιστα είχε αρνηθεί στο Γιώργο Τζαβέλλα να της δώσει τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία "Η Αγνή του λιμανιού" το 1952, ενώ αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει τη "Στέλλα" και το "Ποτέ την Κυριακή". Τα χρόνια πέρασαν, η Μελίνα έγινε σταρ του κινηματογράφου και το πιο ερωτικό πρόσωπο της Ελλάδας.
Η σχέση της Μελίνας Μερκούρη με το τραγούδι υπήρξε ιδιαίτερη καθώς έχουν κυκλοφορήσει πάνω από δεκαπέντε δίσκοι της, πέρα από τα σάουντρακ των  ταινιών και θεατρικών παραστάσεων. Έχει τραγουδήσει όλους τους  μεγάλους Έλληνες συνθέτες από το Μάνο Χατζιδάκι, με τον οποίο τους συνέδεε προσωπική φιλία, το Μίκη Θεοδωράκη, το Σταύρο Ξαρχάκο μέχρι το Γιάννη Μαρκόπουλο και το Βασίλη Τσιτσάνη. 
Το 1958 η Μελίνα ηχογραφεί στη Γαλλία τα τραγούδια της ταινίας "Στέλλα", σε δίσκο 45 στροφών. Ο δίσκος, δυσεύρετος σήμερα, περιέχει τα: "Αγάπη που΄γινες δίκοπο μαχαίρι" και "Ο μήνας έχει 13"(το δεύτερο είχε ερμηνεύσει στη ταινία η Σοφία Βέμπο). Η ενορχήστρωση και η ορχήστρα είναι τον αδελφών Δούση, ένα Ελληνικό τρίο που εργαζόταν στο Παρίσι την δεκαετία του 50  και είχαν συνεργαστεί με το ΜάνοΧατζιδάκι  για να γράψει την μουσική στην  ταινία  του Χρήστου Κυριακόπουλου "Ένας Έλληνας στο Παρίσι"(1959). Στην Ελλάδα αυτές οι εκτελέσεις  της Μερκούρη  κυκλοφορήσαν το 1989 στον δίσκο "Μελίνα" της εταιρείας Lyra.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ