Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Κώστας Καπνίσης: Τα Χέρια (1962) ανέκδοτο OST

Το 1962, ο Τζον Κόντες γυρίζει την πειραματική ταινία "Τα Χέρια". Χρησιμοποιώντας μόνο τα ανθρώπινα χέρια ο σκηνοθέτης συνθέτει μια αλληλουχία κινήσεων, εκφράσεων και συμβολισμών, οι οποίες αφηγούνται γεγονότα, πλάθουν μύθους και δημιουργούν ιστορίες. Κυρίαρχη είναι αυτή του νεαρού, που σκοτώνει την αγαπημένη του. επειδή τον πρόδωσε. Συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται, αλλά αφήνεται ελεύθερος χάρη στο σταυρό μιας γριάς γυναίκας, που έχει κρεμασμένο στον λαιμό του.
Τη μουσική της ιδιαίτερης αυτής της ταινίας γράφει ο Κώστας Καπνίσης. Ένα φαινόμενο μουσικοσυνθέτη ο οποίος με τη μουσική του καθόρισε στο μέγιστο βαθμό, την αξία και βαρύτητα των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών. Η μουσική της ταινίας βραβεύτηκε το 1962, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν καταγράφηκε ποτέ στη δισκογραφία. Το 1963 κυκλοφορεί σε 45αρι το τραγούδι του Κώστα Καπνίση "Τα Χέρια" με τη Γιοβάννα, βασισμένο σε μια μουσική γέφυρα από το σάουντρακ του φιλμ.
Φυσικά θα έπρεπε να σημειωθεί και το εξής παράξενο που αφορά την ταινία. Στην προβολή της στο Βερολίνο (στα πλαίσια ενός φεστιβάλ) είχε αφαιρεθεί όλη η μουσική του Καπνίση και χρησιμοποιήθηκαν ορχηστρικά κομμάτια του Θόδωρου Αντωνίου.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ