Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Ραντεβού Στον Αέρα (1966) OST

Λαμπερό μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη με ένα προφητικό φινάλε (όσο αφορά την έλευση και την εξέλιξη της τηλεόρασης), το "Ραντεβού Στον Αέρα" γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1965 και έκανε πρεμιέρα στις 30 Ιανουαρίου 1966 συγκεντρώνοντας τον απίστευτο αριθμό των 617.423 εισιτηρίων στις αίθουσες  Α΄προβολής. Η ταινία είναι μια μουσική κωμωδία με θέμα τις περιπέτειες μιας ομάδας νέων που υπηρετούν στην αεροπορία αλλά και το μπλέξιμο τους με μια Αθηναία που μοιάζει εκπληκτικά στη Ρένα Βλαχοπούλου. Η μεγάλη ντίβα του κινηματογράφου για πρώτη και μοναδική ίσως φορά ξεδιπλώνει και το δραματικό της ταλέντο, στη σκηνή που παρακαλά το Γιάννη Βογιατζή να τη παντρευτεί έστω και για μια ώρα, ώστε να πάψουν να την αποκαλούν γεροντοκόρη. Η ικανότητα της να περνά από την κωμωδία στο δράμα είναι εκπληκτική. Από το υπόλοιπο καστ αξίζει να αναφέρουμε τη Μάρθα Καραγιάννη, τον Κώστα Βουτσά, την Ελένη Προκοπίου, τον Ανδρέα Ντούζο, τη Χλόη Λιάσκου, τον Άγγελο Μαυρόπουλο και την Ανίτα Δαλεζίου.
Μάρθα Καραγιάννη, Χλόη Λιάσκου και Γιάννης Βογιατζής.
Αξιοσημείωτη και η εμφάνιση του τραγουδιστή Γιάννη Βογιατζή  σε ρόλο ηθοποιού, αλλά και η ερμηνεία του στα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα "Νύχτα Καλοκαιριού" και "Ένας Ουρανός μ΄αστέρια" είναι πραγματικά σπουδαία. Το σάουντρακ της ταινίας εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1965 με δύο διαφορετικά εξώφυλλα (λέγεται ότι πούλησε μόλις 300 τεμάχια) και από τότε επανεκδόθηκε και μια ακόμη φορά το 1988.  Εκτός από τα τραγούδια του Βογιατζή περιέχει όλες τις μουσικές γέφυρες και τα τραγούδια της Βλαχοπούλου "Φεύγουν Τα Χρόνια" και "Press Conference", το χασάπικο "Πόνο στο Πόνο τα Σκαλιά" με το Πάνο Τζανέτη αλλά και το υπέροχο "Μένουμε Πάντα Παιδιά". Αυτή την έκδοση σας παρουσιάζω αλλά με διαφορετικό εξώφυλλο, δικής μου έμπνευσης και δημιουργίας.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην Αεροπορική βάση της Δεκελείας, στο Τατόι αλλά και ένα χορευτικό με την Ελένη Προκοπίου στην αρχή του φιλμ γυρίστηκε στο Παρίσι.Τα γυρίσματα στη γαλλική πρωτεύουσα αν και έγιναν σούρουπο, οι σκηνές δείχνουν ηλιόλουστες χάρη σε μια ειδική τεχνική επεξεργασία του ίδιου του Φίνου.
Μάρθα Καραγιάννη, Χλόη Λιάσκου και Κώστας Βουτσάς.
Ιδιαίτερη ίσως αναφορά θα έπρεπε να γίνει στο φινάλε της ταινίας με τη Ρένα Βλαχοπούλου να μαθαίνει στο ελληνικό κοινό του 1965 τι είναι η τηλεόραση και τι επανάσταση θα φέρει στην Ελλάδα λίγα χρόνια αργότερα. Προφητικός ο Γιάννης Δαλιανίδης παρουσιάζει την έλευση της μικρής οθόνης σε ένα τραγουδονούμερο, ξεκινώντας από το γραμμόφωνο, περνώντας στο ραδιόφωνο και καταλήγει στην τηλεόραση.
Φυσικά θα έπρεπε να αναφέρουμε και τις χορογραφίες του Μανώλη Καστρινού, από τους πιο αξιόλογους χορογράφους του μουσικού θεάτρου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ